Rivier Grote Laak krijgt oorspronkelijke meanders terug

Vorige week lazen wij en hoorden wij het nieuws over de Grote Laak . De rechttrekking die er meer dan een halve eeuw geleden werd uitgevoerd gaat ongedaan worden gemaakt en de meanders van vroeger worden weer hersteld .
Die oude meanders bestaan nog als afzonderlijke percelen waarvan er een aantal eigendom zijn van de gemeente Laakdal.
Ze zijn daardoor gemakkelijk weer te vinden , maar ze zouden ook anders “vrij eenvoudig” terug te vinden zijn . Dat heeft me iemand ongeveer vijftig jaar geleden getoond. Hij wandelde toen de oude en met aarde en slib dichtgemaakte meanders af met een geigerteller. Dat is een toestel dat de radio-activiteit opspoort. Het was een tijd dat de zorg om veilige lozingen maar pas begon en dat niemand er een goed inzicht in had . Een aantal jaren daarna is er aan die vervuiling en ook aan die radio-activiteit van de Laak hard gewerkt , maar aan de oude meanders is bij mijn weten dan niets gedaan.
Ik wijs daar nu maar op omdat ik hoop dat de initiatiefnemers nu de aarde en andere materie die nu uit die meanders gaat komen zullen wegvoeren naar een speciale stortplaats voor gevaarlijke stoffen , of dat ze die materie minstens onderzoeken .En dus hoop ik dat dit bericht overbodig zal zijn!
LH