ZOMERBARBECUE GEZINSBOND

WELKOM OP DE ZOMERBARBECUE VAN GEZINSBOND – VEERLE
OP VRIJDAG 23 JUNI om 18 u
  in de Chirolokalen achter de Sporthal in Veerle

Als Guy Verellen naar onze BBQ komt… dan kom jij toch ook?
Wil je die schalkse rijmelaar-filosoof van eigen bodem eindelijk eens in ‘levende lijve’ aan het werk zien?  Wel dat kan…! Gewoon inschrijven voor onze BBQ!

hier klikken voor meer info en foto’s -> https://veerle.gezinsbond.be/zomerbarbecue

Mehmed II verovert Constantinopel

Op 29 mei 1453 veroverde de Ottomaanse sultan Mehmed II de stad Constantinopel. Duizend jaar lang was Constantinopel een christelijke stad geweest. Na een beleg van vijftig dagen viel de stad in het voorjaar van 1453 in handen van de Ottomanen. Dit betekende het einde van het Byzantijnse Rijk.

* Voorafgaand aan het beleg had Mehmed II grote maatregelen genomen. Hij had onder meer het fort Rumeli Hisari aan de Bosporus laten bouwen zodat Genovese kolonisten de Byzantijnen niet te hulp konden schieten. Bij de slag om Constantinopel sneuvelde de laatste Byzantijnse keizer: Constantijn XI.

* Mehmed II was slechts 21 jaar oud toen hij Constantinopel veroverde. Na de verovering trok hij de stad in, naar de Kerk van de Heilige Wijsheid, nu de Hagia Sophia. Een oelema, een islamitische geleerde, beklom de kansel en verkondigde:

Er is geen andere God dan Allah.

* Het christelijke heiligdom werd daarmee een moskee. Hoewel Mehmed een islamitisch bestuurder was mocht de Grieks-orthodoxe kerk na de val van Constantinopel gewoon blijven bestaan.

* De sultan gaf zelfs opdracht de bijbel en andere christelijke teksten te vertalen in het Turks. Voor die tijd een tolerante opstelling.

* De verovering van Constantinopel gaf het Ottomaanse Rijk zoveel aanzien, dat terugkijkend wel wordt gezegd dat het rijk op dat moment werd gesticht.

Verder op 29 mei …

1605 – Kroning van Paus Paulus V in Rome.
1884 – De Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen wordt opgericht.
1886 – John Pemberton begint Coca-Cola te adverteren.
1898 – Instelling van de Nobelprijs.
1953 – De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalese Sherpa Tenzing Norgay bereiken als eerste mensen ooit de top van de Mount Everest.
1990 – Boris Jeltsin wordt verkozen tot de nieuwe president van de republiek Rusland.

De Dionne-vijfling

De vijfling met de premier van Ontario, Mitchell Hepburn.

 

De Dionne-vijfling is de eerste identieke natuurlijke vijfling die hun kindertijd overleefden. Ze werden geboren op 28 mei 1934 in Corbeil, een dorp vlak bij Callander (Ontario), Canada.

* De vijfling bestond uit de meisjes. Zij waren de dochters van Oliva Dionne (1903–1979) en Elzire Dionne (1909–1986).

* Het gezin Dionne had al vijf kinderen, voordat de vijfling werd geboren: Ernest (1926–1995), Rose Marie (1928–1995), Thérèse (1929-), Daniel (1932–1995) en Pauline (1933-), die maar 11 maanden ouder was dan de vijfling.

* Een zesde zoon Léo, overleed in 1930 niet lang na de geboorte. Ook ná de vijfling werden nog drie zoons geboren in het gezin: Oliva jr. (1936), Victor (1938–2007) en Claude (1946).

De vijfling bestond uit de meisjes:

 • Yvonne Édouilda Marie Dionne, overleden op 23 juni 2001, 67 jaar oud
 • Annette Lillianne Marie Dionne (Allard)
 • Cécile Marie Émilda Dionne
 • Émilie Marie Jeanne Dionne, overleden op 6 augustus 1954, 20 jaar oud stikte tijdens een epilepsieaanval in het klooster waar zij non was.
 • Marie Reine Alma Dionne (Houle), overleden op 27 februari 1970, 35 jaar oud door een herseninfarct te Montreal

* Hun geboorte, twee maanden te vroeg, werd snel wereldwijd bekend en het eenvoudige boerengezin werd bestookt met aanbiedingen. Toen de vader contracten tekende voor een tentoonstelling van de vijfling op de Wereldtentoonstelling in Chicago, zij waren toen vier maanden, greep de staat Ontario in.

