BIKILA OP BLOTE VOETEN

foto’s Abebe Bikila : op zijn blote voeten won hij goud op de Olympische Spelen van 1960 in Rome

* Ik herinner het me nog alsof het eergisteren was. Nochtans was ‘de tv van toen’ uit noodzaak nog karig met het verslaan van grote sportgebeurtenissen.

* Tijdens de Olympische Spelen van 1960 deed de Ethiopische marathonloper Abebe Bikila het onmogelijke: hij won goud tijdens de marathon die hij eigenlijk helemaal niet hoorde te lopen.

* Hij liep de wedstrijd enkel als invaller van een geblesseerde teamgenoot. En dat niet alleen: hij deed dit … op blote voeten, omdat er geen geschikte schoenen voor hem waren.

* Op zijn geboortedag (7 augustus 1932) vond ook de Olympische marathon plaats in Los Angeles, een bijzondere toevalligheid. Boreling Bikila was de zoon van een herder en bracht zijn jeugd door op een boerderij. Als kind speelde hij gena, een soort hockey dat tussen dorpen gespeeld werd.

* In 1952 ging hij in dienst bij de keizerlijke garde. Hij werd lijfwachter van keizer Haile Selassie. Tijdens zijn trainingen bij de garde moest Abebe dagelijks twintig kilometer vanaf de heuvels van Sululta weer terug naar de hoofdstad Addis Abeba rennen.

* Deze lange afstanden liep hij met het grootste gemak, dat merkte ook de Zweedse Onni Niskanen. Niskanen trainde in 1946 de lijfwachten van de keizerlijke garde én potentiële atleten voor de Olympische Spelen.

* Niskanen zag in Bikila een toekomstige atleet en begon hem te trainen voor marathons. Het begin van Bikila´s carrière als marathonloper.

Olympische Spelen 1960

Met Niskanen aan zijn zijde pakte Bikila het marathonlopen serieus op, dat kwam vooral door één gebeurtenis die veel indruk op hem maakte…

* In 1956 was hij in Addis Abeba getuige geweest van een parade van Ethiopische atleten die hadden deelgenomen aan de Olympische Spelen in Melbourne. Hij keek naar de atleten en zag dat ze mooie sportpakken droegen met ´Ethiopia´ op de achterkant.

* Hij wilde ook deel uitmaken van deze parade. En hij was vastbesloten om ook Ethiopië te gaan vertegenwoordigen op een Olympische Spelen.

* Datzelfde jaar nam de inmiddels 24 jaar jonge Bikila deel aan de nationale kampioenschappen van de Ethiopische strijdkrachten. De grote nationale held en de favoriet van het toernooi was destijds Wami Biratu, die de nationale records op de vijfduizend en tienduizend meter op zijn naam had staan.

* Bikila, die voor het publiek een grote onbekende was, eindigde op de tweede plaats, net achter Biratu. Maar Bikila trainde door en behaalde succes. In 1960 won hij zijn eerste marathon in Addis Abeba en een maand later won hij nog een keer in de hoofdstad. In eigen land maakte hij veel indruk.

* Bikila´s moeder war er nog steeds minder blij mee. Ze was bang dat hij door het vele trainen zijn lichaam op jonge leeftijd al kapot zou maken. In een poging om hem van het sporten af te houden regelde ze zelfs een huwelijk voor hem in maart 1960.

* Op 16 maart 1960 trouwde Bikila met de 15-jarige Yewebdar Wolde-Giorgis. Hoewel het geen volledig vrijwillig huwelijk was, waren ze beiden gelukkig en bleven ze de rest van zijn leven getrouwd.

Last-minute invaller

* Zijn moeder kon Bikila er echter niet van weerhouden om zijn droom waar te maken en Ethiopië te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen.  Een droom die tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome ook echt werkelijkheid werd.

* Op 10 september 1960 moest Bikila in Rome deelnemen aan de wedstrijd van zijn leven, een stad waar de invloeden van de fascistische overheersing nog steeds merkbaar waren.

