Leven er 2 volkeren in Laakdal ?

Wanneer wij deze week Kerk en Leven lezen , ons geliefkoosd weekblad , dan moeten wij het toch gaan geloven . Zeker wanneer wij de belangrijke voorpagina bekijken .
Niet alle Laakdallenaren zijn gelijk!
Kerk en Leven is daar duidelijk in..
De gelovigen van Laakdal gaan op tweede pinksterdag naar Scherpenheuvel .
“Op mei-bedevaart “ staat er ,tenminste voor de Veerlenaren en waarschijnlijk ook voor de mensen van Eindhout , al wordt daar niet rechtstreeks naar verwezen….
Maar nu komt het . De Vorstenaren doen iets anders . Ze gaan niet op bedevaart , maar op PELGRIMAGE!
Ik weet het , ik weet het, dat woord staat ook in het officiële Groene boekje en is dus ook Nederlands … maar je voelt toch direct dat je met zo een woord een klasse hoger speelt!
Waar bedevaart gewoon westnederfrankisch is , heeft het woord pelgrimage een duidelijk Romaanse basis, wat perfect bij het oude Vorst past … Forestum in Taxandria…het dorp van de Romeinse villa ! Je kent je afstamming of je kent ze niet….Bij hen is dat woord Pelgrimage totaal op zijn plaats!

Maar verschillen maken mensen steeds een beetje nieuwsgierig , mij toch . Daarom dacht ik : is de inhoud van het pakket pelgrimage dan ook rijkelijker dan dat van de bedevaarders ?
En jaaa ,wanneer je beide teksten leest zijn de verschillen duidelijk …..
De Vorstenaren komen in Scherpenheuvel aan om 8.45 u en “ genieten van de aankomst met een broodje”!
De andere trekken hun plan?
Voor de Vorstenaren is er na de mis een lunchpauze en ze vertrekken om 11.30u naar huis …
De anderen kunnen een korte kruisweg maken …..en dan eindigt hun Scherpenheuvelverhaal….
En tenslotte komen de Vorstenaren om 15 u ook weer thuis aan , aan hun mooie gerestaureerde kerk ….en ze ontvangen nog een oud bedevaartvaantje…
En de anderen……blij dat ze toch snel thuis waren??
LV