De historische “ Mis” van 19 februari 2023.

Het laatste Laakdals nieuws, heet van de naald….
Dag allemaal ! Vorige week hebben wij ons zowat aangesloten bij de TV-uitzending over de Geschiedenis van Vlaanderen . Wij bekeken wat wij met de beeldenstorm te maken hebben gehad . Gisteravond ging het over de opstanden op het einde van de 18e eeuw tot 1830 . Even werd er ook wat gezegd over de Boerenkrijg .Een van de voornaamste redenen van die opstand was het invoeren van de dienstplicht . Voor de eerste keer werden jonge mannen verplicht soldaat te worden en moesten ze daardoor in de Franse Tijd ver van huis gaan vechten . En vechten was nooit zonder risico . Een aantal van die soldaten sneuvelden . Zo ook een aantal van de dienstplichtigen van onze huidige gemeente. Wij hebben het daar ooit al eens over gehad… Omwille van de uitzending gisteren kom ik daar nog even op terug . Een tijd geleden heb ik een aantal van die gesneuvelden weergevonden
Mijn eerste lijst is er een van de Veerlese overledenen , vaak ver van huis…
Hopelijk is daar in een of andere familie toch nog iets mondeling over verder verteld en doet dat een belletje rinkelen…Indien er iets rinkelt …..deel het dan mee aan de Gazet van Laakdal aub…..Wel kan het zijn dat de echte naam hier min of meer vervormd doorkomt . Hoe werd hij voor de officiële lijst van gesneuvelden meegedeeld en door wie ? En hoe werd hij in het Frans geschreven?
–Valbock Henri ,( bij deze familienaam is de optekenaar al onzeker, en de kans dat hij helemaal juist is , is klein.) Hij overlijdt in het militair hospitaal van Mainz op 8 maart 1814, doodsoorzaak is koorts.Hij is 24 jaar.
–Aerts Cretien. Overlijdt in het ziekenhuis van Keulen op 13 juli 1813. Geen doodsoorzaak gemeld , hij is dan 21 jaar.
–Avorthes Jan , overlijdt in het Sint-Janshospitaal van Burgos aan koorts op 25 april 1813 . Geen leeftijd vermeld .
–Oppenbrover Jozef , overlijdt op 23 december 1809 aan koorts in het militaire hospitaal van Madrid, er wordt geen leeftijd vermeld, de naam zal waarschijnlijk wel Hoppenbrouwer(s) zijn geweest
–Wellens Ferdinand sterft ook aan koorts op 19 augustus 1809 in het militaire hospitaal van Straatsburg.
–Verbeeck Marq , overlijdt eveneens aan koortsen op 17 december 1806 in het militair hospitaal van Landsberg.
–Van Dijk Henri is als dienstplichtige gelegen in Walcheren en overlijdt er aan koorts in het militaire hospitaal op 6 april 1811.
–Vandepull ( VandePoel of Vandeput ?);Jan Baptist , overlijdt in het militaire hospitaal van Konigsberg op 26 december 1812. De reden is ook weer koorts.
-Vanderwee Jozef , overlijdt op 9 februari 1814 aan koorts in het militaire ziekenhuis van Magdeburg , maar deze man is geen soldaat , wel verpleger …..
-En dan is er tenslotte Goos Henri . Hij is 30 jaar wanneer hij sterft in het militair hospitaal in Brussel. Die leeftijd is raar , want de Franse dienstplicht duurde maar tot 25 jaar. Bij hem staat er wel geen regiment en geen overlijdensoorzaak gemeld , maar wel alleen dat hij prisonier is…gevangene dus. Historisch is dit de interessantste vermelding omdat ze ons nieuwsgierig maakt! Hij overlijdt op 19 november 1808. Waarom is hij gevangen? Hoe is hij overleden?
Hoe zat het nu in de drie andere gemeenten ? Vorst , Eindhout en………Eindhoutham . Want dat heeft nog tot enkele jaren in de negentiende eeuw bestaan !!!Daaraan denken wij niet meer automatisch .En hier was het nodig , want….
