De Eiffeltoren

Op 31 maart 1889 werd de Eiffeltoren in Parijs officieel ingehuldigd. Op 6 mei volgde de officiële opening door de prins van Wales, koning Edward VII van Engeland.

* De Eiffeltoren is hét symbool van Franrijk en van haar hoofdstad Parijs. De toren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Parijs van 1889. Omdat deze tentoonstelling precies honderd jaar na het uitbreken van de Franse Revolutie (1789) plaatsvond , werd hij meteen ook gedenkteken van deze revolutie .

* De meer dan driehonderd meter hoge toren bevindt zich aan de oever van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs. Inclusief antenne is de Eiffeltoren 324 meter hoog. Tot 1930 was de Eiffeltoren zelfs het hoogste gebouw ter wereld. De bouw van de toren duurde van 1887 tot 1889. Een recordtijd voor die jaren.

* Zevenhonderd personen dienden een voorstel in voor een gebouw dat tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs gepresenteerd kon worden. Het ontwerp van Maurice Koechlin en Emile Nouguier werd uiteindelijk gekozen. Aannemer voor het project werd Gustave Eiffel en de architect is Stephen Sauvestre.

* De Parijzenaars waren aanvankelijk niet erg fier op hun toren, die ze een ‘tragische lantaarnpaal’ noemden. Vijf jaar na de bouw wou men de toren alweer afbreken. Omdat hij een uitstekende radiozendmast bleek, werd hij gespaard. In totaal is de toren 324 meter hoog, met antennes.

* Tegenwoordig is hij de trots van Parijs met liefst 7 miljoen bezoekers per jaar. Sinds 1889 hebben al 300 miljoen mensen de Eiffeltoren bezocht.

 

Verder op 31 maart :

  • 1948 – Het Amerikaanse congres keurt het Marshallplan goed.
  • 1966 – De Sovjet-Unie lanceert Luna 10, de eerste ruimtesonde die in een baan om de maan komt.
  • 1991 – Einde van het Warschaupact.
  • 1994 – In Alphen aan den Rijn wordt het themapark Archeon geopend.

(met dank aan Historiek voor tekst + foto’s)