Een tweede kans op hervorming

Wat een intense weken waren het met We Need To Talk. Panelleden en organisatoren hebben keihard toegewerkt naar 31 januari: de dag waarop de Commissie Grondwet uitsluitsel zou geven over de hervorming van de partijfinanciering. Die woensdag viel er een koude douche: In een bijzonder chaotische en zelfs gênante zitting moesten de meerderheidspartijen schoorvoetend toegeven dat er geen akkoord was. Geen enkele hervorming. Niets.

De teleurstelling bij de burgers en de organisatoren was enorm. ‘Dit is een gemiste kans. Alles lag op tafel om dit probleem eindelijk op te lossen. Alleen de politieke moed ontbrak.’ De reacties van de woordvoerders van het burgerpanel Audrey, Gino, Souad en Darlin waren frappant. ‘Burgers kwamen op zes dagen tijd tot 34 aanbevelingen. Jullie hebben na zes maanden niets. Wij hebben ons werk gedaan. Waar is dat van jullie?’

Vlak na de vergadering beschreven ook journalisten en politieke analisten de situatie in zeer harde bewoordingen: ‘Een gênante vergadering,’ volgens De Standaard, ‘Een donkere woensdag voor de Kamer,’ schreef Le Soir. In L’Avenir viel er te lezen: ‘Het gebeurt vaak dat politici burgers de les lezen. Maar het gebeurt zelden dat burgers de politici een lesje in goed burgerschap geven. Dit is precies wat de burgers van We Need To Talk hebben gedaan.’

De reacties hebben hun effect niet gemist. De parlementsleden besloten om het dossier nog niet te laten vallen. Een week later kwam de Commissie Grondwet opnieuw samen. Deze keer verliep de vergadering bijzonder constructief. Alle partijen, meerderheid en oppositie, erkenden dat het tijd was om open kaart te spelen. Ze engageerden zich ertoe om zich duidelijk te positioneren tegenover alle 34 aanbevelingen. Op basis van die tabel zal op 28 februari een publiek debat plaatsvinden in de commissie.

Zal dat tot iets leiden? Daar zal de politiek over beslissen. Maar op zijn minst zal iedereen – eindelijk – zijn kaarten op tafel leggen. En nog een positief element: door deze aanpak kan de parlementaire democratie echt haar rol spelen: een open ideeënstrijd, op basis van een duidelijk vertrekpunt, waar men in alle transparantie op zoek moet naar overeenkomsten.

De partijfinanciering is een unieke kans voor partijen om te tonen dat ze het menen als ze zeggen dat ze bereid zijn om te werken aan een betere democratie. Hopelijk laten ze die kans niet liggen.

Afspraak dus op 28 februari.

Vandaag 15 feb op Veerle-Heide …

2024 wordt een bijzonder jaar. Er staat op verschillende vlakken van alles te gebeuren…
Het gaat ook het jaar worden waar we met de Veerlese kerkfabriek een eeuwenoude ‘Vejelse’ traditie nieuw leven willen in blazen.

* Een traditie waarbij al onze verenigingen, dorpsgenoten, vrienden en sympathisanten uit naburige parochies,…, jong en oud, de handen in elkaar slaan en samenwerken.
Kortom een traditie die voor verbondenheid zorgt! En wat maakt een dorp een dorp? Juist ja, de verbondenheid tussen al de mensen die er wonen en leven!

 • Graag hadden wij jullie persoonlijk onze plannen toegelicht op donderdag 15 februari om 19h00 in het zaaltje van de Sint-Jozefwerkmankerk (Zandstraat 7, 2431 Veerle-Laakdal) om 19h00.

* Graag een seintje vooraf  met hoeveel jullie zullen aanwezig zijn  => mail: glen.v_m@hotmail.com

Nelson Mandela wordt vrijgelaten

11 februari (1990) – 
 -Nelson Mandela wordt vrijgelaten-

 

** Na 27 jaar gevangenschap wordt Nelson Mandela op 11 februari 1990 vrijgelaten.

De cel van Nelson Mandela - Foto: CC
De cel van Nelson Mandela – Foto: CC

* De voormalige anti-apartheidsstrijder zat jarenlang gevangen in een kamp op Robbeneiland.

* Hij was veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf vanwege zijn leiderschap van de militaire vleugel van de politieke groepering ANC.
*** Op 11 februari 1990 kreeg hij de vrijheid.

* Mandela voerde daarna – als leider van de inmiddels gelegaliseerde ANC – onderhandelingen met de Zuid-Afrikaanse regering over de totale afschaffing van de apartheid.

* Enkele jaren later (1994) haalde het ANC een grote overwinning bij de verkiezingen. Mandela werd gekozen tot president van Zuid-Afrika.

