ZOMERBARBECUE GEZINSBOND

WELKOM OP DE ZOMERBARBECUE VAN GEZINSBOND – VEERLE
OP VRIJDAG 23 JUNI om 18 u
  in de Chirolokalen achter de Sporthal in Veerle

Als Guy Verellen naar onze BBQ komt… dan kom jij toch ook?
Wil je die schalkse rijmelaar-filosoof van eigen bodem eindelijk eens in ‘levende lijve’ aan het werk zien?  Wel dat kan…! Gewoon inschrijven voor onze BBQ!

hier klikken voor meer info en foto’s -> https://veerle.gezinsbond.be/zomerbarbecue

Sint-Petersburg (1703)

Tsaar Peter de Grote sticht Sint-Petersburg (1703)
Sint Petersburg tussen 1890 en 1905

Op 27 mei 1703 sticht tsaar Peter de Grote de stad Sint-Petersburg op het gebied dat hij eerder op de Zweden heeft veroverd.

*  De tsaar gaat zelf in de stad wonen die vernoemd is naar de apostel Petrus, de beschermheilige van de stad. In enkele maanden tijd bouwen zo’n 80.000 werklieden de belangrijkste regeringsgebouwen van Sint-Petersburg.

De Russische Revolutie van 1917 begon in Sint-Petersburg met de bestorming van het Winterpaleis

*  Vijftig jaar na de stichting telt Sint-Petersburg zo’n 80.000 inwoners. Aan het eind van de 18-de eeuw zijn er dat al 200.000. Onder tsaar Nicolaas I (1796-1855) wordt ook een spoorlijn naar Moskou aangelegd. Erg belangrijk

*  Sint-Petersburg ontwikkelt zich tot de meest westerse stad van Rusland. In de nieuwe stad start ook de revolutionaire beweging met de bloedig neergeslagen demonstratie van de ‘Rode zondag’ (22 januari 1905).

*  In maart 1917 begint in de stad SP de omwenteling. Tsaar Nicolaas II wordt tot aftreden gedwongen. Na de staatsgreep van Lenin wordt de hoofdstad van de Sovjet-UInie verplaatst naar Moskou.

Verder op 27 mei:
 • 1328 – Filips VI van Frankrijk gekroond tot koning van Frankrijk.
 • 1933 – De Walt Disney-film Three Little Pigs komt uit.
 • 1937 – De Golden Gate Bridge opent voor het verkeer.
 • 1941 – Het Duitse oorlogsschip Bismarck vergaat in de Atlantische Oceaan.

Manchester United in extremis (1999)

Manchester United won op 26 mei 1999 de finale van de Champions League. Het werd een van de gedenkwaardigste  voetbalfinales uit de geschiedenis.

* De finale vond plaats in Camp Nou Barcelona. Lange tijd leek het erop dat tegenstander Bayern München de ‘cup met de grote oren’ zou gaan winnen. Het liep echter een beetje … anders.

Manchester United verslaat Bayern München in extremis
Manchester United verslaat Bayern München in extremis

* Al na zes minuten pakte Bayern wel de leiding toen Mario Basler een vrije trap 0-1 binnenschoot.

* Manchester United zette meteen de tegenaanval in. Tachtig minuten lang probeerde de Britten een opening te vinden in de Duitse Bayern-verdediging maar grote kansen kwamen er eigenlijk nooit. De beste mogelijkheden waren zelfs nog voor Bayern.

* Kort voor het laatste fluitsignaal was Bayern-trainer Ottmar Hitzfeld dan ook al zo zeker van de zege dat hij besloot om zowel Lothar Matthäus als Mario Basler een publiekswissel te geven. Gedurfd, want in blessuretijd liep het echter nog helemaal mis voor zijn ploeg.

* Uit een hoekshop van David Beckman belandde de bal bij Ryan Giggs die uithaalde. Invaller Teddy Sheringham wist de bal te verlengen en zorgde onverwacht voor de 1-1– gelijkmaker.

* Amper dertig seconden later kreeg Manchester United opnieuw een hoekschop. Beckham bracht de bal weer voor doel en  Sheringham verlengde  met het hoofd tot bij invaller Ole Gunnar Solskjær die de bal in het dak van het doel deponeerde: 2-1. De eindstand. In zeer korte tijd had Manchester United voor de totale ommekeer gezorgd.

* De zege kwam zo onverwacht dat er al voorbereidingen waren getroffen voor de zege van … Bayern.  Zelfs aan de beker met de grote oren hingen al lintjes in de kleuren van … Bayern.

GERTRUDISKERK GROOT-VORST IN NIEUW KLEEDJE

“Morgen maandag 22 mei verschijnen geleidelijk aan de gerestaureerde gevels van het torengebouw”, meldt ons een fiere Felix Vanbel , animator van de saneringswerken aan de St- Gertrudiskerk.

Vorig jaar 1 juni 2022 werd gestart met de gevelrestauratie van de kerk. De  maanden juni en juli 2022  gingen volledig op in de opbouw van de ontelbare stellingen aan het torengebouw.

Daarna werd de ganse constructie ingepakt. De echte restauratiewerken konden stofvrij -voor de mensen op de grond- aanvatten.