Niemand vond dadelijk waar de geheimzinnige gemeente “Rintouthain” lag , want zo staat ze in de opsomming van de gemeenten geschreven!
Wel , na verdere studie weten wij nu dat daarmee de verdwenen gemeente Eindhoutham bedoeld werd. Het is weer een mooi voorbeeld van hoe iemand zijn dorp noemde in het dialect en hoe de Franse administratie daar een Franse schrijfwijze aan vastknoopte , waar zij verder ook niets konden van maken.
In Eindhoutham woonde soldaat Proost Pierre Josef.
Hij is overleden in het militair ziekenhuis van Rennes aan koorts op 14 april 1809 , op dat moment was die gemeente Eindhoutham ook al net afgeschaft ! Het eigenaardige is dat hij ex- militair wordt genoemd en dat hij op 28-jarige leeftijd is gestorven. Op het moment van zijn dienstname bestond zijn gemeente waarschijnlijk nog wel!
In die oude militaire overlijdensakten worden er nog 3 andere soldaten uit Eindhout genoemd:
-Biekenberg Jean , die overlijdt op 26 Messidor van het jaar XII. ( 15 juli 1804)
En dat in het militaire hospitaal van Utrecht.Hij overlijdt zoals de meesten aan koorts en is dan 24 jaar.
-Verrijdt Antoine overlijdt ook aan koorts op 13 augustus 1812 in het Heilige Geestziekenhuis in Verona.
-Jansens Henri , uit Eintahl (?) sterft in het militaire hospitaal van Osnabrück op 4 september 1813.
En tenslotte uit Vorst in het Twee Nethendepartement staan er een groot aantal overlijdens vermeld, de dorpsnamen die wij ook bijkomend hebben onderzocht omdat ze er waarschijnlijk ook Vorst mee bedoelen zijn Feuste , Fost , Voorst , Vorth , Vortz, Vost en Voste….
Hier volgt de lange lijst .Wij gaan beginnen met die
-Goos Louis , omdat diens naamgenoot uit Veerle ook al een speciaal geval was.Deze Goos stierf op 14 mei 1813 van uitputting (!) in het militair hospitaal van Wesel . Hij was 20 jaar en vaandelvluchtige , dat betekent dat hij tijdens zijn diensttijd er vandoor was gegaan. Eigenaardig is dat hierbij vermeld staat : zoon van Frans en Anna Elisabeth Dauwen. Met die gegevens moet dit eigenaardig overlijden toch wel lang onderwerp van verhalen geweest zijn.
-Reijnders Norbert ,is eveneens een vaandelvluchtige tot dwangarbeid veroordeeld , en hij overlijdt op 19jarige leeftijd in het burgerziekenhuis van Luxemburg.
-Celen Pierre daarentegen is een gewone soldaat die sterft in het militair hospitaal van Hamburg aan koorts en dat op 10 november 1811.
-Geijssels Pierre sterft als 21-jarige in het militaire hospitaal van Bayonne, hier wordt ook vermeld dat hij de zoon is van Adriaan en Elisabeth Seeuws.
Hier ook wordt weer vermeld als doodsoorzaak “koorts”.
–Sommers Jean Stanislas , overlijdt ook aan koortsen op 17 april 1807 in het ziekenhuis van Fordon.
-Van Roy Constantin sterft in het jezuietenziekenhuis van Salamanca aan koortsen op 13 februari 1811.
-Rutten Marcel , overlijdt in het militair hospitaal van Middelburg op 30 juni 1811 , ook aan koorts.
-Deswert of Diswert Adriaan , is de derde Vorstenaar die tijdens zijn legerdienst gaat lopen en wel uit het algemeen Depot in Rijsel . Hij sterft in het militaire hospitaal van die stad op 10 maart 1814 . Doodsoorzaak is diarree!!
–Van Nijlen Charles , of Vanijlen. Hij sterft in het militaire ziekenhuis van Glogau op 7 februari 1809 . En hier is de reden : een sabelsteek in zijn borst!