Lees ook: Nelson Mandela (1918-2013) – Strijder tegen de apartheid
…en: Apartheid (1948-1990)
…en: De geschiedenis van Robbeneiland

Boek: Goedemorgen, meneer Mandela – memoires van zijn persoonlijk assistente –

Verder op 11 februari…

 

 • Lourdes
  Lourdes

  1858 – In Lourdes zou in een grot voor de eerste maal de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous zijn verschenen. Dit leidde tot het ontstaan van een van de grootste katholieke bedevaartsoorden.

 • 1929 – Mussolini en Paus Pius XI sluiten het Verdrag van Lateranen waarbij het Vaticaan als autonome staat wordt erkend.
 • 1961 – Begin van het proces tegen Adolf Eichmann in Jeruzalem.
 • 1975 – Margaret Thatcher wordt gekozen tot de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservative Party.
 • 1979Het Iraanse regime van de pro-westerse sjah Mohammed Reza Pahlavi komt definitief ten val na maanden van onrust.

Shocking Blue op èèn in de VS (1970)

Shocking Blue, Venus

Waar is de tijd, waar is de tijd dat de Nederlandse popscene de Amerikaanse de les ging spellen ?

* Februari 1970 , 54 jaar geleden, scoorde de Nederlandse popband ‘The Shocking Blue’ met het nummer Venus de nummer 1 hit in de VS.

* Het was de eerste keer dat een Nederlandse band zo’n riante stunt  uithaalde in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

* Het nummer werd geschreven door Shocking Blue-oprichter Robbie van Leeuwen.

* In Nederland haalde Venus niet de eerste plaats op de hitlijsten, maar in Amerika lukte dat dus wel.

* Daarom werd Venus, na het Amerikaans resultaat, ook in Nederland weer opnieuw uitgebracht. Je weet immers maar nooit. Maar jammer. De Nederlandse popscene liet zich weer niet verleiden …

* In de Nederlandse Top 40 klom Venus in de volgende weken immers, net als de eerste keer, weer niet hoger dan de nummer 3-positie… Zo zie je maar hoe scherp de Nederlanders waren/zijn voor eigen talent.

** Tussen haakjes … Venus is het equivalent van de godin Aphrodite uit de Griekse mythologie. Maar dat wisten jullie wel, niet ?

Wereldzadenbank Spitsbergen

Op de eilandengroep Svalbard bij Spitsbergen in Noorwegen, en ver van de bewoonde wereld, bevindt zich de wereldzadenbank ‘Svalbard Global Seed Vault’, ook wel ‘Ark van Noach’ genoemd. Van levensbelang voor alle aardbewoners en hun biologische wereld.

In ‘de ark van Noë’ worden zo’n 1,5 miljoen zaden van zoveel mogelijk plantenrassen en voedselgewassen opgeslagen. Diverse landen hebben hun eigen zadenbank waar zij hun zaden bewaren.

* Met de bouw van de kluis begon men in 2006 en twee jaar later (2008) was er reeds de officiële opening.

* De zadenkluis in Svalbard is bedoeld om zoveel mogelijk zaden op te slaan voor het geval er zich op Aarde een groot biologisch ongeluk mocht voordoen.

* De bank ligt 120 meter diep in een berg van zandsteen en heeft robuuste beveiligingssystemen. De meeste voedselgewaszaden kunnen honderden, zelfs duizenden jaren bewaard worden. De zadenbanken van overal ter wereld kunnen monsters van hun zaden gratis opslaan in de kluis.

* Het solvabele Noorwegen heeft de kosten van de bouw van het gebouw betaald en een trust betaalt de exploitatiekosten.

* De bank wordt aangesproken wanneer nationale genenbanken monsters verliezen vanwege verkeerd beheer, ongelukken, defecte toestellen, natuurrampen of kernoorlogen.

* De ‘bunker’ in Spitsbergen, waar bijna alle zaadsoorten van de wereld opgeslagen zijn, heeft intussen een miljoenste soort aan zijn collectie toegevoegd… Goed zo!

George Washington eerste president van de VS (1789)

Vandaag zijn we 4 februari. Een dag om even bij stil te staan. 1789 werd George Washington nl. gekozen tot de eerste president van de VS…

George Washington
George Washington

 *  Washington werd in 1775 reeds opperbevelhebber van het Amerikaanse leger. Hij kwam tegen het Britse koloniaal bestuur in opstand.

  *  Washington had echter te maken met een veel beter getraind Brits leger. Hij moest het vooral hebben van verrassingsaanvallen.
   Toen ook de Fransen de kant van de Amerikanen kozen, werd het wel wat gemakkelijker voor Washington.
    In 1783 erkenden de Britten de Amerikaanse onafhankelijkheid en trok Washington zich terug op zijn landgoed in Virginia.1787, vier jaar later werd Washington president van de constituerende vergadering in Philadelphia en weer twee jaar later (30 april 1789) werd hij door de staten van de Unie unaniem gekozen tot eerste president van de VS.

Nog op 4 februari:

 • 1794 – Frankrijk schaft de slavernij af.
 • 1805 – In Parijs vindt de eerste huisnummering in de geschiedenis plaats.