* Er waren onder andere mozaïeken en slogans van fascistische sporters te zien en meer dan 250 verwijzingen naar Benito Mussolini. Op de route van de marathon zou Bikila ook een monument passeren dat Mussolini uit zijn thuisland Ethiopië had geplunderd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De onmogelijke prestatie

* Tijdens de voorbereidingen voor de marathon in Rome probeerde Niskanen Bikila zo goed mogelijk op de wedstrijd voor te bereiden. Hij was de grote onbekende. De commentatoren hadden geen idee wie hij was en konden zijn naam niet eens uitspreken. Kortom, zijn poging werd niet bepaald serieus genomen.

* Al snel bleek dat er in de aanloop naar de wedstrijd een probleem was met Bikila´s schoenen. Zijn eigen schoenen had hij kapot getraind tijdens de voorbereidingen voor de Spelen, dus die kon hij niet meer gebruiken..

* In eerste instantie probeerde hij te lopen met schoenen die niet helemaal zijn maat waren, maar hier kreeg hij pijn en blaren van. Daarom besloot hij op de dag van de marathon op blote voeten de wedstrijd te lopen.

* Zijn voetzolen waren al gehard door de trainingen die hij op blote voeten op de hoge Ethiopische vlaktes had gelopen.

* Maar waar het lopen op blote voeten voor Bikila zelf normaal was, viel hij hierdoor tijdens de Spelen juist extra op. Door de mensen in het publiek en de commentatoren werd hierom gelachen.

* De marathon ging laat in de middag van start, in een verschroeiende hitte. De grootste concurrent van Bikila was de Marokkaanse Rhadi Ben Abdesselam.

* In de eerste fase van de marathon bleef Bikila achteraan in de voorste groep, maar langzaam maar zeker kroop hij steeds verder naar voren. Het was inmiddels donker geworden in Rome en in de laatste vijfhonderd meter van de marathon wist Bikila ook zijn laatste concurrent Ben Abdesselam achter zich te laten.

* Bikila kwam na twee uur, vijftien minuten en zestien seconden als eerste over de finishlijn, 25 seconden sneller dan Ben Abdesselam. Hij verbeterde hiermee het Olympisch record en vestigde een nieuw wereldrecord, voordat hij een vreugdedans deed onder de Boog van Constantijn, waar veel van zijn rivalen na de lange marathon simpelweg instortten.

* Hij was met deze prestatie de eerste sub-Sahararische Afrikaan die een gouden medaille won op de Olympische Spelen. Op de vraag waarom hij de marathon op blote voeten had gelopen, antwoordde hij: ´I wanted the world to know that my country Ethiopia has always won with determination and heroism´.

Zijn latere succes

* Na zijn succes op de Olympische Spelen van 1960 werd Bikila een nationale held in Ethiopië. Hij werd bij thuiskomst ontvangen door een enorme menigte en door de straten van Addis Abeba geparadeerd. Hij kon op audiëntie bij keizer Haile Selassie en werd onderscheiden met de Orde van de Ster van Ethiopië.

* In de jaren daarna bleef Bikila succes behalen. In 1961 won hij, voor de tweede en laatste keer op blote voeten, de marathon van Athene en datzelfde jaar won hij ook marathons in het Japanse Osaka en het Slowaakse Košice.

* Zijn ander groot succes kwam in 1964, toen hij goud won op de Olympische Spelen in Tokyo.

Tragisch einde

* Op 22 maart 1969 verloor Bikila ´s nachts de controle over zijn auto, die over de kop sloeg. Hij zat geklemd en werd er pas de volgende ochtend uitgehaald.

* Door het ongeluk raakte hij tot de nek verlamd. Na acht maanden herstel kon hij uiteindelijk zijn armen bewegen. Het ongeluk hield zijn passie voor sport echter niet tegen. Na het ongeluk was hij in zijn rolstoel nog actief  in boogschieten en tafeltennis. Sport gaat er nooit uit.

