27 mensen minder besmet

17 april –  In de 15 gemeenten zijn er vandaag 3 onveranderd, 3 met stijgende besmetting en 9 waar de besmetting daalt . Op het eerste gezicht is dat goed maar we zullen toch best eerst tellen want bij die stijgers zijn er die erg veel stijgen.
.
Ongewijzigd zijn Meerhout met 39 , Herselt met 38 , Halen met 27.
.
Stijgende besmetting is er in Turnhout dat gaat naar 241 , dat betekent plus 14. En twee Limburgse buren : Tessenderlo dat stijgt naar 78 , dat is plus 9, Ham naar 57 , dat  betekent plus 2. Alle drie samen : 25.
.
De 9 dalers zijn … Laakdal naar 37 , dat betekent min 1, Hulshout gaat naar 28, dat is min 3, Westerlo daalt naar 48 , dat betekent min 10 , Herentals gaat naar 46 , dat is min 4, Geel gaat naar 144, dat betekent min 7, Mol daalt naar 99, dat betekent min 6,
En ook onze 3 Brabantse buren : Diest daalt naar 52 , dat betekent min 8, Aarschot gaat naar 39 , dat is min 2. En Scherpenheuvel-Zichem naar 27 , dat betekent min 11.
Alle dalers samen is dat: 52.
.
52 min 25 is 27, Dat betekent dat het virus toch weer 27 mensen minder in zijn greep heeft dan gisteren. Hopelijk valt alles elders ook weer een beetje mee…

Invasie in de Varkensbaai

Het kan geen toeval zijn dat Raoul Castro, opvolger van zijn broer Fidel, uitgerekend op 17 april, na 60 jaar Castro-bewind in Cuba, een stap opzij zette voor een nieuwe niet-Castro telg. Even terug naar 1961 …

Op 17 april 1961 landen er zo’n 1 500 Cubaanse ballingen, vervoerd door Amerikaanse schepen en gedekt door Amerikaanse vliegtuigen, in de Cubaanse Varkensbaai.

* De plannen voor de militaire landing zijn echter uitgelekt en daardoor kan de inval in korte tijd door het regime van Fidel Castro afgeslagen worden.

* Als Fidel Castro met zijn revolutionaire beweging in 1959 de macht op Cuba  heeft overgenomen, ontvluchten duizenden liberale Cubanen het land.

* Velen van hen gaan naar de VS. Daar zijn veel bedrijven geraakt door de machtswisseling in Cuba. Fidel Castro heeft kort na zijn aantreden namelijk veel Amerikaanse bedrijven op het eiland genationaliseerd en boeren grote stukken genationaliseerde grond toegewezen.

* De CIA ontwikkelt in het geheim een plan om een groep gevluchte Cubanen te ondersteunen tijdens een inval in Cuba.

* Dit plan is eerder goedgekeurd door president Dwight Eisenhower, maar in 1961 is John Kennedy president van de VS. Hij is erg bang dat de invasie zal zorgen voor een nog slechtere relatie met de Sovjet-Unie.

* Daarom wijst John Kennedy kort voor de operatie een belangrijke onderdeel van het invasie-plan, het bombarderen van verschillende Cubaanse militaire vliegvelden, van de hand. Het verkleint de kans op een militaire overwinning.

* Nadat er op 17 april 1961 ruim vijftienhonderd Cubaanse ballingen in de Varkensbaai zijn gedropt, blijkt het verzet van de Cubanen veel groter dan verwacht.

* De Cubaanse geheime dienst had lucht gekregen van het plan, onder meer door waarschuwingen van de Russische KGB.

* Honderden ballingen worden door de troepen van Castro gevangen genomen en tientallen worden geëxecuteerd. Ruim anderhalf jaar later kunnen de overgebleven ballingen, in ruil voor 53 miljoen dollar aan voedsel en medicijnen, naar de Verenigde Staten terugkeren. (gelezen in Historiek)

EEn atleet van 89

Milleke Bos is een rasechte pootzak uit ‘den Huithoek’. Een graag geziene man die niemand ooit kwaad deed. Milleke heeft al 89 jaar op zijn teller staan, maar dat zou je niet geloven als je hem ziet stappen en lopen als pakweg een flukse veertiger. Een rasechte atleet.

Twee maal per week in de winter en in de vroege lente wandelt hij een snelle 10 km in de brede omgeving van Vorst. Als het weer straks  beter wordt, trekt ‘de Mil’ zijn korte broek en loopschoenen aan voor alweer twee  wekelijksesessies van elk 13 km iets verder weg.(foto’s boven) Inderdaad, je moet het maar doen.‘De beste manier om van de dokter weg te blijven’, vindt Milleke. De 100 komt in zicht, maar daar houdt hij zich niet mee bezig.