The day the music died

The day the music died
Monument op de plaats van het ongeval, 2003.
Datum 3 februari 1959
Type ramp fout van de piloot
Locatie nabij Clear Lake (Iowa), Verenigde Staten
Doden 4
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype Beechcraft Bonanza
Maatschappij Dwyer Flying Service in Mason City, Iowa
Passagiers 3
Bemanning 1

 

**  Begin 1959 waren Holly, Valens en Richardson samen met Holly’s band bezig met  “The Winter Dance Party”, een concerttour waarbij ze in drie weken 24 steden in het midwesten van de Verenigde Staten zouden aandoen.

**  Probleem hierbij was dat de vele reizen die de groep hiervoor moest maken erg slecht waren geregeld. De tourbus die de groep moest vervoeren was niet gebouwd voor de winterse weersomstandigheden. De verwarming ging kapot vlak voor de tour begon, waardoor Holly’s drummer, Carl Bunch, een ernstig geval van bevriezing opliep.

**  Omdat de groep op 2 februari nog een dag vrij had, besloten de promotors die op te vullen met een extra concert in de Surf Ballroom in Clear Lake.

** Na hun aankomst in de Surf Ballroom had Buddy Holly het gehad met de tourbus, en stelde zijn band voor om na dit concert een vliegtuig te charteren voor hun vervoer naar de volgende locatie: Moorhead.

**  Holly charterde en kreeg de Beechcraft Bonanza met registratienummer N3794N toegewezen, die echter maar plek bood aan drie passagiers.

**  Aanvankelijk zouden Holly en twee leden van zijn band, Waylon Jennings en Tommy Allsup, met het vliegtuig reizen.

**  Ritchie Valens, die nog nooit in een klein vliegtuig had gevlogen, tosste met Allsup om de derde stoel, en won. Dion DiMucci van Dion & The Belmonts, kreeg ook een plek in het vliegtuig aangeboden, maar sloeg die af. Voorgevoel ???

Het ongeluk

**  Op 3 februari, kort na 1 uur ’s nachts lokale tijd, vertrok het vliegtuig vanaf Mason City Municipal Airport. Rond 1.05 uur zag de eigenaar van Dwyer Flying Service de lichten van het vliegtuig richting de grond gaan.

**  Piloot Peterson werd geacht om zijn vluchtroute door te geven na het opstijgen, maar hij nam geen contact op met de toren. Ook Dwyer probeerde herhaaldelijk contact met het vliegtuig te krijgen, eveneens vergeefs.

**  Rond 3.30 uur, werd het toestel als vermist opgegeven. Rond 9.15 uur in de ochtend vertrok Dwyer met een ander vliegtuig richting Moorhead. Hij vloog hierbij precies dezelfde route die Peterson de nacht ervoor zou hebben gevlogen.

** Niet veel later zag hij het wrak van het vliegtuig liggen in een maïsveld zowat 8 kilometer ten noordwesten van het vliegveld. De lichamen van Holly en Valens lagen rondom het wrak. Dat van Richardson lag verderop in het veld en dat van piloot Peterson in het wrak.

**  Carroll Anderson, de manager van de Surf Ballroom, werd erbij gehaald en identificeerde de lichamen bij het verongelukte vliegtuig als die van Holly, Valens en Richardson.

Waarschijnlijke oorzaak

 

Wrak van het vliegtuig, gefotografeerd op de ochtend van de ramp

**  Onderzoekers concludeerden later dat het vliegtuig wellicht neerstortte vanwege de slechte weersomstandigheden en door … de fouten van de piloot.

**  Peterson was nog onervaren met nachtvluchten en vluchten onder slechtzichtomstandigheden, waarbij de piloot moet vertrouwen op de vliegtuiginstrumenten i.p.v. te vliegen op “zicht”. Peterson was evenmin geautoriseerd voor “blindvliegen” (vliegen op instrumenten).

**  Volgens de Civil Aeronautics Board had Peterson zijn training voor “instrumentvliegen” gevolgd in vliegtuigen met een andere soort kunstmatige horizon dan die van de Bonanza.

** De gyroscoop van de Bonanza gaf de stand van het vliegtuig weer op een manier die tegenovergesteld was aan die van de kunstmatige horizon waar Peterson mee had leren werken.

**  Dit leidde tot de conclusie dat Peterson waarschijnlijk gedesoriënteerd is geraakt  in slechte zichtomstandigheden, waardoor hij de controle over het vliegtuig verloor.

Onderzoek in 2007

* In 2007 liet Richardsons zoon een autopsie uitvoeren op het lichaam van zijn vader om de bevindingen van het originele onderzoek nog eens te verifiëren.

* Dit gebeurde deels omdat twee maanden na het ongeluk Holly’s pistool werd teruggevonden in het maïsveld.

* William M. Bass leidde het onderzoek, en bevestigde het rapport van de patholoog-anatoom Ralph Smiley die de lichamen op de fatale dag in 1959 had onderzocht.