-Rayonen Frédéric is van Vorth , daarom wordt hij ook aan Vorst toegewezen . 30 april 1807 overlijdt hij wegens koortsen in het ziekenhuis van Osterode .Hier plaatsen wij ook ,wegens de familienaam, een vraagteken bij.
-Fienen Jean Baptiste overlijdt in het militaire hospitaal van Luik op 25 mei 1808 . De reden is ook weer koorts.
-Koesterman Henri is deserteur , hij is 23 jaar wanneer hij sterft op 11 december 1813 in het ziekenhuis van Luxemburg.
En de laatste die wij vonden is Janssens Henri , die korporaal was en op 27 september 1813 overleed aan zijn verwondingen in het militaire hospitaal Arsenal in Dresden.. Aan de datum is terug te vinden aan welke grote slag hij deelnam maar blijkbaar niet met goed gevolg.
Dat was datgene wat mensen uit onze gemeente te maken hadden met Napoleon. En zo speelt internationale geschiedenis zich ook vlak bij de deur af.
LH even tot Ludo Vervloet er weer is.
Gisteravond kwamen de zangers en zangeressen uit Laakdal en Meerhout bij elkaar die hun best gaan doen om op 19 maart een Televisie- en Radiomis te zingen in de kerk van Meerhout .
Pastoor Eric Seghers begroette blij de zeer talrijk opgekomen aanwezigen , dankte hen en moedigde hen aan om dit vol te houden omdat TV-missen worden bekeken door heel wat mensen die anders niet meer in een eredienst geraken .
Daarna nam de bekende Laakdalse dirigente An Alen de leiding en oefende een uur lang al enkele liederen in . In heel Vlaanderen is An al geruime tijd een voorbeeld geworden van grote degelijkheid.
De avond werd afgesloten met een babbeltje en een kopje koffie .
( LH voor Ludo Vervloet , die er even (?) niet kan zijn .)
De geschiedenis herhaalt zich … Pakweg 100 jaar geleden was er de voorbode van wat we nu al hebben meegemaakt. En net als nu met de coronagolven, probeerden de mensen zich toen tegen het onheil te beschermen, zij het met eerder primitieve middelen. (foto’s van toen)
* De voorlopig ernstigste epidemie in de gekende geschiedenis was de Spaanse griep van 1918. Ze duurde 2 jaar, in 3 besmettingsgolven met 500 miljoen geïnfecteerde mensen, wat neerkwam op 50 miljoen doden.
* De meeste sterfgevallen vonden plaats tijdens de 2de besmettingsgolf.
* De bevolking steunde de maatregelen voor quarantaine en sociale afstand niet zo erg. De eerste versoepeling vond plaats en … de bevolking begon zich op straat te verheugen over de goede afloop en alle beperkingen vielen weg. De gevolgen waren navenant.
* In de weken die volgden, kwam immers de 2e besmettingsgolf, dodelijker dan ooit met tientallen miljoenen doden.
* Er wordt vaak gezegd dat de geschiedenis zich herhaalt. We hebben intussen al een paar zware coronagolven meegemaakt.
“Laat dit niet gebeuren en laten we blijven leren uit wat vroeger was. Laten we gedisciplineerd zijn en niet opgeven”, werd ons voortdurend ingeprent. Met resultaat, zo blijkt. Jammer voor de dodelijke verliezen die vooral tijdens de eerste golf werden geleden.
* Het leven is van onschatbare waarde. De pijn van het verlies van een geliefde is en blijft niet te meten. (vrije, gratis foto’s)
Oud-Herentalsenaar en francofiel Bart Van Loo, ook schrijver en conferencier, bracht enkele jaren geleden het boek “De Bourgondiërs: aartsvaders van de Lage landen” uit. Een turf(je) van 607 pagina’s.
Zes jaar eerder scoorde Bart reeds met een uitgebreide biografie van Napoleon.