* De baby’s werden onder voogdij geplaatst, en vervolgens door de deelstaat zelf te gelde gemaakt. Gedurende hun jeugd verschenen ze in tal van reclamecampagnes, en hun huis werd een toeristische trekpleister.

* Moeder Elzire dacht dat zij een tweeling verwachtte. In de tijd stond men er niet bij stil dat een vijfling ook maar mogelijk was. Uit onderzoek in 1938 bleek dat de vijfling was ontstaan uit één eicel.

* Zij waren dus in feite een eeneiige vijfling. Émilie en Marie deelden een vruchtzak en Annette en Yvonne deelden ook één vruchtzak. Men geloofde dat Cécile een vruchtzak deelde met een zesde zus die niet tot een embryo uitgroeide.

* Alle meisjes waren rechtshandig, behalve Émilie, die linkshandig was.

* In 1943 werden de ouders Dionne hersteld in de ouderlijke macht, maar de vijfling werd nog maar moeizaam opgenomen in het grote gezin. Later was sprake van incest door de vader. Op 18-jarige leeftijd verliet de vijfling het ouderlijk huis.

* Drie meisjes Dionne overleden … Emilie in 1954, Marie in 1972 en Yvonne in 2001. In de jaren 90 kwam de regering van Ontario de toen nog drie zusters tegemoet met een schadevergoeding van twee miljoen dollar voor de exploitatie in hun jeugd.

* Hoe het verder liep met de drie zussen konden we niet achterhalen. Iemand wel?

Sint-Petersburg (1703)

Tsaar Peter de Grote sticht Sint-Petersburg (1703)
Sint Petersburg tussen 1890 en 1905

Op 27 mei 1703 sticht tsaar Peter de Grote de stad Sint-Petersburg op het gebied dat hij eerder op de Zweden heeft veroverd.

*  De tsaar gaat zelf in de stad wonen die vernoemd is naar de apostel Petrus, de beschermheilige van de stad. In enkele maanden tijd bouwen zo’n 80.000 werklieden de belangrijkste regeringsgebouwen van Sint-Petersburg.

De Russische Revolutie van 1917 begon in Sint-Petersburg met de bestorming van het Winterpaleis

*  Vijftig jaar na de stichting telt Sint-Petersburg zo’n 80.000 inwoners. Aan het eind van de 18-de eeuw zijn er dat al 200.000. Onder tsaar Nicolaas I (1796-1855) wordt ook een spoorlijn naar Moskou aangelegd. Erg belangrijk

*  Sint-Petersburg ontwikkelt zich tot de meest westerse stad van Rusland. In de nieuwe stad start ook de revolutionaire beweging met de bloedig neergeslagen demonstratie van de ‘Rode zondag’ (22 januari 1905).

*  In maart 1917 begint in de stad SP de omwenteling. Tsaar Nicolaas II wordt tot aftreden gedwongen. Na de staatsgreep van Lenin wordt de hoofdstad van de Sovjet-UInie verplaatst naar Moskou.

Verder op 27 mei:
 • 1328 – Filips VI van Frankrijk gekroond tot koning van Frankrijk.
 • 1933 – De Walt Disney-film Three Little Pigs komt uit.
 • 1937 – De Golden Gate Bridge opent voor het verkeer.
 • 1941 – Het Duitse oorlogsschip Bismarck vergaat in de Atlantische Oceaan.

Manchester United in extremis (1999)

Manchester United won op 26 mei 1999 de finale van de Champions League. Het werd een van de gedenkwaardigste  voetbalfinales uit de geschiedenis.

* De finale vond plaats in Camp Nou Barcelona. Lange tijd leek het erop dat tegenstander Bayern München de ‘cup met de grote oren’ zou gaan winnen. Het liep echter een beetje … anders.

Manchester United verslaat Bayern München in extremis
Manchester United verslaat Bayern München in extremis

* Al na zes minuten pakte Bayern wel de leiding toen Mario Basler een vrije trap 0-1 binnenschoot.

* Manchester United zette meteen de tegenaanval in. Tachtig minuten lang probeerde de Britten een opening te vinden in de Duitse Bayern-verdediging maar grote kansen kwamen er eigenlijk nooit. De beste mogelijkheden waren zelfs nog voor Bayern.