* Op 25 oktober 1973 overleed de 41-jarige Bikila in Addis Abebe aan een hersenbloeding, veroorzaakt door complicaties van zijn ongeluk vier jaar eerder.

* Zijn begrafenis werd door meer dan 65.000 mensen bijgewoond, inclusief keizer Haile Selassie. Bikila werd begraven in een tombe met een bronzen beeld in de Sint-Jozefkerk in Addis Abeba.

Zijn nalatenschap

* Het succes van Bikila lanceerde een tijdperk van grote Afrikaanse afstandslopers dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

* Zijn succes was ook de aanleiding voor meerdere films, documentaires en boeken. Zijn uitzonderlijke prestaties mogen absoluut niet vergeten worden.

*** met dank aan  Cindy Goosen IS GESCHIEDENIS

HET EINDE VAN HITLER

30 april 1945 maakte Hitler  een einde aan zijn leven, terwijl er rond hem heviger dan ooit gevochten wordt. Rond die tijd veroveren de Amerikanen zonder moeite ook München, de stad waar Hitler de nazipartij stichtte.

* In de namiddag van 30 april maakte Adolf Hitler een einde aan zijn leven. Dat gebeurde in de ondergrondse bunker bij de Rijkskanselarij in Berlijn, die hij de laatste dagen niet meer verlaten heeft. Zijn dood werd niet bekendgemaakt.

* (L) Dit is mogelijk de laatste foto van Hitler. Hij bekijkt de schade in de door bombardementen getroffen Rijkskanselarij in april 1945. Links van hem zijn persoonlijke assistent Julius Schaub.

* In de vroege ochtend van 30 april was hem bevestigd dat de Duitse legers in de omgeving van Berlijn niets meer konden uitrichten om hem te  komen helpen.

* Rond de middag namen hij en Eva afscheid van zijn persoonlijke bedienden, van zijn secretaris Martin Bormann en van propagandaminister Joseph Goebbels en zijn vrouw Magda. Ze trokken zich daarop terug in een vertrek van de bunker. Kort daarop waren ze dood.

* Voor zover de aanwezigen konden vaststellen, heeft Hitler zich in het hoofd geschoten, Eva zou vergif hebben ingenomen. De lijken werden via een trap naar de tuin van de Rijkskanselarij gedragen, met een grote hoeveelheid benzine overgoten en in brand gestoken.

* Het normale leven kon hervatten in Europa, al zou dat nog een tijdlang duren.  (uit de media)

vandaag vrijdag 29.04.22 huldiging sportlaureaten

Traditiegetrouw huldigt het Forum Sport en de gemeentelijke Sportdienst Laakdal elk jaar zijn individuele sportbeoefenaars en -clubs. Normaal gebeurt dat eind januari, maar door corona kon dat niet voor 2020 en 2021.

* Maar omdat 2021 een buitengewoon jaar was, zijn het aantal kandidaten beperkt. Daarom zijn er uitzonderlijk geen eindlaureaten per categorie verkozen.

* “Toch willen wij onze appreciatie tonen voor alle geleverde prestaties én voor de inspanningen en het enthousiasme van de vrijwilligers”, zegt schepen van Sport Benny Smets. “Elke genomineerde sporter of club zal dan ook gehuldigd worden op het podium en een prijs ontvangen.”

* Der huldiging vindt morgen/vandaag vrijdag 29 april vanaf 20 uur in Sportcentrum ‘De Kwade Plas’ in Veerle. De feestelijke avond zal als vanouds vlot aan elkaar gepraat worden door de professionele , weliswaar gepensioneerde , maar nog even kwieke presentator Frank Raes.

* “Wij koppelen aan de huldiging ook een ‘bedankingsmoment’ vast. Iedere erkende sportclub krijgt als blijk van waardering om de club te hebben rechtgehouden tijdens de crisis een gratis hapje/tapje tussen 19 en 22 u.”, besluit Benny.