“Toeval of niet”, zegt hij; “maar bij alle Europese revoluties stonden ze op de eerste rij…” Maar wie zijn ze, die Bourgondiërs eigenlijk?
* De oorspronkelijke Bourgondiërs kwamen van het eiland Bornholm in de Oostzee, tussen Denemarken en Polen. Voor onze jaartelling heette dat Burgundarholm. Die naam smokkelden ze via vele haltes aan vele rivieren in Oost-Europa mee naar de plek waar ze uiteindelijk goed terecht kwamen.
* In december 406 vroor de Rijn in de buurt van Mainz helemaal dicht. De rivier veranderde in een brug naar Gallië, het latere Frankrijk aan de overkant. Daar waren de Romeinen niet lang meer de baas. Met barbaren uit Germanië, Alanen en Sueben staken ook Bourgondiërs mee de Rijn over. En vestigden ze zich in wat later Bourgondië zou heten.
* Clovis, de eerste koning der Franken, bekeerde zich tot het christendom door toedoen van zijn vrouw Clothilde, een Bourgondische (katholieke) prinses. In 911 werden de Noormannen bij Chartres tegengehouden door Richard de Rechtsbrenger, de eerste hertog van Bourgondië.
.
*** Pas dan start het boek van Bart Van Loo echt. De Bourgondiërs, met Filips de Goede als aartsvader, stonden telkens op de eerste rij bij alle belangrijke Europese revoluties.
EEN HISTORISCHE STRIJD
Academici en auteurs clashen over hoe het verleden neergeschreven moet worden. Het haalde de grote media na het verschijnen van Bart Van Loo in de Afspraak van Bart Schols. De geschreven media pikten er graag op in.
Aan de ene kant zijn er de academici die met ernst en toewijding analyseren wat er vroeger is gebeurd. Aan de andere kant de auteurs die stapels boeken verkopen met meeslepende verhalen.
*** De inzet ? Koen Baumers wijdde er een stuk aan in HN van 27.01.21. Een paar uittreksels…
* De academici bij monde van Lisa Demets en Jelle Haemers vonden het volgende :“Van Loo neemt in zijn boek de retoriek van middeleeuwse geschiedenis klakkeloos over”.
* Johan Op de Beeck riposteerde met . “Geschiedenis is te belangrijk om alleen aan academici over te laten.”
* Bart Van Loo vond ook dat sommige vorsers er van dromen om ooit ook een groot publiek te bereiken. Ze zijn wellicht jaloers.
* Koen Aerts vindt als gewone scheidsrechter dat het financieringsmodel o.m. gebaseerd is op gespecialiseerde tijdschriften die alleen door de niche van het vakgebied wordt gelezen.
Origineel onderzoek is onontbeerlijk maar we kunnen alleen maar blij zijn dat mensen als Van Loo erin slagen om de geschiedenis breed aan de man te brengen. – Geschreven op 16 oktober 2021 om 12:45 door Mario De Wilde
*** Vanaf februari 2022 trok Bart Van Loo met een nieuw verhaal door Vlaanderen en Nederland. Deze keer vertelt hij over de wonderlijke aartsvaders van de Nederlanden: De Bourgondiërs.
* Om te beseffen waar we vandaan komen, moet je de fascinerende middeleeuwen doorkruisen. Bart neemt de toehoorders op sleeptouw langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de prachtige beeldhouwwerken van de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck.
* Hij nodigt je uit voor een tijdreis naar het middeleeuwse Parijs, Dijon, Brugge, Gent, Mechelen, Lier, Delft, Gouda en… Oostende. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt?…
De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding. Meer dan drie jaar lang werkte Bart aan zijn nieuwe vuistdikke boek. Hij is gretiger dan ooit om ons duidelijk maken waar wij vandaan komen. Met een Frans-Bourgondische bril op reist Van Loo door onze nationale geschiedenis. Niet te missen.
