Coretta Scott King Echtgenote van …

Citaat van de dag     Sommige mensen zijn oud op hun achttiende, anderen pas als ze negentig zijn. Tijd is iets wat mensen zelf hebben bedacht. (Yoko Ono)

Coretta Scott King (1927-2006) echtgenote van Martin Luther King jr.

De Amerikaanse Coretta Scott King, geboren 27 april 1927 in Marion – Alabama, ontmoette begin de jaren vijftig de baptistendominee Martin Luther King jr. In 1953 trad ze met hem in het huwelijk. Het echtpaar kreeg vier kinderen.

Gelijke rechten

* Corette was al actief in organisaties die gelijke rechten voor blank en zwart nastreefden. Regelmatig vergezelde C.S.King haar echtgenoot op verre reizen.

* Zo was zij ooit met King in India waar Gandhi hen onderrichtte in geweldloos verzet. Ook  was ze mee in 1964 in Oslo waar Martin Luther King de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

King vermoord

* Op 4 april 1968 verloor Coretta haar echtgenoot. King werd voorafgaand aan een protestmars in Memphis, Tennessee, doodgeschoten op het bordes van zijn hotel.

* Na zijn dood zette Coretta zich in om de droom van haar echtgenoot levend te houden. Zij protesteerde tegen de Amerikaanse steun aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika en sprak zich uit tegen de Irak-oorlog van de regering George W. Bush.

* Coretta richtte het Kingcentrum in Atlanta op en lobbyde met succes in Washington voor de instelling van een herdenkingsdag. Sinds 1986 hebben alle Amerikanen die op de derde maandag van januari jarig zijn, een dag vrij ter herinnering aan Martin Luther King jr.   (met o.a. dank aan Ruud van Capelleveen)