* Kort voor het laatste fluitsignaal was Bayern-trainer Ottmar Hitzfeld dan ook al zo zeker van de zege dat hij besloot om zowel Lothar Matthäus als Mario Basler een publiekswissel te geven. Gedurfd, want in blessuretijd liep het echter nog helemaal mis voor zijn ploeg.

* Uit een hoekshop van David Beckman belandde de bal bij Ryan Giggs die uithaalde. Invaller Teddy Sheringham wist de bal te verlengen en zorgde onverwacht voor de 1-1– gelijkmaker.

* Amper dertig seconden later kreeg Manchester United opnieuw een hoekschop. Beckham bracht de bal weer voor doel en  Sheringham verlengde  met het hoofd tot bij invaller Ole Gunnar Solskjær die de bal in het dak van het doel deponeerde: 2-1. De eindstand. In zeer korte tijd had Manchester United voor de totale ommekeer gezorgd.

* De zege kwam zo onverwacht dat er al voorbereidingen waren getroffen voor de zege van … Bayern.  Zelfs aan de beker met de grote oren hingen al lintjes in de kleuren van … Bayern.

Bonnie en Clyde doodgeschoten (1934)

Bonnie en Clyde

Op 23 mei 1934 lopen de bankrovers Bonnie Parker en Clyde Barrow in de Amerikaanse staat Louisiana in een hinderlaag van de politie en werden doodgeschoten.

* Bonnie en Clyde zouden in de jaren dertig gezamenlijk ongeveer tien gewapende bankovervallen hebben gepleegd. Daarmee waren ze wereldberoemd.

* In 1967 werd hun verhaal verfilmd door Arthur Penn. De hoofdrollen in die film werden gespeeld door Faye Dunaway en Warren Beatty.

* Daarnaast werden ze verdacht van verschillende overvallen op winkels en tankstations. Het duo werd door de autoriteiten ook verantwoordelijk gehouden voor verschillende moorden.

Nog op 23 mei:

GERTRUDISKERK GROOT-VORST IN NIEUW KLEEDJE

“Morgen maandag 22 mei verschijnen geleidelijk aan de gerestaureerde gevels van het torengebouw”, meldt ons een fiere Felix Vanbel , animator van de saneringswerken aan de St- Gertrudiskerk.

Vorig jaar 1 juni 2022 werd gestart met de gevelrestauratie van de kerk. De  maanden juni en juli 2022  gingen volledig op in de opbouw van de ontelbare stellingen aan het torengebouw.

Daarna werd de ganse constructie ingepakt. De echte restauratiewerken konden stofvrij -voor de mensen op de grond- aanvatten.

We zijn nu bijna een jaar verder en de werken zijn zeer ver gevorderd. Vanaf morgen maandag 22 mei kunnen we getuige zijn van de kwaliteit van het geleverde werk. De ontmanteling gebeurt van boven naar beneden. De stellingen worden  afgebouwd.

Het herstelde uurwerk is reeds teruggeplaatst en komt weer terug in beeld. Dinsdag 23 mei worden de Proximus- antennes voor de GSM-installatie terug plaatsen. De bliksemafleiding van het torengebouw is intussen alweer volledig in orde gebracht.

“De restauratie van de grote inkomdeur van het torengebouw blijft nog uit te voeren. Maar we zullen met z’n allen kunnen vaststellen dat de restauratie kwaliteitsvol is gebeurd en dat  de Sint-Gertrudiskerk opnieuw zal stralen als geklasseerd monument”, aldus nog een stralende Felix.

* foto LV – de toestand van de kerk op 23 mei

De voegen van gevels van het kerkgebouw zijn uitgeslepen en tal van defecte stenen werden inmiddels vervangen. De voegwerken en de herstelling van de kerkhofmuur komen tijdens de volgende maanden verder aan bod.

In het najaar wordt gestart met de vervanging van de verwarmingsinstallatie. Daarbij wordt overgeschakeld op een gasinstallatie. De brander verdwijnt uit het torengebouw en wordt ondergebracht in de L- sacristie. In de kerk zullen 8 vloerconvectoren zorgen voor een gelijkmatige warmteverspreiding in het ganse gebouw.

Blijft nog de restauratie van het ganse interieur en de herinrichting van het torengebouw. De toren zal op een veilige manier èn op afspraak kunnen bezocht worden.