In de pers:
• ‘Leest als een trein. Komt aan als een mokerslag. Een meesterwerk.’ ***** (De Morgen)
• ‘Deskundig in zijn fundering in de jongste wetenschappelijke inzichten, maar ook lichtvoetig en met zwier verteld. Een proeve van groot meesterschap.’ (Frits van Oostrom)
• De Bourgondiërs is reclame voor alles wat met geschiedenis te maken heeft, zozeer druipt het vertelplezier van dit boek af.’ (Het Nieuwsblad)
• ‘Een ijzersterke kandidaat als beste geschiedenisboek van 2019.’(De Telegraaf)
VERGEET ZEKER NIET HET BIJGEVOEGD STUK TE LEZEN…
.
Vandaag is het de geboortedag van Jules Verne (° 8 feb 1828).
* JV was een Frans auteur van avontuurlijke reisbeschrijvingen met voor zijn tijd nieuwe technieken, naar vele delen van de aarde en naar onbekende gebieden zoals de diepzee, het binnenste van de aarde en de maan. Vaak wordt Verne gezien als de vader van de sciencefiction … in kinderschoenen.
* Wat er ook van zij : het is niet veel schrijvers gegund om bijna honderd jaar na hun dood nog door een breed publiek gekend en gelezen te worden. Merkwaardig is het zelfs te noemen als hun boeken nog steeds over de hele wereld herdrukt, bewerkt en verfilmd worden. Jules Verne is een van die schrijvers.
* Jules Verne heeft bij het grote publiek een vertrouwde klank. Het is dan ook geen wonder dat deze naam en/of een duidelijke verwijzing naar de titel van een van zijn boeken nog steeds als aandachtstrekker worden gebruikt. Het Nationaal schoolmuseum in Rotterdam b.v., organiseerde ooit een tentoonstelling met de naam: “Een reis om de wereld in tachtig schoolplaten”, naar analogie met ‘Reis rond de wereld in tachtig dagen’. 80 dagen … een record voor die tijd.
* Ook als er iets interessants of merkwaardigs is gebeurd, wordt Verne door de pers al snel aangehaald. Met het aantal biografieën dat in boek en tijdschrift over hem verschenen is, vult men gemakkelijk een modale boekenkast.
.
*** toemaatje … Weerman dank zij Jules Verne …
* “Een auteur van wie we vaak boeken in de bus kregen, was Jules Verne. Ik was een jongen van zo’n jaar of elf en het avontuur in zijn verhalen sprak mij natuurlijk erg aan. Jules Verne heeft er mee voor gezorgd dat ik weerman ben”, vertelt weerman Frank Deboosere.
* “Jules Verne heeft mij naar boven leren kijken, verder dan mijn neus lang is. Ik probeerde door zijn boeken aan een telescoop te geraken, en van het een kwam het ander”, lacht Deboosere. “Hij heeft er mee voor gezorgd dat ik nu weerman ben!”
* Vooral de combinatie van avontuur en wetenschap maakte veel los bij de jonge Deboosere. “Verne was visionair. Hij had ongetwijfeld een telescoop en een maanatlas ter beschikking, want de beschrijving die hij geeft van het maanlandschap in “De reis naar de maan” is erg exact. Met een zware kogel afgeschoten worden om er te geraken, dat raad ik wel af”.
De Nederlandse Frederik Hendrik van Oranje werd in 1584 geboren. Een jaar voor de val van Antwerpen. Op zijn vijftiende werd hij door zijn 17 jaar oudere halfbroer Maurits , de zoon van De Zwijger, naar Den Haag gehaald. Die leidde hem op in de militaire krijgskunst
* Zowel Maurits als Frederik Hendrik wilden niet trouwen. Toen Maurits ongehuwd op sterven lag, dwong moeder Louise Coligny Frederik Hendrik te trouwen, omdat er anders geen nageslacht meer was voor de Oranjes.
* Frederik Hendrik trouwde op zijn 14de met de 23-jarige Amalia van Solms. Zij kregen vijf kinderen, vier meisjes en de latere stadhouder Willem II.
* Frederik Hendrik was nu Stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Gelderland, Groningen en Drenthe.
