spijtig genoeg ook ander nieuws

30 april  – weer zaterdag en einde maand  –  De coronabesmettingen zijn deze week verder gedaald in 14 gemeenten van de 15. Alleen in Tessenderlo is het anders .Daar stellen wij een stijging vast van 236 naar 242! Daar moet  wel een reden voor zijn.
.
De andere vertonen grotere en kleinere dalingen .   Laakdal van 195 naar 169   Meerhout 137 naar 103   Herselt 203 naar 167   Hulshout 140 naar 123   Westerlo van 295 naar 274   Herentals van 396 naar 322   Geel van 530 naar 503   Mol van 509 naar 384   Turnhout van 488 naar 386   Diest van 298 naar 289   Aarschot 408 naar 329   Scherpenheuvel-Zichem 290 naar 267   Halen 122 naar 85.   En Ham 130 naar 113.
.
Dit blijft eerder goed nieuws ! Er is spijtig genoeg ook ander nieuws dat ons van dag tot dag ongeruster maakt… Toch een goed begin van de meimaand gewenst voor iedereen!

BIKILA OP BLOTE VOETEN

foto’s Abebe Bikila : op zijn blote voeten won hij goud op de Olympische Spelen van 1960 in Rome

* Ik herinner het me nog alsof het eergisteren was. Nochtans was ‘de tv van toen’ uit noodzaak nog karig met het verslaan van grote sportgebeurtenissen.

* Tijdens de Olympische Spelen van 1960 deed de Ethiopische marathonloper Abebe Bikila het onmogelijke: hij won goud tijdens de marathon die hij eigenlijk helemaal niet hoorde te lopen.

* Hij liep de wedstrijd enkel als invaller van een geblesseerde teamgenoot. En dat niet alleen: hij deed dit … op blote voeten, omdat er geen geschikte schoenen voor hem waren.

* Op zijn geboortedag (7 augustus 1932) vond ook de Olympische marathon plaats in Los Angeles, een bijzondere toevalligheid. Boreling Bikila was de zoon van een herder en bracht zijn jeugd door op een boerderij. Als kind speelde hij gena, een soort hockey dat tussen dorpen gespeeld werd.

* In 1952 ging hij in dienst bij de keizerlijke garde. Hij werd lijfwachter van keizer Haile Selassie. Tijdens zijn trainingen bij de garde moest Abebe dagelijks twintig kilometer vanaf de heuvels van Sululta weer terug naar de hoofdstad Addis Abeba rennen.

* Deze lange afstanden liep hij met het grootste gemak, dat merkte ook de Zweedse Onni Niskanen. Niskanen trainde in 1946 de lijfwachten van de keizerlijke garde én potentiële atleten voor de Olympische Spelen.

* Niskanen zag in Bikila een toekomstige atleet en begon hem te trainen voor marathons. Het begin van Bikila´s carrière als marathonloper.

Olympische Spelen 1960

Met Niskanen aan zijn zijde pakte Bikila het marathonlopen serieus op, dat kwam vooral door één gebeurtenis die veel indruk op hem maakte…

* In 1956 was hij in Addis Abeba getuige geweest van een parade van Ethiopische atleten die hadden deelgenomen aan de Olympische Spelen in Melbourne. Hij keek naar de atleten en zag dat ze mooie sportpakken droegen met ´Ethiopia´ op de achterkant.

* Hij wilde ook deel uitmaken van deze parade. En hij was vastbesloten om ook Ethiopië te gaan vertegenwoordigen op een Olympische Spelen.

* Datzelfde jaar nam de inmiddels 24 jaar jonge Bikila deel aan de nationale kampioenschappen van de Ethiopische strijdkrachten. De grote nationale held en de favoriet van het toernooi was destijds Wami Biratu, die de nationale records op de vijfduizend en tienduizend meter op zijn naam had staan.

* Bikila, die voor het publiek een grote onbekende was, eindigde op de tweede plaats, net achter Biratu. Maar Bikila trainde door en behaalde succes. In 1960 won hij zijn eerste marathon in Addis Abeba en een maand later won hij nog een keer in de hoofdstad. In eigen land maakte hij veel indruk.

* Bikila´s moeder war er nog steeds minder blij mee. Ze was bang dat hij door het vele trainen zijn lichaam op jonge leeftijd al kapot zou maken. In een poging om hem van het sporten af te houden regelde ze zelfs een huwelijk voor hem in maart 1960.