De Mil was/is ook scheidsrechter in het voetbal. Zijn grote carriére maakte hij destijds als lid van Looise. Later floot hij ook amateurmatchen. Milleke is intussen al jaren arbiter in de thuismatchen van ‘De Ware Vrienden’ in Veerle-Heide. Een match zonder de Mil is geen match, oordelen zijn vrienden naar waarheid. Vandaag poseerde hij gewillig voor een paar winterse plaatjes tussen Vorst (Kerk) en de kuil van Wies, zoals we de grote visvijver in Schoot-Tessenderlo noemden, thans in privéhanden. Daar scheidden onze wegen.

PENIBELE SITUATIE

Corona nieuwsbrief van HN meldt in zijn websitekrant het volgende …

Meer besmettingen in helft gemeenten

* Ziekenhuisnetwerk Kempen omschrijft de situatie op de corona-afdelingen als “uiterst penibel”. In Mol en Geel worden patiënten voor intensieve doorverwezen naar andere ziekenhuizen. In de helft van de Kempense gemeenten stijgt het aantal nieuwe besmettingen.

** Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen op weekbasis bereikte donderdag met 108 positieve testen per dag in de Kempen zijn laagste peil van de voorgaande drie weken. Toch is de situatie niet van die aard dat er al gejuicht kan worden.

* De situatie in de vier ziekenhuizen van Geel, Herentals, Mol en Turnhout is zonder meer negatief. Het overkoepelende Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) spreekt zelfs over “uiterst penibel”.

* De intensieve afdelingen in het Heilig Hartziekenhuis in Mol en in Ziekenhuis Geel liggen, op enkele reservebedden na, volledig vol.

* “Dat betekent dat nieuwe patiënten (al dan niet met corona, red.) in Mol en Geel binnen het Ziekenhuisnetwerk Kempen worden doorverwezen en dat er mogelijk zelfs buiten de regio moet worden doorverwezen. Uiteraard is ook de capaciteit in andere regio’s niet onbeperkt”, klinkt het bij ZNK.

Wilbur en Orville Wright, luchtvaartpioniers

‘‘s Werelds grootste vliegtuig, de Stratolaunch, heeft er zijn eerste testvlucht opzitten. Dat gebeurde zaterdag 13 april 2019 in de Amerikaanse deelstaat Californië.’ Hoe het verder liep, weten we niet, maar de plannen oogden vorig jaar echt groots.

GZHvJt6nrtrP9PrXVquZsm-650-80° De Stratolaunch (foto l) moet in de toekomst dienen als lanceerplatform voor satellieten, en zal geen passagiers vervoeren.

* Roc’, zoals het vliegtuig genoemd wordt, heeft een spanwijdte van 117 meter. Van staart tot snuit is het 72 meter lang en het weegt 226 ton. Het is zo gigantisch dat er twee cockpits zijn, een in elke romp.

° Wat een schril contrast met de proto-zweeftoestellen van de broers Wright aan het begin van vorige eeuw die ik op mijn almanak vond. Wilbur werd 16 april 1867 geboren, vandaag 154 jaar geleden.

* Broer Orville was vier jaar jonger (1871), even oud als mijn grootmoeder Marie, beiden vandaag dus jongelui van 150  …

* Met de werktuigkundige Charles Taylor ontwierpen de gebroeders Wright een luchtgekoelde 12 pk motor. De tweedekker van de Wrights kreeg een spanwijdte van 12,2 meter en een lengte van 6,4 meter. Het dragend oppervlak van de vleugels was 47,4 vierkante meter.

Wrightflyer* Beide broers realiseerden op 17 december 1903 de eerste vlucht ooit met hun experimenteel en onafgewerkt toestel. Dat gebeurde in de duinen van Kitty Hawk (VS). Na enkele mislukte pogingen lukte het uiteindelijk toch … Hun toestel bleef 59 sec in de lucht en legde de fabuleuze afstand van 260 meter af.

° Nu een lacheding, maar omdat de broers hun vluchten in het geheim maakten, geloofde de pers hun verhaal aanvankelijk niet. Ondanks de foto’s die ze zelf hadden genomen.

* Pas veel later kregen de broers de roem die ze verdienden en kon de luchtvaart , met WO I in de maak, ‘een hoge vlucht’ maken.

.
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

meester Leonardo da Vinci

15 april is ook de dag van de Italiaanse kunstenaar, architect en uitvinder Leonardo da Vinci. LdV was een van de belangrijkste kunstenaars uit de Renaissance en schilder van het beroemdste en best bewaakte schilderij ter wereld, de ‘Mona Lisa’.

* Leonardo was de buitenechtelijke zoon van een notaris en een boerin uit Vinci. Hij werd op 15 april 1452 geboren in het plaatsje Vinci, vandaar zijn naam Leornardo da Vinci.