* Na de dood van Maurits kwamen daar ook nog Groningen en Drenthe bij. Bovendien probeerde hij ook nog verschillende steden in het zuiden te veroveren, om daarmee een buffer te creëren tegen de Spanjaarden die nog aan het feest waren in de zuidelijke Nederlanden.
* ‘s Hertogenbosch werd zijn grootste militaire triomf. De zuidelijke steden werden inderdaad vooral als buffer gebruikt en hadden zelfs geen beslissingsrecht in de Staten-Generaal. De schrik dat de haven van Antwerpen met Amsterdam zou gaan concurreren, zat er diep in .
* Antwerpen was echter in verval sinds de Spanjaarden de Schelde hadden afgesloten. Dat gebeurde in 1585 toen Antwerpen door de gulheid van Marnix van Aldegonde cadeau werd gedaan aan de door hem erg geprezen Spaanse landvoogd Farnese.
* Het feit dat Frederik Hendrik de stad Antwerpen niet mocht innemen, heeft hem altijd dwars gezeten. Wellicht zou ‘onze geschiedenis’ ook anders geschreven zijn.
* Frederik Hendrik had nochtanshopen geld om oorlog te voeren. Niet alleen door een fikse kas oorlogsbuit maar ook omdat hij 10% kreeg van de opbrengst van de Zilvervloot die kaper Piet Hein in 1628 had veroverd op d Spanjaarden.
* Toen Frederik Hendrik in de laatste jaren van zijn leven ook geestelijk aftakelde – zorgde zijn vrouw Amalia ervoor dat hij akkoord ging met een ‘vrede met Spanje ’.
* Frederik Hendrik overleed in 1647. Hij haalde , op 1 jaar na , de Vrede van Munster niet waardoor de Noordelijke Nederlanden een echte onafhankelijke staat werden.
– een verlichte baron …
Bezoekers online: | 0 | |
---|---|---|
Bezoekers | Bezoeken | |
Vandaag: | 60 | 270 |
Gisteren: | 406 | 2.126 |
Laatste 7 dagen (week): | 2.630 | 9.763 |
Laatste 30 dagen (maand): | 14.636 | 58.505 |
Laatste 365 Dagen (Jaar): | 172.916 | 701.718 |
Totaal: | 829.859 | 3.872.329 |
DE BEELDENSTORM
Vele kijkers volgen met belangstelling de serie “ De Geschiedenis van Vlaanderen “ op VRT .
Voor de eerste keer kwam er zondag een onderwerp aan bod waarbij we konden onderzoeken in hoeverre zoiets in die periode rond 1566 ook in Veerle zou gebeurd zijn .
* Al wat er tevoren werd uitgezonden was wel boeiend , maar eigenlijk ver van ONS bed. Zelfs met de Slag van de Gulden Sporen hadden wij uiteindelijk weinig te maken , tenzij er een aantal ridders uit onze buurt aan de Franse kant zouden meegevochten hebben , wat de meesten na de test “schild en vriend” met hun leven moesten bekopen…
* Daarom was De Beeldenstorm zo welgekomen . Zijn er in die periode vanaf 1566 ook dergelijke verwoestingen opgetekend in ons dorp of in de onmiddellijke omgeving ?
* In de Averboodse abdij was het een jaar van tevoren duidelijk dat er iets aan de hand was, want de kloostergemeenschap bewapent zich door hellebaardiers in dienst te nemen ! Die moeten worden ingezet om een aantal bosgeuzen weg te houden , die er soms willen inkwartieren of die ook de abdij soms afpersen … die benaming GEUZEN wijst inderdaad op mensen die het protestantse geloof aanhangen .
* In 1572 was er een tweede spoor van die godsdienstoorlog . Willem van Oranje moet door onze streek naar huis vluchten , achtervolgd door de troepen van Alva .Maar ook die laatsten plunderen en doen opeisingen .
* Die Nederlandse troepen , Staatse troepen genoemd ,zullen in 1578 weerkomen .Dan veroorzaken zij wat JL Machielsen de Averboodse Beeldenstorm noemt . Die Staatse troepen hebben dan geruime tijd hun basis in Aarschot .
