LA GRANDE JATTE

Georges Seurat: Zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte

* Georges Seurat: Zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte, 1884-1886 (collectie Art Institute Chicago)

‘Zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte’ is het sleutelwerk van Georges Seurat. Gottlieb Leinz: “Zijn moeizame ontleding van kleuren in ritmische, harmonische en contrasterende elementen inspireerde niet alleen Gauguin, Van Gogh en Toulouse-Lautrec, maar ook de fauvisten, onder wie Henri Matisse.”

* Georges Seurat wilde systeem in het gebruik van kleur aanbrengen. Hij gebruikte onvermengde kleuren, die hij in stippen naast elkaar plaatste. Seurat en de kunstenaars die hem navolgden worden daarom pointillisten, dat is Frans voor stippelaars, genoemd.

* Georges Seurat streefde met zijn manier van schilderen naar een levendig effect, maar slaagde daar zelden in. Zijn pointillistische schilderijen zijn erg statisch. Het is een gemaakte werkelijkheid; een afgewogen wereld uit het laboratorium, waar alles precies op de juiste plek staat. Maar juist hierdoor ontbeert er iets dat emotie opwekt.

In zijn latere werken concentreerde Seurat zich op het weergeven van beweging. Georges Seurat overleed op 29 maart 1891 aan difterie en werd twee dagen later begraven op Père Lachaise in Parijs. (Ruud van Capellenveen in AbsoluteFigures.nl))