HET EINDE VAN HITLER

30 april 1945 maakte Hitler  een einde aan zijn leven, terwijl er rond hem heviger dan ooit gevochten wordt. Rond die tijd veroveren de Amerikanen zonder moeite ook München, de stad waar Hitler de nazipartij stichtte.

* In de namiddag van 30 april maakte Adolf Hitler een einde aan zijn leven. Dat gebeurde in de ondergrondse bunker bij de Rijkskanselarij in Berlijn, die hij de laatste dagen niet meer verlaten heeft. Zijn dood werd niet bekendgemaakt.

* (L) Dit is mogelijk de laatste foto van Hitler. Hij bekijkt de schade in de door bombardementen getroffen Rijkskanselarij in april 1945. Links van hem zijn persoonlijke assistent Julius Schaub.

* In de vroege ochtend van 30 april was hem bevestigd dat de Duitse legers in de omgeving van Berlijn niets meer konden uitrichten om hem te  komen helpen.

* Rond de middag namen hij en Eva afscheid van zijn persoonlijke bedienden, van zijn secretaris Martin Bormann en van propagandaminister Joseph Goebbels en zijn vrouw Magda. Ze trokken zich daarop terug in een vertrek van de bunker. Kort daarop waren ze dood.

* Voor zover de aanwezigen konden vaststellen, heeft Hitler zich in het hoofd geschoten, Eva zou vergif hebben ingenomen. De lijken werden via een trap naar de tuin van de Rijkskanselarij gedragen, met een grote hoeveelheid benzine overgoten en in brand gestoken.

* Het normale leven kon hervatten in Europa, al zou dat nog een tijdlang duren.  (uit de media)