* Op 16 maart 1960 trouwde Bikila met de 15-jarige Yewebdar Wolde-Giorgis. Hoewel het geen volledig vrijwillig huwelijk was, waren ze beiden gelukkig en bleven ze de rest van zijn leven getrouwd.

Last-minute invaller

* Zijn moeder kon Bikila er echter niet van weerhouden om zijn droom waar te maken en Ethiopië te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen.  Een droom die tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome ook echt werkelijkheid werd.

* Op 10 september 1960 moest Bikila in Rome deelnemen aan de wedstrijd van zijn leven, een stad waar de invloeden van de fascistische overheersing nog steeds merkbaar waren.

* Er waren onder andere mozaïeken en slogans van fascistische sporters te zien en meer dan 250 verwijzingen naar Benito Mussolini. Op de route van de marathon zou Bikila ook een monument passeren dat Mussolini uit zijn thuisland Ethiopië had geplunderd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De onmogelijke prestatie

* Tijdens de voorbereidingen voor de marathon in Rome probeerde Niskanen Bikila zo goed mogelijk op de wedstrijd voor te bereiden. Hij was de grote onbekende. De commentatoren hadden geen idee wie hij was en konden zijn naam niet eens uitspreken. Kortom, zijn poging werd niet bepaald serieus genomen.

* Al snel bleek dat er in de aanloop naar de wedstrijd een probleem was met Bikila´s schoenen. Zijn eigen schoenen had hij kapot getraind tijdens de voorbereidingen voor de Spelen, dus die kon hij niet meer gebruiken..

* In eerste instantie probeerde hij te lopen met schoenen die niet helemaal zijn maat waren, maar hier kreeg hij pijn en blaren van. Daarom besloot hij op de dag van de marathon op blote voeten de wedstrijd te lopen.

* Zijn voetzolen waren al gehard door de trainingen die hij op blote voeten op de hoge Ethiopische vlaktes had gelopen.

* Maar waar het lopen op blote voeten voor Bikila zelf normaal was, viel hij hierdoor tijdens de Spelen juist extra op. Door de mensen in het publiek en de commentatoren werd hierom gelachen.

* De marathon ging laat in de middag van start, in een verschroeiende hitte. De grootste concurrent van Bikila was de Marokkaanse Rhadi Ben Abdesselam.

* In de eerste fase van de marathon bleef Bikila achteraan in de voorste groep, maar langzaam maar zeker kroop hij steeds verder naar voren. Het was inmiddels donker geworden in Rome en in de laatste vijfhonderd meter van de marathon wist Bikila ook zijn laatste concurrent Ben Abdesselam achter zich te laten.

* Bikila kwam na twee uur, vijftien minuten en zestien seconden als eerste over de finishlijn, 25 seconden sneller dan Ben Abdesselam. Hij verbeterde hiermee het Olympisch record en vestigde een nieuw wereldrecord, voordat hij een vreugdedans deed onder de Boog van Constantijn, waar veel van zijn rivalen na de lange marathon simpelweg instortten.

* Hij was met deze prestatie de eerste sub-Sahararische Afrikaan die een gouden medaille won op de Olympische Spelen. Op de vraag waarom hij de marathon op blote voeten had gelopen, antwoordde hij: ´I wanted the world to know that my country Ethiopia has always won with determination and heroism´.

Zijn latere succes

* Na zijn succes op de Olympische Spelen van 1960 werd Bikila een nationale held in Ethiopië. Hij werd bij thuiskomst ontvangen door een enorme menigte en door de straten van Addis Abeba geparadeerd. Hij kon op audiëntie bij keizer Haile Selassie en werd onderscheiden met de Orde van de Ster van Ethiopië.

* In de jaren daarna bleef Bikila succes behalen. In 1961 won hij, voor de tweede en laatste keer op blote voeten, de marathon van Athene en datzelfde jaar won hij ook marathons in het Japanse Osaka en het Slowaakse Košice.

* Zijn ander groot succes kwam in 1964, toen hij goud won op de Olympische Spelen in Tokyo.

Tragisch einde

* Op 22 maart 1969 verloor Bikila ´s nachts de controle over zijn auto, die over de kop sloeg. Hij zat geklemd en werd er pas de volgende ochtend uitgehaald.

* Door het ongeluk raakte hij tot de nek verlamd. Na acht maanden herstel kon hij uiteindelijk zijn armen bewegen. Het ongeluk hield zijn passie voor sport echter niet tegen. Na het ongeluk was hij in zijn rolstoel nog actief  in boogschieten en tafeltennis. Sport gaat er nooit uit.

