Eva Braun werd slechts 33

Eva Braun was de maîtresse van Adolf Hitler. Net voordat de Russen Berlijn innamen, trouwde ze met de Duitse Führer. Een tijdje later pleegden beiden zelfmoord. Eva werd amper 33.

* Eva Braun werd op 6 februari 1912 geboren in München als dochter van een katholieke onderwijzer. Ze had twee zussen: Ilse en Gretl. Eva en haar zussen groeiden vrij beschermd op en kregen muziek- , schilder-  en dansles. Op school blonk Eva echter niet uit. Ze was liever gymnaste en schaatster.

* Toen Eva zestien was stuurden haar ouders haar naar een kloosterschool in Simbach-Beieren, dicht tegen de grens met Oostenrijk en vlakbij Braunau, de geboorteplaats van Adolf Hitler. Na een jaar kloosterschool ging Eva op zoek naar een baantje. Ze werkte een tijdje bij een arts, wat later werd ze typiste en nog later belandde ze in de fotowinkel van Heinrich Hoffman.

*** Deze Hoffman was een vriend van Hitler en zijn officiële fotograaf. In 1930 stelde de fotograaf Eva voor aan Hitler. Tussen beiden klikte het meteen.

Hitler

* Na de zelfmoord van nicht Geli Raubal in 1931 zagen Hitler en Braun elkaar vaker. Geruchten vertelden dat Hitler een incestueuze relatie had met Geli, dochter van zijn halfzus.

* Op 18 september 1931 werd Geli dood aangetroffen in Hitlers appartement. Ze was neergeschoten met het pistool van Hitler en werd er ook vastgesteld dat ze … zelfmoord had gepleegd.

* Vanaf 1932 werd Hitler opgeslokt door de politiek. Eva kwam alleen te staan. Op 1 november 1932 pakte ze het pistool van haar vader, richtte de loop op zichzelf en haalde de trekker over. Ze overleed niet. De kogel bleef naast de slagader steken en kon door een dokter worden verwijderd.

* Toen Hitler op de hoogte werd gebracht van het incident, snelde hij naar de kliniek in München waar Eva Braun opgenomen was. Volgens fotograaf Heinrich Hoffman beloofde Hitler zichzelf dit geen tweede keer te laten gebeuren.

Vrouw des huizes

* In 1933 werd Hitler Rijkskanselier van Duitsland. Eva was vanaf dan steeds vaker op de Obersalzberg te zien. Hitler had hier het chalet Berghof gekocht. Halfzus Angela had aanvankelijk de leiding over de huishouding op de berg, maar spoedig koelde de relatie tussen Hitler en zijn halfzus. In 1936 werd Eva huisvrouw op de berg.

* Overduidelijk was intussen dat Eva de maîtresse van Hitler was. Daarbuiten lag dat heel anders. En ook op de Berghof gingen Hitler en Eva formeel met elkaar om als er bezoek was. Velen bezoekers vernamen pas na de oorlog dat Braun en Hitler een echte relatie hadden.

* In de fotowinkel van Hoffman leerde Eva Braun omgaan met fotografie. Op de Obersalzberg fotografeerde ze veel en maakte daarnaast verschillende films.

Huwelijk en zelfmoord

* Hitler trok zich in het voorjaar van 1945 terug in zijn bunker in Berlijn, bevreesd als hij was voor de bombardementen die steeds dichterbij kwamen. Vanuit de bunker zette Hitler en zijn zijn staf de strijd voort.

* De oorlog kon niet meer gewonnen worden. Eva verliet de bunker niet. Toen men haar op 20 april vroeg Hitler over te halen Berlijn te ontvluchten, weigerde ze.

* Negen dagen later trouwden Eva Braun en Adolf Hitler met elkaar. Twee dagen later pleegden Adolf Hitler en ‘Frau Hitler’ zelfmoord. De 33-jarige Eva beet een cyaankalicapsule door. Hitler nam ook vergif en schoot zich vervolgens door de slaap. Hun lichamen werden in de buitentuin bij de bunker verbrand.