** Programma: 19.20 uur verwelkoming   20.00 uur woordje schepen van Sport Benny Smets    20.05 uur voorstelling kandidaten door Frank Raes    22.00 uur groepsfoto’s, pers …

Eva Braun werd slechts 33

Eva Braun was de maîtresse van Adolf Hitler. Net voordat de Russen Berlijn innamen, trouwde ze met de Duitse Führer. Een tijdje later pleegden beiden zelfmoord. Eva werd amper 33.

* In 1933 werd Hitler Rijkskanselier van Duitsland. Hitler kocht (?!) het chalet Berghof. In 1936 werd Eva huisvrouw op de berg.

* Overduidelijk was intussen dat Eva de maîtresse van Hitler was. Daarbuiten lag dat heel anders. En ook op de Berghof gingen Hitler en Eva formeel met elkaar om als er bezoek was. Velen bezoekers vernamen pas na de oorlog dat Braun en Hitler een echte relatie hadden.

* In de fotowinkel van Hoffman, waar ze eerder werkte, leerde Eva Braun omgaan met fotografie. Op de Obersalzberg fotografeerde ze veel en maakte daarnaast verschillende films.

Huwelijk en zelfmoord

* Hitler trok zich in het voorjaar van 1945 terug in zijn bunker in Berlijn, bevreesd als hij was voor de bombardementen die steeds dichterbij kwamen. Vanuit de bunker zette Hitler en zijn zijn staf de strijd voort.

* De oorlog kon niet meer gewonnen worden. Eva verliet de bunker niet. Toen men haar op 20 april vroeg Hitler over te halen Berlijn te ontvluchten, weigerde ze.

* Op 29 april trouwden Eva Braun en Adolf Hitler. Een dag later, 30 april pleegden Adolf Hitler en ‘Frau Hitler’ zelfmoord. De 33-jarige Eva beet een cyaankalicapsule door. Hitler nam ook vergif en schoot zich vervolgens door de slaap. Hun lichamen werden in de buitentuin bij de bunker verbrand.  (diverse bronnen)  

Coretta Scott King Echtgenote van …

Citaat van de dag     Sommige mensen zijn oud op hun achttiende, anderen pas als ze negentig zijn. Tijd is iets wat mensen zelf hebben bedacht. (Yoko Ono)

Coretta Scott King (1927-2006) echtgenote van Martin Luther King jr.

De Amerikaanse Coretta Scott King, geboren 27 april 1927 in Marion – Alabama, ontmoette begin de jaren vijftig de baptistendominee Martin Luther King jr. In 1953 trad ze met hem in het huwelijk. Het echtpaar kreeg vier kinderen.

Gelijke rechten

* Corette was al actief in organisaties die gelijke rechten voor blank en zwart nastreefden. Regelmatig vergezelde C.S.King haar echtgenoot op verre reizen.

* Zo was zij ooit met King in India waar Gandhi hen onderrichtte in geweldloos verzet. Ook  was ze mee in 1964 in Oslo waar Martin Luther King de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

King vermoord

* Op 4 april 1968 verloor Coretta haar echtgenoot. King werd voorafgaand aan een protestmars in Memphis, Tennessee, doodgeschoten op het bordes van zijn hotel.

* Na zijn dood zette Coretta zich in om de droom van haar echtgenoot levend te houden. Zij protesteerde tegen de Amerikaanse steun aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika en sprak zich uit tegen de Irak-oorlog van de regering George W. Bush.

* Coretta richtte het Kingcentrum in Atlanta op en lobbyde met succes in Washington voor de instelling van een herdenkingsdag. Sinds 1986 hebben alle Amerikanen die op de derde maandag van januari jarig zijn, een dag vrij ter herinnering aan Martin Luther King jr.   (met o.a. dank aan Ruud van Capelleveen)

27 april – Koningsdag in Nederland

Vandaag 27 april is het Koningsdag. De nationale feestdag van Nederland. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten vieren mee ter ere van het staatshoofd. Koningsdag wordt gevierd op 27 april van het jaar.