* Wij weten niet met zekerheid of het diezelfden waren die in die periode een deel van ons dorp hebben verwoest.
In het Registrum Pastorale is achteraf geschreven : Ten tijde van de Hollandse Opstand in de 16e eeuw , zijn de kerk , de pastorij en alle voornamere huizen verwoest , geplunderd en in brand gestoken zodat vele jaren lang geen enkele pastoor hier kon verblijven , maar zich moest schuilhouden in de omtrek .
Dit is wel een aanvulling achteraf , maar dat er hier geen enkele pastoor nog durfde wonen is wel door andere originele teksten bevestigd.
* Om de sfeer van die tijd te schetsen heeft de VRT- uitzending toch wel geholpen . Die periode van oorlog tussen Calvinisten en Katholieken is ook bij ons niet ongemerkt voorbijgegaan! Maar hier ben ik ook weer gestoten op een “ serendipityverschijnsel “ . Je vindt interessante dingen waar je niet aan het zoeken was. Uit die tijd stammen heel wat mooie geuzenliederen die vooral uit protestants- Nederlandse kant komen .
* Maar ik heb wel een tekst gevonden die gemaakt en gezongen werd TEGEN het stukslaan van al die heiligenbeelden . Zijn naam is “Roomsche Klacht “ tegen de de beeldstormerij en de andere “geweldenaarijen “ der calvinisten .
In de inleiding van de tekst staat : het was alsof God de trouwe aanhangers der oude kerk gansch verlaten had !
Hoe lang , o Heer , hoe lang salt syn
Dat u uw vyant sal onteeren ?
Is dan oneyndelyck den termyn
Dat sy u blyven blasphemeren?
Och ! Houdt uw handt niet langher stil
Te straffen dese gheus-ghesellen ‘
Ghy hebt de macht , hebt ooc den will
‘t syn vyanden, ‘t syn rebellen!
Ghy syt ons coninck ende Heer,
Ghy weet het wat er wordt ghedaen ,
Laet kerckenschenders nimmermeer
Onghecastydt dus henen gaan!
Nu nog de melodie terugvinden! Dan is er weer een erfstuk gered!
LOUIS VUREN
Vandaag 7 februari is het de verjaardag van de Britse schrijvers Thomas More (1478) en Charles Dickens (1812). 7 februari 1894 is ook de de sterfdag van Adolphe Sax, uitvinder van de saxofoon. Waarom Sax? Hij is een beetje van ons…
* Omdat die saxofoon nog steeds gloeiend populair is in jazz- en popmiddens kunnen we er slecht omheen. Sax werd geboren in Dinant (06.11.1814), toen België nog net geen België was.
* Vader Sax was instrumentenbouwer en eigenaar van een fabriek in Brussel dat blaasinstrumenten vervaardigde. Bovendien ook hofleverancier voor het huis van Oranje ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden waartoe het latere België toen nog behoorde.
* De jonge Adolphe werd een wereldberoemde prutser. Hij herbouwde de basklarinet tot een saxhoorn. De volgende stap was een gloednieuwe saxofoon, een instrument dat ook zijn naam droeg.
* Hector Berlioz, de Franse componist en criticus, prees het nieuwe instrument de hemel in. Sax verkocht in de volgende weken, maanden en jaren liefst 20 000 instrumenten.
* Tot spijt van wie hem benijdde. Haat, nijd en afgunst werden zijn deel. Zijn bedrijf werd geteisterd door liefst 3 zware faillissementen. Napoleon III, ook een bewonderaar van de sax, voorkwam een vierde debacle.
* De echt grote doorbraak van het instrument kwam er na WO I. De saxofoon werd en is nog steeds waanzinnig populair bij jazzmuzikanten… en in dorpfanfares … Meester Oeyen zaliger (naast Martin Loffens zaliger) was een voorloper voor de vele saxofoonspelers in Laakdal.