* Op 25 oktober 1973 overleed de 41-jarige Bikila in Addis Abebe aan een hersenbloeding, veroorzaakt door complicaties van zijn ongeluk vier jaar eerder.

* Zijn begrafenis werd door meer dan 65.000 mensen bijgewoond, inclusief keizer Haile Selassie. Bikila werd begraven in een tombe met een bronzen beeld in de Sint-Jozefkerk in Addis Abeba.

Zijn nalatenschap

* Het succes van Bikila lanceerde een tijdperk van grote Afrikaanse afstandslopers dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

* Zijn succes was ook de aanleiding voor meerdere films, documentaires en boeken. Zijn uitzonderlijke prestaties mogen absoluut niet vergeten worden.

*** met dank aan  Cindy Goosen IS GESCHIEDENIS

HET EINDE VAN HITLER

30 april 1945 maakte Hitler  een einde aan zijn leven, terwijl er rond hem heviger dan ooit gevochten wordt. Rond die tijd veroveren de Amerikanen zonder moeite ook München, de stad waar Hitler de nazipartij stichtte.

* In de namiddag van 30 april maakte Adolf Hitler een einde aan zijn leven. Dat gebeurde in de ondergrondse bunker bij de Rijkskanselarij in Berlijn, die hij de laatste dagen niet meer verlaten heeft. Zijn dood werd niet bekendgemaakt.

* (L) Dit is mogelijk de laatste foto van Hitler. Hij bekijkt de schade in de door bombardementen getroffen Rijkskanselarij in april 1945. Links van hem zijn persoonlijke assistent Julius Schaub.

* In de vroege ochtend van 30 april was hem bevestigd dat de Duitse legers in de omgeving van Berlijn niets meer konden uitrichten om hem te  komen helpen.

* Rond de middag namen hij en Eva afscheid van zijn persoonlijke bedienden, van zijn secretaris Martin Bormann en van propagandaminister Joseph Goebbels en zijn vrouw Magda. Ze trokken zich daarop terug in een vertrek van de bunker. Kort daarop waren ze dood.

* Voor zover de aanwezigen konden vaststellen, heeft Hitler zich in het hoofd geschoten, Eva zou vergif hebben ingenomen. De lijken werden via een trap naar de tuin van de Rijkskanselarij gedragen, met een grote hoeveelheid benzine overgoten en in brand gestoken.

* Het normale leven kon hervatten in Europa, al zou dat nog een tijdlang duren.  (uit de media)

WITZ-ers maken Laakdal properder

Vorig jaar verzamelden de Laakdalse WITZ-ers (Wijk Initiatief Tegen Zwerfvuil), de Sprong en de gemeentearbeiders niet minder dan 3.225 kg zwerfvuil in onze gemeente .

“Spectaculair”, aldus schepen van Klimaat en Milieu Benny Smets.(foto) “Maar… bovenal heel erg jammer dat we nog steeds zoveel afval in onze bermen, bossen, pleintjes,… vinden.”

**  Al jaren doet Laakdal enorme inspanningen om sluikstort en zwerfvuil te voorkomen én op te ruimen. Desondanks stijgt het gewicht van ingezamelde zwerfvuil jaar na jaar. In ’18 werd er 2.400 kg ingezameld, in ’19 2.870 kg en in ’20 3.180 kg.

Ondertussen zijn er nochtans al 146 WITZ-ers die bijna het ganse grondgebied aanpakken. “Wij zijn hen heel dankbaar maar het is dringend tijd dat we er samen voor zorgen dat onze WITZ-ers werkloos worden! Wij willen daarom een duidelijk signaal geven dat een propere gemeente de verantwoordelijkheid van ons allemaal is! Bovendien kan iedereen WITZ-er worden. Zelfs al ruim je maar af en toe op. Alle beetjes helpen immers!”, aldus Benny.

Voor meer info: https://www.laakdal.be/zwerfvuil-en-sluikstort. Wil je je inschrijven als WITZ-er: dienst Omgeving: omgeving@laakdal.be of 013 67 01 10.

vandaag vrijdag 29.04.22 huldiging sportlaureaten

Traditiegetrouw huldigt het Forum Sport en de gemeentelijke Sportdienst Laakdal elk jaar zijn individuele sportbeoefenaars en -clubs. Normaal gebeurt dat eind januari, maar door corona kon dat niet voor 2020 en 2021.

* Maar omdat 2021 een buitengewoon jaar was, zijn het aantal kandidaten beperkt. Daarom zijn er uitzonderlijk geen eindlaureaten per categorie verkozen.

