DOOD VAN EEN PRINSES

In 1981 trouwde Diana (Spencer) met de veel oudere Britse troonopvolger  Charles , prins van Wales die voluit Charles Philip Arthur George Windsor heet.

Het sprookjeshuwelijk werd met veel pracht en praal gevierd. Miljoenen mensen waren er via tv getuige van. Binnen de kortste tijd werd Diana het meest geliefde lid van het Britse koningshuis.

Naast haar koninklijke plichten zette Diana zich in voor minderheden in de maatschappij. Meer bepaald voor de kinderen in Afrika, slachtoffertjes van landmijnen. Ook de aan aids lijdende mensen gaf ze  door haar présence weer enige hoop.

Het paar kreeg twee kinderen. William werd geboren in 1982 , Harry in 1984.

De koele verhouding tussen de beide partners beterde er echter niet op. De scheiding in 1993 bleef niet uit. Na de scheiding bleef Diana zich inzetten voor humanitaire doeleinden.

In de zomer van 1997, vandaag 31 augustus 24 jaar geleden, kwam Diana in Parijs om het leven in een bizar auto-ongeval. Maanden na haar dood bleef ze hot news voor de pers.

Meer nog , ettelijke biografieën legden waar of niet waar vele intieme feiten en feitjes bloot, evenwel met dalende belangstelling. Tot haar zonen de nieuwe hot-news-bronnen werden.   (vrije gratis foto)

FOKKER IN ‘DE SPIN’

Anthony Fokker demonstreert Spin (1911)

Luchtvaartpionier Anthony Fokker gaf op 31 augustus 1911 boven Haarlem een demonstratie met zijn eerste vliegtuig, de Spin. Met dit toestel vloog Fokker onder meer over de Sint-Bavokerk.

° De op Java geboren Anthony Fokker woonde vanaf zijn vierde in Haarlem. In 1910 vertrok hij naar Duitsland om daar een monteuropleiding te gaan volgen. Hoewel auto’s hem erg interesseerden raakte hij meer in de ban van de luchtvaart.

° Nog datzelfde jaar ontwierp hij zijn eerste vliegtuig, de Spin. Fokker leerde zichzelf met dit vliegtuig, waarin originele constructie-ideeën waren toegepast, vliegen.

° Dankzij de V-stand van de vleugels was het toestel opmerkelijk stabiel. Verschillende keren werd het toestel vernieuwd en herbouwd. Met zijn eigen Spin behaalde Fokker zijn vliegbrevet. Op Koninginnedag (31.08. 1911) gaf hij een demonstratievlucht boven Haarlem.

– druk voor foto’s en meer op rood – met dank aan Historiek –

 

* Verder op 31 augustus

  • 1884 – In Gent verschijnt het eerste socialistische dagblad van België, de Vooruit.
  • 1888 – Jack the Ripper slaat voor het eerst toe: hij vermoordt Mary Ann Nichols.
  • 1974 – De zeezenders Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis stoppen noodgedwongen met uitzenden.
  • 1994 – De laatste Sovjet-militairen verlaten de voormalige DDR.

‘de parel van de Kempen’

Westerlo is niet voor niks ‘de parel van de Kempen’. De familie de Merode is er alomtegenwoordig. De aanblik van het riante gemeentehuis steekt de ogen uit. Of zijn het eerder de drie zusjes onder de openbare douche ? Achter het gemeentehuis vind je … zie het lijstje op de laatste foto.

de rode telefoon

Op 30 augustus 1963 werd  een directe telefoonverbinding tussen het Amerikaanse Pentagon en het Kremlin in Moskou in gebruik genomen. Twee maanden eerder hadden beide landen afgesproken dat er zo’n lijn zou komen.

* De ‘rode telefoon’, of hotline, moest er voor zorgen dat de twee nucleaire grootmachten sneller met elkaar in contact konden treden om te voorkomen dat de landen besluiten zouden nemen op basis van miscommunicatie.

* Het besluit kwam niet lang na de Cubacrisis. Toen was duidelijk geworden dat de communicatie tussen de twee grootmachten vrij traag verliep. En ook dat slechte communicatie enorme gevolgen kon hebben.

* Aanvankelijk werd er gebruik gemaakt van een telexverbinding. Het kostte voortaan slechts enkele minuten tijd om een bericht te versturen. Op 30 augustus 1963 werd vanuit Amerika het eerste bericht verstuurd en dat ging als volgt:

The quick brown fox jumped over the lazy dog’s back 1234567890.

* Geen willekeurig bericht. In dit eerste bericht kwamen namelijk alle letters en cijfers van de typemachine voor zodat getest kon worden of ze allemaal werkten. De telexverbinding werd in de jaren zeventig vervangen door spraaktelefonie.

* De ‘rode telefoon’ werd onder meer gebruikt tijdens de Zesdaagse Oorlog (1967) en de Jom Kipoeroorlog (1973).