* Op zijn vijftiende ging in de leer in het atelier van de belangrijke Florentijnse kunstenaar Andrea del Verrocchio. In Florence ontwikkelde hij zich tot een gerespecteerd meester in vele disciplines.

* Da Vinci is hét kind van de renaissance. Hij blonk niet alleen uit als kunstschilder, maar ook als beeldhouwer, architect, filosoof, dichter, natuurvorser en ingenieur. Zijn vindingrijkheid blijkt vooral uit zijn schetsbladen.

* Leonardo beschreef en tekende verschillende wapentechnische  constructies en bestudeerde het menselijk lichaam met talrijke anatomische tekeningen.

* Van 1482 tot 1499 verbleef hij aan het hof in Milaan. In deze periode voerde hij vele artistieke, militaire en architectonische opdrachten uit.

* In Milaan ontstond o.m. het schilderij ‘Het laatste avondmaal’ waarvan een copy te bewonderen is in de abdij van Tongerlo.

* Na zijn Milanese periode leefde Leonardo da Vinci in Venetië, Mantua Florence en Rome.

*** De ‘Mona Lisa’ (Louvre, Parijs) ontstond in 1503.

* Over de identiteit van Mona Lisa werd lang gespeculeerd. Lisa Gherardini blijkt de echtgenote van zijdehandelaar Francesco del Giocondo te zijn.

* Experts blijven evenwel twijfelen omdat de kleding te ‘gewoon’ was, te goedkoop voor een vrouw van een rijke koopman.

* De Mona Lisa (prent) is overigens een van de weinige werken waarvan men zeker weet dat het door Leonardo zelf geschilderd is.

* Zijn manier van schilderen werd door vele kunstenaars nagebootst, doch niemand bereikte hetzelfde resultaat.

* Aan het einde van zijn leven begeleidde Leonardo koning Frans I naar Frankrijk. Leonardo da Vinci overleed tijdens deze reis op 2 mei 1519 in Amboise. Hij werd begraven in de Kapel van Sint-Hubertus in het kasteel van Amboise.

DE TELESCOOP

Toen de telescoop in de 17e eeuw werd uitgevonden was het onderscheid tussen een verrekijker en een telescoop nog vaag. De uitvinding ervan veranderde onze blik in de verte voorgoed.

* De telescoop is naar alle waarschijnlijkheid een Nederlandse uitvinding. Als uitvinders worden vaak de Middelburgse brillenmakers Zacharias Janssen en Hans Lipperhey genoemd.

* Lipperhey diende in 1608 een octrooiaanvraag in voor een ‘buyse waarmede men verre kan sien’ Hij kreeg echter geen patent omdat het instrument té eenvoudig na te bouwen was. Lipperhey werd wel de eerste die het instrument praktisch bruikbaar maakte en… aan de man wist te brengen.

* Lipperhey toonde zijn vinding ook aan prins Maurits van Oranje. Die zag meteen de militaire waarde van deze kijkbuis in. Tijdens een demonstratie van de telescoop op het Binnenhof kon hij vanuit Den Haag zelfs de kerkklok van Delft aflezen.

* Van Oranje was erg enthousiast en liet de nieuwe vinding direct zien aan zijn aartsvijand Ambrogio Spinola, die in Nederland was omwille de onderhandelingen voor wat later het Twaalfjarig bestand zou heten. “Vanaf nu zal ik niet meer veilig zijn, want jullie kunnen me nu van veraf zien!”, orakelde Spinoza.

* Anderen claimden ook spoedig deze nuttige uitvinding.Toch zorgde Lipperhey ervoor dat de telescoop een snelle opmars maakte en zich verspreidde over Europa.

Galileo Galilei

* Het nieuws over de verrekijker kwam in 1609 terecht bij de Italiaanse wis- en natuurkundige Galileo Galilei. Galilei verbeterde de verrekijker en maakte er een sterrenkijker van.

* Meteen zag hij dingen die nooit eerder waren waargenomen: donkere vlekken op de zon, bergen en kraters op de maan en de ontelbare hoeveelheid sterren van de Melkweg.

* Hij publiceerde zijn bevindingen in 1610 in zijn werk Sidereus Nuncius (boodschapper van de sterren). Zijn ontdekkingen stonden haaks op de wetenschappelijke ideeën van die tijd. Het begin van de moderne astronomie.

 

* Ook Isaac Newton maakte rond 1670 een sterk verbeterde versie van de sterrenkijker. Met een kortere buis verkreeg hij nog een veel scherper beeld.

* Tot op de dag van vandaag kijken we verder dan onze neus lang is. En weten we dat de aarde geen onderdeel is van een klein en statisch universum, maar deel uitmaakt van een oneindig groot geheel.

1 2 3 7