Einde van de dinosauriërs

763In de Amerikaanse staat Noord-Dakota hebben wetenschappers een modderpoel ontdekt die ontstond ‘op het ogenblik dat de dinosauriërs uitstierven’.

* Het levert uniek bewijs op voor de theorie dat een inslag van een meteoriet een eind maakte aan hun leven. 

* Zó goed is de graafplaats  bewaard gebleven dat onderzoekers er zelfs subtiele zaken als dinosaurusveren, insecten en vissenvinnetjes uit de grond halen.

* Allemaal gedood op de dag dat de wereld een beetje verging: 65,95 miljoen jaar geleden, toen er bij Mexico een ­meteoriet zo groot als een berg insloeg en in één klap het tijdperk van de dinosauriërs beëindigde.

* Het moet een dag in het voorjaar zijn geweest, is de voorzichtige conclusie die de wetenschappers trekken uit de groeipatronen van teruggevonden vissenkaken.

* “We hebben de directe slachtoffers van de inslag gevonden”, zei emeritus hoogleraar geologie Jan Smit van de Vrije Universiteit Amsterdam, die de vindplaats al enkele jaren in stilte met een team onder Amerikaanse leiding onderzoekt.  (mmv Historiek)

De Eiffeltoren

Op 31 maart 1889 werd de Eiffeltoren in Parijs officieel ingehuldigd. Op 6 mei volgde de officiële opening door de prins van Wales, koning Edward VII van Engeland.

* De Eiffeltoren is hét symbool van Franrijk en van haar hoofdstad Parijs. De toren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Parijs van 1889. Omdat deze tentoonstelling precies honderd jaar na het uitbreken van de Franse Revolutie (1789) plaatsvond , werd hij meteen ook gedenkteken van deze revolutie .

* De meer dan driehonderd meter hoge toren bevindt zich aan de oever van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs. Inclusief antenne is de Eiffeltoren 324 meter hoog. Tot 1930 was de Eiffeltoren zelfs het hoogste gebouw ter wereld. De bouw van de toren duurde van 1887 tot 1889. Een recordtijd voor die jaren.

* Zevenhonderd personen dienden een voorstel in voor een gebouw dat tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs gepresenteerd kon worden. Het ontwerp van Maurice Koechlin en Emile Nouguier werd uiteindelijk gekozen. Aannemer voor het project werd Gustave Eiffel en de architect is Stephen Sauvestre.

* De Parijzenaars waren aanvankelijk niet erg fier op hun toren, die ze een ‘tragische lantaarnpaal’ noemden. Vijf jaar na de bouw wou men de toren alweer afbreken. Omdat hij een uitstekende radiozendmast bleek, werd hij gespaard. In totaal is de toren 324 meter hoog, met antennes.

* Tegenwoordig is hij de trots van Parijs met liefst 7 miljoen bezoekers per jaar. Sinds 1889 hebben al 300 miljoen mensen de Eiffeltoren bezocht.

 

Verder op 31 maart :

  • 1948 – Het Amerikaanse congres keurt het Marshallplan goed.
  • 1966 – De Sovjet-Unie lanceert Luna 10, de eerste ruimtesonde die in een baan om de maan komt.
  • 1991 – Einde van het Warschaupact.
  • 1994 – In Alphen aan den Rijn wordt het themapark Archeon geopend.

(met dank aan Historiek voor tekst + foto’s)

Russen verkopen ALASKA aan VS

Voor de liefhebber van de wildernis is Alaska een van de mooiste, zo niet hét mooiste land ter wereld (John Muir).

index* De expansiedrang die de Russen destijds naar Alaska dreef, begon in de 16de eeuw. Eerst (1581) werd een Siberische gebied veroverd, later (1741) het hele gebied dat we nu kennen als Alaska. Thans de grootste staat van … de Verenigde Staten van Amerika,  want zowat even groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen.