We zijn nu bijna een jaar verder en de werken zijn zeer ver gevorderd. Vanaf morgen maandag 22 mei kunnen we getuige zijn van de kwaliteit van het geleverde werk. De ontmanteling gebeurt van boven naar beneden. De stellingen worden  afgebouwd.

Het herstelde uurwerk is reeds teruggeplaatst en komt weer terug in beeld. Dinsdag 23 mei worden de Proximus- antennes voor de GSM-installatie terug plaatsen. De bliksemafleiding van het torengebouw is intussen alweer volledig in orde gebracht.

“De restauratie van de grote inkomdeur van het torengebouw blijft nog uit te voeren. Maar we zullen met z’n allen kunnen vaststellen dat de restauratie kwaliteitsvol is gebeurd en dat  de Sint-Gertrudiskerk opnieuw zal stralen als geklasseerd monument”, aldus nog een stralende Felix.

* foto LV – de toestand van de kerk op 23 mei

De voegen van gevels van het kerkgebouw zijn uitgeslepen en tal van defecte stenen werden inmiddels vervangen. De voegwerken en de herstelling van de kerkhofmuur komen tijdens de volgende maanden verder aan bod.

In het najaar wordt gestart met de vervanging van de verwarmingsinstallatie. Daarbij wordt overgeschakeld op een gasinstallatie. De brander verdwijnt uit het torengebouw en wordt ondergebracht in de L- sacristie. In de kerk zullen 8 vloerconvectoren zorgen voor een gelijkmatige warmteverspreiding in het ganse gebouw.

Blijft nog de restauratie van het ganse interieur en de herinrichting van het torengebouw. De toren zal op een veilige manier èn op afspraak kunnen bezocht worden.

Het wordt  uitkijken naar de dag waarop we vanuit de gerestaureerde toren in bewondering de ganse omgeving afspeuren met als belangrijkste herkenningspunt de … abdij van Averbode.

Adolphe Sax en … de saxofoon

17 mei
Een naar Adolphe Sax genoemde saxofoon

De Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax ontving op 17 mei 1846 patent op zijn beroemdste uitvinding: de saxofoon. Het instrument werd ook naar de Belg vernoemd.

Adolphe Sax

Adolphe Sax  werd geboren op 6 november 1814 in Dinant. Het bouwen van instrumenten had hij van zijn vader, Charles-Joseph Sax. Als instrumentenbouwer onder meer bekend vanwege enkele belangrijke veranderingen die hij aanbracht aan de hoorn.

In Parijs vond Charles een dankbare afzetmarkt voor zijn creaties allerlei. Hij kon er de bestellingen nauwelijks bijhouden.

Niet te verwonderen dat zoon Adolphe  ook vrij jong  begon met het bouwen van instrumenten. Op zijn 15-de deed hij al mee aan een wedstrijd waarbij hij een fluit en een klarinet bouwde. De erg creatieve Adolphe Sax slaagde erin verschillende bestaande instrumenten te verbeteren.

In 1841 verhuisde de jonge Sax naar Parijs. Hij ontwierp er een reeks nieuwe instrumenten, o.m. de op de bugel gebaseerde saxhoorn. Zijn belangrijkste uitvinding , de saxofoon, deed hij ook in deze periode.

In 1842 schreef de bekende componist Hector Berlioz al lovend over de saxofoon, maar Sax vroeg pas in 1846 patent aan op het instrument dat naar hem werd vernoemd.

 

* Zie ook de lijst van uitvindingen

* Video over de uitvinding van de saxofoon
* Nog op 17 mei:
 • Jupiter
  Jupiter

  1630 – De Italiaanse astronoom Niccolò Zucchi ontdekt de ringen van de planeet Jupiter.

 • 1957 – Massabijeenkomst bij het Lincoln Memorial in Washington. Sprekers o.a. dr. Martin Luther King jr.
 • 1990 – De WHO schrapt homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten.

Wat gaat er toch allemaal verkeerd in dit land?

  VUREN KEEK NAAR HET NIEUWS. 222

.