° Valt deze dag op een zondag, dan wordt Koningsdag een dag vervroegd naar zaterdag (in 2014 en 2025 was/is dit het geval). Als er een koningin aan de macht is, wordt dit Koninginnedag

*** (vrije foto – een typisch Hollands fotootje van koning Willem Alexander en koningin Maxima met hun drie dochters)

* Waterloodag, het einde van de Franse bezetting in Nederland, was in de 18de eeuw de eerste nationale feestdag. Rond het einde van de 19de eeuw, toen met zekerheid vaststond dat Napoleon niet meer zou terugkeren, werd deze dag steeds minder gevierd.

* Om de nationale eenheid van de Nederlanders te benadrukken werd op 31 augustus 1885 prinsessendag gevierd. Destijds was Wilhelmina die prinses.

* Maar omdat Wilhelmina in 1891 koningin werd, kreeg de feestdag een andere naam: Koninginnedag. De dag dat Wilhelmina Koningin werd , werd het feest verplaats naar haar verjaardag 30 april.

**  In 1980 werd Beatrix koningin. Zij is op 31 januari jarig , maar dan is het buiten meestal niet geschikt voor evenementen. Zij besloot dus haar verjaardag niet als feestdatum te nemen, maar de verjaardag van Juliana te behouden. Koninginnedag bleef dus behouden op 30 april. Tot 2013 eraan kwam…

* In 2013 werd Willem-Alexander koning. Onze koningsgezinde noorderburen vieren sindsdien Koningsdag op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander. Een verschil van amper 3 dagen met Beatrix.

* Ook de viering van deze feestdag is in de loop der jaren nogal veranderd. In de tijd van Koningin Juliana werd er een defilé gehouden. Vele Nederlanders gaven dan ook geschenken aan de vorstin. Vooral bloemen (Nederland bloemenland) waren erg populair. De hele koninklijke familie kwam die dag op het bordes van Paleis Soestdijk.

** Toen Beatrix Koningin werd,  bezocht zij samen met leden van de Koninklijke familie meestal twee plaatsen in Nederland. In 2009 eindigde dat bezoek in een drama toen een auto inreed op de optocht. Acht mensen kwamen daarbij om het leven.

* Koning Willem-Alexander zet de traditie van Beatrix voort en bezoekt op Koningsdag, 27 april, één of meerdere plaatsen in Nederland. Voorafgaand aan Koningsdag vindt er in veel plaatsen de Koningsnacht plaats. Een avond met festiviteiten allerlei.

** Gisteren, de dag voor Koningsdag (26 april) wordt ook lintjesdag genoemd omdat er die dag duizenden Nederlanders een koninklijke onderscheiding ontvangen.

KERNRAMP TSJERNOBYL

26 april 1986,  vandaag exact 36 jaar geleden… kernramp in Tsjernobyl, op de grens van Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. De grootste nucleaire ramp ooit waarbij grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen. De ramp waarvan de nucleaire industrie beweerde dat ze niet kon gebeuren en dus … niet gebeurde.

Nucleaire-reactor-na-de-ramp-cc* De ontkenning van de ramp werd spoedig doorgeprikt. Alle meetstations in Europa waren unaniem: in Tsjernobyl was een voorlopig nog onmeetbaar grote nucleaire ramp gebeurd.

* Het Sovjetregime besefte spoedig dat ontkennen zinloos was. De wereld keek mee …

* Meer dan 30 uur na de ontploffing startte eindelijk de evacuatie van de bevolking in de nabije stad Pripyat bij Kiev. Daar was het gros van de vervuiling neergekomen. De inwoners werden niet voor de grote gevaren gewaarschuwd, de rest van de wereld evenmin.