* De veel te dure oorlog in de Krim en de slechte communicatie tussen Sint-Petersburg en de 3 000 Russen in Alaska maakte dat tsaar Alexander II op 30 maart 1867 afstand deed van Alaska voor , omgerekend naar nu , slechts 113 miljoen dollar, of amper 0,4% van de huidige staatsbegroting van Alaska.

* Een schril contrast met de honderden miljarden dollars die later verdiend werden met pels, walvisolie, goud, hout, tin, platina, zink, lood en vooral petroleum. Wedden dat de Russen nog steeds spijt hebben van die verkoop?

KUNSTSCHILDERS GOYA EN VAN GOGH

De Spanjaard Francisco Goya en de Nederlander Vincent van Gogh zijn twee zeer gerenommeerde schilders die met elkaar hun geboortedatum gemeen hebben.

Beiden zijn jarig op 30 maart. Goya is van 1746, Van Gogh van 1853. Lees hun boeiende leven en werk in Wikipedia. Echt de moeite waard.

Francisco José De Goya y Lucientes was een Spaanse kunstschilder en graveur. Wikipedia

Geboren: 30 maart 1746, Fuendetodos, Spanje

Overleden: 16 april 1828, Bordeaux, Frankrijk

Perioden: Romantiek, Rococo

Volledige naam: Francisco José de Goya y Lucientes

francisco-goya-derde-mei-1808

 

Francisco Goya schilderde omstreeks 1814 een gewelddadige episode uit de Spaanse geschiedenis. In maart 1808 werd Madrid ingenomen door het leger van Napoleon Bonaparte. De Spaanse koning Karel IV werd tot aftreden gedwongen en verbannen naar Bayonnne in Frankrijk.

 

Vincent Willem van Gogh was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Wikipedia

Geboren: 30 maart 1853, Zundert, Nederland

Overleden: 29 juli 1890, Auvers-sur-Oise, Frankrijk

cachedimage

 

 

Vincent van Gogh besloot pas op 27-jarige leeftijd te gaan doen waar hij wereldwijd beroemd mee werd: kunstenaar worden. In nauwelijks tien jaar (1880-1890) maakte hij circa 900 schilderijen en 1100 werken op papier. Ook liet hij een correspondentie van 902 brieven na.

 

(met dank aan Wikipedia / Historiek)

LA GRANDE JATTE

Georges Seurat: Zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte

* Georges Seurat: Zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte, 1884-1886 (collectie Art Institute Chicago)

‘Zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte’ is het sleutelwerk van Georges Seurat. Gottlieb Leinz: “Zijn moeizame ontleding van kleuren in ritmische, harmonische en contrasterende elementen inspireerde niet alleen Gauguin, Van Gogh en Toulouse-Lautrec, maar ook de fauvisten, onder wie Henri Matisse.”

* Georges Seurat wilde systeem in het gebruik van kleur aanbrengen. Hij gebruikte onvermengde kleuren, die hij in stippen naast elkaar plaatste. Seurat en de kunstenaars die hem navolgden worden daarom pointillisten, dat is Frans voor stippelaars, genoemd.

* Georges Seurat streefde met zijn manier van schilderen naar een levendig effect, maar slaagde daar zelden in. Zijn pointillistische schilderijen zijn erg statisch. Het is een gemaakte werkelijkheid; een afgewogen wereld uit het laboratorium, waar alles precies op de juiste plek staat. Maar juist hierdoor ontbeert er iets dat emotie opwekt.

In zijn latere werken concentreerde Seurat zich op het weergeven van beweging. Georges Seurat overleed op 29 maart 1891 aan difterie en werd twee dagen later begraven op Père Lachaise in Parijs. (Ruud van Capellenveen in AbsoluteFigures.nl))

Royal Albert Hall Londen

(l) Albert van Saksen-Coburg-Gotha

Op 29 maart 1871 opent koningin Victoria de Royal Albert Hall in Londen (foto’s b).