  Ivan De Vader keek daarnet weer met zijn gekende blik de huiskamer in . Hij geniet er duidelijk steeds meer en meer van wanneer hij iets zoals dat van vandaag kan meedelen .Nu ging het over de tevredenheid van de Vlamingen over het politieke beleid .Dadelijk zag ik aan zijn gezicht dat de uitslag was : HELEMAAL NIET tevreden.
   Ik ben blijven luisteren , ook omdat ik zelf vele vragen had beantwoord van de universiteit van Antwerpen en partners , en naar de uitslag van iets waar je zelf een half uur hebt gebogen gezeten over de vragen , moet je dan ook wel even luisteren naar het resultaat.
  Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat die vragen niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden waren .. .zodat ik er veel heb beantwoord met het suggestie-antwoord dat in het midden stond : “misschien wel , misschien niet “ of iets gelijkaardigs
  Ik weet nu van De Vadder dat de algemene tendens is : de mensen zijn niet tevreden over het politieke beleid .Wat hij daar nog allemaal gaat uithalen horen wij de volgende dagen wel. Hij wil de spanning er in houden en ons meesleuren tot zijn MAX .
  Als laatste gaat hij binnen enkele dagen vertellen hoe het stemgedrag van de mensen zal zijn en hoeveel er met de verkiezingen de brui gaan aan geven en gaan thuisblijven , tenminste waar het gaat over de gemeenteraadsverkiezingen .
  Dat optreden duwde bij mij iets naar achter dat ik al een paar dagen even wou bekijken , namelijk een vrije tribune in Knack ,geschreven of ondertekend door een tiental liberale jongeren .Het ging over iets zeer belangrijks , namelijk over onze fundamentele VRIJHEDEN. Die jongeren hebben hun bedenkingen geformuleerd in voorbereiding van een ideologisch congres van hun partij.
  Fijntjes beschreven zij hoe sinds jaren onze fundamentele rechten werden afgebouwd . Wij mogen niet meer zeggen wat wij willen , aan de ene kant door de radicalen uit de woke-beweging die ons zeggen en denken willen herschrijven , aan de andere kant door een rechts populisme dat een aantal zaken uit het debat wil houden.
  Verder hebben ze het ook over de veiligheid waar sinds de terreuraanslagen de slinger is doorgeslagen en wij individueel meer en meer overal gevolgd worden .Zelfs de politie werd betrapt met het gebruik van illegale gezichtsherkenningstechnieken…..
   En zo gaat het verder. De tijd van de pandemie heeft sommige instanties doen denken dat zij maar konden blijven verbieden , en die instanties waren dan vaak niet eens politici , maar virologen of ambtenaren!
   Om kort te zijn …de liberale jongeren hebben de knuppel in het hoenderhok gegooid! En terecht !
Wanneer ik aan hun voorbeelden terugdenk, word ik nog steeds droevig van die sadistische onzin van enkele jaren geleden , toen in een koude nieuwjaarsnacht kinderen maar EEN van hun ouders mochten binnenlaten….Welk brein heeft zoiets uitgevonden????
   En waarom koppel ik nu die onvrede -boodschap van De Vadder aan die liberale jongeren?
Omdat het ene heel veel met het andere te maken heeft…..
De liberalen zijn ver weggegleden van hun oorspronkelijke reden van bestaan? Maar zijn zij de enigen?
   Het antwoord op die retorische vraag is natuurlijk “NEEN , zij zijn niet de enigen ! En dan hebben wij meteen ook een deel van de redenen gevonden van de ontevredenen waarover de volgende dagen in het nieuws nog gesproken wordt.
Louis VUREN

Dag van de Overwinning

“Vandaag in de geschiedenis”
 -Dag van de Overwinning (1945)-
Militaire parade op het Rode Plein in Moskou, 2005

° Rusland viert ieder jaar op 9 mei de Dag van de Overwinning. Het land staat dan stil bij de overwinning op nazi-Duitsland en herdenkt ook de grote opofferingen die er tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Rusland ook wel de Grote Vaderlandse Oorlog genoemd, moesten worden gebracht.

° De oorlog kostte naar schatting 26,6 miljoen inwoners van de voormalige Sovjet-Unie het leven. Met de ondertekening van de Duitse overgave kwam er op 9 mei een eind aan de bloedige oorlog.

° Ieder jaar wordt tijdens de Dag van de Overwinning een grote militaire parade gehouden op het Rode Plein in Moskou.

Nog op 9 mei:

          * 1927 – Canberra vervangt Melbourne als hoofdstad van Australië.

 • 1957Paul-Henri Spaak wordt secretaris-generaal van de NAVO.
 • 1962 – De Beatles tekenen hun eerste contract met EMI Parlophone.

Rivier Grote Laak krijgt oorspronkelijke meanders terug

Vorige week lazen wij en hoorden wij het nieuws over de Grote Laak . De rechttrekking die er meer dan een halve eeuw geleden werd uitgevoerd gaat ongedaan worden gemaakt en de meanders van vroeger worden weer hersteld .
Die oude meanders bestaan nog als afzonderlijke percelen waarvan er een aantal eigendom zijn van de gemeente Laakdal.
Ze zijn daardoor gemakkelijk weer te vinden , maar ze zouden ook anders “vrij eenvoudig” terug te vinden zijn . Dat heeft me iemand ongeveer vijftig jaar geleden getoond. Hij wandelde toen de oude en met aarde en slib dichtgemaakte meanders af met een geigerteller. Dat is een toestel dat de radio-activiteit opspoort. Het was een tijd dat de zorg om veilige lozingen maar pas begon en dat niemand er een goed inzicht in had . Een aantal jaren daarna is er aan die vervuiling en ook aan die radio-activiteit van de Laak hard gewerkt , maar aan de oude meanders is bij mijn weten dan niets gedaan.
Ik wijs daar nu maar op omdat ik hoop dat de initiatiefnemers nu de aarde en andere materie die nu uit die meanders gaat komen zullen wegvoeren naar een speciale stortplaats voor gevaarlijke stoffen , of dat ze die materie minstens onderzoeken .En dus hoop ik dat dit bericht overbodig zal zijn!
LH