* De lijn had vooral een symbolische functie. Nadat de spanning tussen de twee landen tijdens de Cubacrisis enorm hoog was opgelopen, maakte de lijn duidelijk dat de VS en de Sovjet-Unie het beiden van belang vonden om in tijden van crisis snel en duidelijk met elkaar te kunnen communiceren.

** Alhoewel de Koude Oorlog toen al lang voorbij was, werd er in 1999 een nieuwe beveiligde verbinding aangelegd tussen de beide regeringen.

(met dank aan Historiek)

NIEUWE START

Afgelopen weekend maakte de jumelagevereniging Laakdal-Tonisvorst een doorstart . Na twee héél stille jaren wegens corona-toestanden zaten de twee comitees (het Belgische en het Duitse) eindelijk weer samen om een programma voor 2022 af te spreken.

Jan Nysmans, voorzitter: “Van de stille periode maakte onze vzw gebruik om de werking en organisatie bij te schaven. Het bestuur werd aangepast en de statuten kregen een update naar de nieuwste richtlijnen van de overheid. Nieuwe, enthousiaste mensen zijn natuurlijk nog altijd welkom.”

Paul Mondelaers, penningmeester: “Het programma voor 2022 belooft spetterend te worden met uitwisselingen op vlak van jeugd, sport en cultuur. Ik kan de lezers van ‘Gazet van Laakdal’ al een primeur meegeven: de chirogroep van Groot-Vorst gaat in 2022 met meer dan 150 personen op kamp in Vorst-Duitsland! Uwe Leuchtenberg, de burgemeester van Tonisvorst, vond het  een goed idee en beloofde zijn steun aan de organisatie.”

Verenigingen die ook contacten willen met het Duitse ‘Vorst’, mogen steeds beroep doen op de vrijwilligers van de jumelagevereniging. Met meer dan 20 jaar ervaring helpen ze ideeën realiseren. Desnoods kan de jumelagevereniging ook een financieel duwtje in de rug geven.

Meer info: Paul Mondelaers, 0473/383437 of via mail jumelagevereniging@gmail.com

Op de foto vlnr : Jan, Harry, Monique, Detlev, Christa, Regina, Peter en Paul

Paralympische Spelen

In Tokio zijn de ‘Paralympische Spelen’ 2021 (2020) in volle gang. De tv vertelt er alles over. Die Spelen zijn nog vrij jong. Pas in 1960 werden de eerste Paralympische Spelen georganiseerd, in Rome. Het evenement vond zijn inspiratie in Engeland.

* Na afloop van WO II werd een wedstrijd georganiseerd voor veteranen met rugletsel. De arts Ludwig Guttman was een van de grondleggers van de gehandicaptensport.

* De arts was van mening dat sporten in het algemeen een goede therapie was voor patiënten. Niet alleen fysiek werden ze er beter van, maar ook mentaal kregen ze er meer zelfvertrouwen van. Guttman was van mening dat ook gehandicapten recht hadden op Olympische spelen.

* In 1948 deden alleen Britten mee. Vier jaar later ook Nederlandse veteranen. Het evenement werd internationaal.

* Aan de eerste echte editie in 1960 deden in totaal 400 atleten uit 23 landen mee. Aanvankelijk mochten alleen personen in een rolstoel deelnemen.  Vanaf 1976 waren ook mensen met een visuele beperking en geamputeerden welkom.

* In 1976 werden ook de eerste Paralympische Winterspelen gehouden, in het Zweedse Örnsköldsvik.        (bewerkt uit Historiek)

JARIG OP 29 AUGUSTUS

Ramses Shaffy (1933 – 2009) was een Nederlandse zanger en acteur. Veel van zijn nummers uit de jaren ’60 en ’70 werden klassiekers, zoals Sammy, Laat me en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.

° Ramses werd geboren in de Franse stad Neuilly-sur-Seine op 29 augustus 1933, maar na de dood van zijn moeder kwam hij in een Leids pleeggezin terecht.

° Hoewel hij zijn middelbare school niet afmaakte, werd hij in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool. Hij debuteerde in 1955 bij de Nederlandse Comedie.

* In 1966 beleefde Shaffy zijn doorbraak als soloartiest met de presentatie van zijn eerste single ‘Sammy’. Het markeerde het begin van het hoogtepunt van zijn carrière, met onder meer het duet ‘Pastorale’ met Liesbeth List uit 1968 en de solohit ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ uit 1971.

° In de loop van de jaren ’70 ging het echter hard achteruit met de gezondheid van Shaffy. Zijn extravagante levensstijl en het overmatige alcoholgebruik begonnen steeds meer hun tol te eisen op de gesteldheid van de bon vivant.