De beroemde concertzaal is vernoemd naar haar echtgenoot, Albert van Saksen-Coburg-Gotha. (foto L)

De prins-gemaal uit het ons eveneens bekende huis overlijdt in 1861 op slechts 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van paratyfus. Zijn vrouw Victoria blijft in rouw achter.

Tot haar dood zal koningin Victoria rouwkleding dragen als nagedachtenis aan haar man. Ook laat ze verschillende gedenktekens oprichten. De Royal Albert Hall is hiervan waarschijnlijk het bekendste. (met dank aan Historiek)

*** Wat nog op een 29 maart gebeurde  …

  • 1912 Robert Falcon Scott komt met 4 metgezellen om tijdens een vliegende sneeuwstorm op Antarctica.
  • 1951 Ethel en Julius Rosenberg worden in de Verenigde Staten schuldig bevonden aan samenzwering tot het plegen van spionage.
  • 1956 – In Londen demonstreren wetenschappers uit de Sovjet-Unie de eerste elektronenmicroscoop.
  • 1969 – Lenny Kuhr wint met het liedje De troubadour samen met drie andere deelnemers het veertiende Eurovisiesongfestival in Madrid, Spanje.
  • 1975 – Eddy Merckx wint de Amstel Gold Race , de tiende editie van Nederlands enige wielerklassieker.

Knotsgek SPELFUNKAMP

Knotsgek SPELFUNKAMP in sporthal Veerle tijdens paasvakantie
.
Nog geen plannen in de paasvakantie?
.
* Laat je kind zich komen uitleven op een knotsgek, uniek sportkamp met 100% opblaasbare toestellen!
.
* Springkastelen, hindernisbaan, lasergame met bunkers, opblaasbare sportsgames, nerfbattle, levende tafelvoetbal, zullen de sporthal omtoveren tot een echte bioscoop en … nog zoveel meer!
.
Data      :  4, 5, 7 en 8 april 2022
Locatie :  Sporthal Veerle
Leeftijd:  6 – 12 jaar (1ste tot 6de leerjaar)
.
Een uniek kamp dat je zeker niet mag missen!
Inschrijven kan vanaf nu via de website www.spelfun.be
.

Vallei van de Grote Nete

De Vlaamse Regering keurde eind ’21 de startnota goed voor de opmaak van het GRUP ‘Vallei van de Grote Nete’ dat tussen de op- en afrit Geel-Oost van de E313 en Nijlen ligt.

* Voor Laakdal gaat het hier over het gebied van de Grote Nete dat de gemeente scheidt met Oosterlo (Geel), Trichelhoek en Varendonk. Vlaanderen wil met dit GRUP ruimte creëren voor het Geactualiseerd Sigmaplan.

* Concreet betekent dit dat men de dijken langs de Grote Nete wil verlagen en het debiet van het water wil tegenhouden door drempels te plaatsen waardoor men het water gecontroleerd kan laten overstromen.  Ook landinwaarts zullen dijken worden gebouwd om het gebied te laten vernatten en de grondwaterstand te verhogen. Op deze manier zal de natuurwaarde in dit gebied verbeteren.

* Gemeente Laakdal heeft alle 84 eigenaars die door het GRUP geïmpacteerd worden, op de hoogte gebracht. Daarvoor werd een inspraakronde voor hen georganiseerd”, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Frank Sels uit. “Wij willen dat de percelen de bouwrechten behouden en de zonevreemde woningen dienen minstens te kunnen beschikken over een bebouwbare zone van 50m.  Daarnaast willen wij ook een volwaardige compensatie voor eigenaars in het gebied die opteren voor her-localisatie of gebruik willen maken van de koopplicht.”

* “Omdat de effecten op landbouw op dit moment onvoldoende in kaart zijn gebracht, vragen wij om een LER (Landbouw Effecten Rapport) uit te voeren”, aldus schepen van Landbouw Gerda Broeckx.