* Bij de evacuatie werd enkel het hoogstnodige om mee te nemen toegestaan. Drie dagen later zouden de mensen immers weer thuis zijn, werd verzekerd. De rij mensen die bij de bussen wilden komen, was 20 km lang, maar … binnen de drie uur was de stad met 50 000 inwoners compleet leeg en verhuisd.

* Pripyat is nog steeds een complete spookstad. Geen enkel huis, geen enkele flat bleef gespaard van plundering. Officieel kregen zowat 600 000 mensen een flinke dosis straling te verwerken. Het dodenaantal loopt nog steeds op. Bovenop de miserie die oorlogstoker Rusland daar onlangs nog bij deed.

* Wat was er eigenlijk gebeurd in de kerncentrale, één van de grootste ter wereld? Na een mislukte test ontplofte de reactor. De explosie blies het 1 200 ton wegende deksel weg. De hel stond wagenwijd open.

tsjernobyl_header* Aanvankelijk werd geblust met water. Maar dat verergerde de situatie alleen maar. 31 mensen binnen de centrale kwamen direct om. Zij werden in een betonnen kist begraven vanwege de sterke straling. Ook de centrale zelf werd ingekapseld in een reusachtige sarcofaag. Die zou eerlang vervangen worden door een nieuw exemplaar. De Russen hadden er andere plannen mee…

* Tsjernobyl, een naam die gegrift staat in het geheugen van pakweg iedereen en overal ter wereld.

Manneken Pis, mascotte van Brussel

Wie Brussel als toerist bezoekt kan eigenlijk niet thuiskomen zonder dat hij of zij Manneken Pis heeft gezien. Het plassende jongetje van Brussel wordt jaarlijks dan ook door horden toeristen bezocht. Erg groot is het beeld niet, slechts 58 centimeter hoog.

-Manneken Pis-

Over de geschiedenis van dit opmerkelijke beeldje zijn verschillende verhalen. We vermelden er hier een paar.

Legendes

* Volgens één van de legendes had een klein jongetje tegen de deur van een heks geplast. Dit op de plek waar het beeldje nu te vinden is. De heks was zo boos dat het jongetje tegen haar deur had staan wateren dat ze hem in een standbeeld veranderde.

* Een ander verhaal vertelt over een vader die zijn kleine zoon kwijt was. Toen hij het kind na twee dagen vond, stond deze te plassen. Om te vieren dat hij zijn zoon gevonden had, liet de vader een fontein maken met daarop een beeld met een plassend jongetje.

WAT GEBEURDE ER OP 25 APRIL ?

 Als je veel wilt weten uit de wereldgeschiedenis, en je weet niet hoe of waar, kijk dan even bij Wikipedia. Wiki heeft voor elke dag van het jaar wel wat klaar gestoofd. Een voorsmaakje …Wat gebeurde er op 25 april in … ?

1719 – Publicatie van Robinson Crusoe door Daniel Defoe.

2015 Een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter treft Nepal. Naast de hoofdbeving waren er achttien naschokken, waarvan de zwaarste een kracht had van 6,7 op de schaal van Richter. De trillingen van de aardbeving waren tot in India, Pakistan, Bhutan, Tibet en Bangladesh te voelen. Er vielen ruim 2.500 doden. Bovendien stortten eeuwenoude Nepalese tempels in.

1991  – Troepen van het Sovjet-leger bezetten in de Baltische republiek Litouwen een twaalftal gebouwen, waaronder verscheidene technische scholen, een kledingfabriek, een hotel en een sportcomplex. Waar hebben we nog zoiets gehoord?

1915Eerste Wereldoorlog: De Slag om Gallipoli begint.

1957 AFC Ajax neemt Johan Cruijff aan als clublid. Een proefwedstrijd hoeft hij niet te spelen. Jeugdtrainer Jany van der Veen heeft hem in Betondorp in Amsterdam-Oost op straat zien voetballen en weet genoeg.

1990 – Lancering van de ruimtetelescoop Hubble, het eerste onbemande observatorium in de ruimte.

1 2 3 6