Het wordt  uitkijken naar de dag waarop we vanuit de gerestaureerde toren in bewondering de ganse omgeving afspeuren met als belangrijkste herkenningspunt de … abdij van Averbode.

Duitse troepen landen op Kreta (1941)

Duitse troepen landen op Kreta (1941)
Duitse troepen landen op Kreta (1941)

Op 20 mei 1941 landen Duitse troepen op het strategisch gelegen Griekse eiland Kreta. Het is het begin van Unternehmen Merkur (operatie Mercurius), de eerste grote luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis. Het grote eiland wordt verdedigd door 28.500 Britse en Gemenebest-troepen en ongeveer 10.000 Grieken.

Duitse parachutisten

* Nadat de Duitsers eerst de verdedigende stellingen hebben gebombardeerd laten ze parachutisten los boven de drie vliegvelden van Kreta.

* De verdedigers slagen er in honderden van hen te doden. Andere parachutisten drijven af naar zee en verdrinken.

* Bij de luchtlandingsoperatie komen naar schatting vijfduizend Duitse parachutisten om het leven. Doordat de Duitsers onophoudelijk parachutisten blijven droppen krijgen die uiteindelijk toch vaste voet aan de grond.

* Op 26 mei besluiten de geallieerde troepen het eiland te ontruimen. Enkele dagen later, op 1 juni, wordt de strijd officieel gestaakt. De Duitsers bezetten het eiland.

** Aan het bloedvergieten is dan echter nog geen eind gekomen. Kreta wordt het toneel van een vurige strijd tussen het lokale verzet en de Duitse bezetter. De bezetting van Kreta duurt tot aan de bevrijding in 1945.

Verder op 20 mei:
 • 1873Levi Strauss en Jacob Davis krijgen patent op de spijkerbroek.
 • 1902Cuba wordt onafhankelijk van de Verenigde Staten.
 • 1927Charles Lindbergh begint aan de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische oceaan in zijn toestel Spirit of St. Louis.
 • 1932Amelia Earhart begint aan de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische oceaan door een vrouwelijke piloot.
 • 1940 – In Auschwitz wordt een concentratiekamp ingericht.
 • 1940 – Demonstratie door Igor Sikorsky van zijn eerste helikopter.

Zigeunertransport  Westerbork (1944)

Zigeunertransport  Westerbork (1944)

(Vandaag in de geschiedenis)

Settela Steinbach

Foto: Westerbo
Bovenstaande foto werd genomen in een wagonopening even voor afrit van Westerbork naar Auschwitz. Haar moeder riep nog:

“Settela, ga weg bij die deur, straks komt je kop er nog tussen…”

Tijdens WO II werden in Nederland , meer nog dan in het kleinere België, mensen opgepakt en gedeporteerd naar de moordkampen van de nazi’s in Polen. Wat er ook van zij , elke gedeporteerde was er eentje te veel. Zoals blijkt uit het volgende …

*  Vandaag 19 mei 1944 , 79 jaar geleden, werden 245 Sinti- en Roma zigeuners vanuit kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Slechts dertig van hen zouden het er levend vanaf brengen.

* Het transport volgde op een groot aantal razzia’s die op 16 mei 1944 in Nederland werden gehouden. Gearresteerde personen werden nog diezelfde dag overgebracht naar Westerbork waar ze in het strafgedeelte van het kamp werden geplaatst.

* Drie dagen later werden 245 Sinti en Roma vanuit dit doorgangskamp in Drenthe op transport naar Auschwitz gezet.

* Het beeld van het meisje bij de treindeur werd het symbool van de Jodenvervolging, maar in werkelijkheid was zij een Sintezza.

*** ( Sinti (mannelijk Sinto, vrouwelijk Sintezza) of Manoesjen (in België), in het dagelijks taalgebruik ook zigeuner(es), is een naam voor een nomadisch volk. Hoewel de meeste Sinti zich als aparte etnische groep zien, worden ze beschouwd als een van de vijf Roma-stammen.)

* Op 31 juli werd Settela Steinbach in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau om het leven gebracht.

Nog op een 19 mei:
 • Anna Boleyn
  Anna Boleyn

  1536Anna Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII van Engeland, wordt onthoofd wegens overspel.

 • 1643 – Slag bij Rocroi tussen Frankrijk en Spanje in het kader van de Dertigjarige Oorlog
 • 1935Hitler opent het eerste stukje Autobahn.
 • 1969Helmut Kohl wordt minister-president van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.
1 2