OEIOEIOEI … LAAKDALNAREN …

MAX ZAG HET ZO                   Oevel  6 – 0  VV Laakdal
.
6 gekwetsten, 4 geschorsten…, dan moet je het redden met een totaal andere ploeg in Oevel. Met alle gevolgen van dien … Na 3’ stond het al 1-0, na 7’ en een fopduik stond het op penalty 2-0. De 3-0 uit offside volgde ook nog, net als de 4-0 net voor de rust.
.
Na de rust hetzelfde spelbeeld en we gingen naar 5-0. Ook de 6-0 was een off-side-goal, niet dat het er toe deed, maar schaf de lijnrechters in 3de ook gerust af…
.
Zo bekeken worden het nog lange eindeseizoensmatchen, maar het is niet anders. Uitkijken dan maar naar volgend seizoen, hopelijk met meer geluk.
.

 

WEDSTRIJDSCHEMA EN UITSLAGEN
Speeldag 26 (27 maart 2022) – 3e periode
Zat. 26/03 19u00 KV Hooikt A KFC Putte A 1 – 1
Zon. 27/03 15u00 KFC Katelijne A Excelsior Vorst 3 – 1
Zon. 27/03 15u00 KFC Linda Olen FC Punt Larum 1 – 2
Zon. 27/03 15u00 KFCM Hallaar KVV Noordstar 1 – 2
Zon. 27/03 15u00 BO Beerzel KSK Wavria A 2 – 2
Zon. 27/03 15u00 Blauwvoet Oevel VV Laakdal 6 – 0
Zon. 27/03 15u00 KSV Schriek KVV Rauw Sport 1 – 1
Zon. 27/03 15u00 Excelsior Bouwel FC Netezonen 4 – 1

 

Vorige speeldag Huidig klassement Volgende speeldag
Inhaalwedstrijd
Woe. 30/03 19u30 KFCM Hallaar VV Laakdal Speeldag 20

ook een kopje koffie van MOKAPI ?

Uitreiking Laakdalse ondernemersprijzen

Tijdens het nieuwjaarsontbijt voor de Laakdalse ondernemers werden zondagmorgen, naast de starter en de ondernemer van het jaar, ook de lifetime achievement awards uitgereikt.

* In de categorie ‘starter van het jaar’ werden drie zaken genomineerd die een vliegende start hebben gemaakt en een stevige basis hebben gelegd voor een succesvolle toekomst, nl. zero waste en biologische winkel Vital Bokal in Veerle, ambachtelijke slagerij en traiteurszaak Net iets anders in Vorst-Centrum en foodbar en take-awayshop La Tierra in Eindhout. Vital Bokal mocht de titel ‘starter van het jaar’ in ontvangst nemen.

* De titel ondernemer van het jaar’ stond in deze editie in het teken van ‘baanbrekend ondernemen’. Zelfstandigen die succesvol omgaan met risico’s en kansen durven grijpen, zijn dan ook de synoniemen van de drie genomineerden: fotostudio en creatief atelier Arte di Loco in Vorst-Centrum, koffiebranderij Mokapi in Veerle en Villa & Vuur dat gespecialiseerd is in hedendaagse verwarmingstechnieken in Vorst-Meerlaar. ‘Ondernemer van het jaar’ werd Mokapi (nieuwe winkel Eindhoutsebaan – Veerle)

* Er werden ook dit jaar niet één maar drie Lifetime Achievement Awards uitgereikt. Liliane Ven, oprichtster van het Argentakantoor in Vorst-Centrum , Wies Nysmans, grondlegger van zakenkantoor Nysmans in Vorst-Meerlaar en Roger Simons, stichter van Simons Ramen en Deuren in Eindhout zijn een vaste waarde in Laakdal. Ook zij werden zowel letterlijk als figuurlijk in de bloemetjes gezet voor hun vakmanschap en ondernemerszin waarmee zij hun bedrijf en onze gemeente op de kaart hebben gezet.

1 2 3 8