° Begin jaren ’80 sloot Shaffy zich aan bij de spirituele Bhagwan beweging, met als gevolg dat hij tijdelijk stopte met drinken.

° Hij besloot zich vervolgens vooral te richten op acteren en speelde onder meer in ‘Willem van Oranje’ (1984), ‘Op hoop van zegen’ (1986) en ‘De Nietsnut’ (1992). Eind jaren ’90 liet Shaffy nog eenmaal van zich horen met zijn laatste ‘Tour du Chant’, maar daarna bleef het wederom een lange tijd stil rondom de artiest.

° In 2005 eindigde hij op nr. 99 tijdens de verkiezing van De grootste Nederlander.

° Op 1 december 2009 overleed Ramses aan slokdarmkanker.

***

***

Jean-Baptiste Colbert (1619 – 1683) was een Frans politicus en minister van financiën onder koning Lodewijk XIV (Louis Quatorze). Hij werd eveneens geboren op 29 augustus 1619.

° Colbert was verantwoordelijk voor een financiële heropleving van Frankrijk, ook al kon hij Lodewijk niet overtuigen om minder geld aan oorlogen uit te geven.

° In plaats daarvan richtte hij onder andere het Hof van Justitie op, schafte hij zestig heiligdagen af – wat zorgde voor meer werkdagen – en ontwierp hij het mercantilisme, een economische theorie die stelt dat de welvaart van een land afhankelijk is van het aanbod van kapitaal in dat land.

° Binnen tien jaar haalde Colbert Frankrijk uit het dal van faillissementen en werd Frankrijk het welvarendste land in Europa. Colbert  overleed op 6 september 1683 aan de gevolgen van nierstenen.

* Een colbert of colbertjas(je) is een kledingstuk dat vooral door mannen gedragen wordt. Het is een jas, vergelijkbaar met een blazer. In tegenstelling tot de pandjesjas, de jas van het jacquet, heeft een colbert geen panden. Het maakt vaak samen met de broek deel uit van een pak. Vanaf 1850 werd het colbert populair…

Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Colbert_(jas)

mars op washington

Op 28 augustus 1963 werd de grootste protestmars uit de Amerikaanse geschiedenis gehouden. Tussen 200.000 en 300.000 mensen, voor driekwart met een donkere huidskleur, namen eraan deel. Want als dominee Martin Luther King je roept, blijf je niet thuiszitten, was de tendens onder de anti-apartheidsactivisten van toen.

Knipsel 11° Net als Gandhi voerde King geweldloze protesten voor gelijke burgerrechten voor blank en zwart. Aan de door hem georganiseerde stakingen en marsen namen vaak ook veel blanke Amerikanen deel. De jonge Bob Dylan, een adept van King, was er ook bij.

° De later legendarisch geworden ‘Mars op Washington’ eindigde op de trappen van het Lincoln Memorial . Daar hield King zijn memorabele speech ‘I have a dream’ waarin hij de hoop uitsprak dat mensen wel op hun gedrag maar niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden.

° De kracht van zijn beroemde rede sloeg niet alleen aan bij de deelnemers maar had/heeft een geweldige impact in de hele wereld. Want deze speech wordt terecht gezien als het hoogtepunt van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Voor zijn toespraak kreeg King in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede.

washington-abraham-lincoln-monument.1772.c712° Waarom Lincoln en Washington? President Lincoln is een iconische figuur voor de zwarte gemeenschap in Amerika. Zijn imposant monument staat in Washington. Na het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog schafte Lincoln op 18 dec 1865 de mensonwaardige slavernij radicaal af. Daarom dus.

° Daarmee waren de raciale problemen echter niet opgelost. De slavernij bestond niet meer, maar de apartheid bleef de schande voor de Amerikaanse maatschappij. Vooral in de zuidelijk staten bleef er nog geruime tijd een strikte rassenscheiding in scholen, kerken en winkels. Er waren ook nog aparte wachtrijen en toiletten. Zelfs met de bus reizen verliep gescheiden. Lees het volgende ook maar …

** Grote bekendheid verwierf King al in 1955. Toen weigerde de zwarte Rosa Parks haar plaats in de bus af te staan aan een blanke, wat verplicht was in de staat Alabama. De politie werd er bij geroepen en Parks kreeg een boete.

images109° Ze weigerde te betalen, werd gearresteerd en in februari 1956 berecht voor verstoring van de openbare orde.

° King organiseerde prompt een protest en een grootschalige boycot van het openbaar vervoer. Na bijna 400 dagen van onderhandelen had hij succes: de wet werd veranderd!

Op 4 april 1968 werd Martin Luther King op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis, Tennessee vermoord.

° En hoe het anno 2020 de gekleurde medemens vergaat in de USA weten we onderhand wel. Black Lives Matter heeft heel veel in beweging gebracht, maar lang niet genoeg. De realiteit bewijst het nog dagelijks.
1 2 3 9