* “Toch willen wij onze appreciatie tonen voor alle geleverde prestaties én voor de inspanningen en het enthousiasme van de vrijwilligers”, zegt schepen van Sport Benny Smets. “Elke genomineerde sporter of club zal dan ook gehuldigd worden op het podium en een prijs ontvangen.”

* Der huldiging vindt morgen/vandaag vrijdag 29 april vanaf 20 uur in Sportcentrum ‘De Kwade Plas’ in Veerle. De feestelijke avond zal als vanouds vlot aan elkaar gepraat worden door de professionele , weliswaar gepensioneerde , maar nog even kwieke presentator Frank Raes.

* “Wij koppelen aan de huldiging ook een ‘bedankingsmoment’ vast. Iedere erkende sportclub krijgt als blijk van waardering om de club te hebben rechtgehouden tijdens de crisis een gratis hapje/tapje tussen 19 en 22 u.”, besluit Benny.

** Programma: 19.20 uur verwelkoming   20.00 uur woordje schepen van Sport Benny Smets    20.05 uur voorstelling kandidaten door Frank Raes    22.00 uur groepsfoto’s, pers …

Eva Braun werd slechts 33

Eva Braun was de maîtresse van Adolf Hitler. Net voordat de Russen Berlijn innamen, trouwde ze met de Duitse Führer. Een tijdje later pleegden beiden zelfmoord. Eva werd amper 33.

* In 1933 werd Hitler Rijkskanselier van Duitsland. Hitler kocht (?!) het chalet Berghof. In 1936 werd Eva huisvrouw op de berg.

* Overduidelijk was intussen dat Eva de maîtresse van Hitler was. Daarbuiten lag dat heel anders. En ook op de Berghof gingen Hitler en Eva formeel met elkaar om als er bezoek was. Velen bezoekers vernamen pas na de oorlog dat Braun en Hitler een echte relatie hadden.

* In de fotowinkel van Hoffman, waar ze eerder werkte, leerde Eva Braun omgaan met fotografie. Op de Obersalzberg fotografeerde ze veel en maakte daarnaast verschillende films.

Huwelijk en zelfmoord

* Hitler trok zich in het voorjaar van 1945 terug in zijn bunker in Berlijn, bevreesd als hij was voor de bombardementen die steeds dichterbij kwamen. Vanuit de bunker zette Hitler en zijn zijn staf de strijd voort.

* De oorlog kon niet meer gewonnen worden. Eva verliet de bunker niet. Toen men haar op 20 april vroeg Hitler over te halen Berlijn te ontvluchten, weigerde ze.

* Op 29 april trouwden Eva Braun en Adolf Hitler. Een dag later, 30 april pleegden Adolf Hitler en ‘Frau Hitler’ zelfmoord. De 33-jarige Eva beet een cyaankalicapsule door. Hitler nam ook vergif en schoot zich vervolgens door de slaap. Hun lichamen werden in de buitentuin bij de bunker verbrand.  (diverse bronnen)  

Een ‘Fortun’ voor gans Laakdal

Onder impuls van het vrouwennetwerk Ferm, het bestuur van Laakdal, subsidies van LEADER, vrijwilligers en verenigingen werd en wordt ’t Fortun verder uitgebouwd als een ontmoetingsplaats voor gans Laakdal.

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat de buurt waarin we wonen belangrijk kan zijn voor zijn bewoners. Vlaams minister van Welzijn Beke voorziet in de komende jaren de nodige middelen om zorgzame buurten de kans te geven zich succesvol te ontwikkelen.

   ’t Fortun in Groot-Vorst is één van de geselecteerden en zal gedurende twee jaar kunnen rekenen op een financiële impuls, intensieve coaching en ondersteuning.De bestaande samenwerking wordt doorheen het traject verlengd en verder ontplooid.

   ’t Fortun ontvangt daarvoor tijdens het eerste projectjaar € 15.000  subsidies en voor het tweede nog eens 5.000. Daarna zou ze op eigen benen moeten staan.

    Vanaf zondag 1 mei zal de gemeente ook volledig zelf instaan voor de verhuur van de zalen in ’t Fortun. Je kan zalen huren voor (socio)culturele activiteiten, vergaderingen, sportieve activiteiten en repetities.

   ‘t Fortun is echter niet geschikt voor privéfeesten of fuiven.

Meer in ‘Laakdal leeft’ (maandelijks gemeentekrantje)

1 2 3 8