Manchester United in extremis (1999)

Manchester United won op 26 mei 1999 de finale van de Champions League. Het werd een van de gedenkwaardigste  voetbalfinales uit de geschiedenis.

* De finale vond plaats in Camp Nou Barcelona. Lange tijd leek het erop dat tegenstander Bayern München de ‘cup met de grote oren’ zou gaan winnen. Het liep echter een beetje … anders.

Manchester United verslaat Bayern München in extremis

* Al na zes minuten pakte Bayern wel de leiding toen Mario Basler een vrije trap 0-1 binnenschoot.

* Manchester United zette meteen de tegenaanval in. Tachtig minuten lang probeerde de Britten een opening te vinden in de Duitse Bayern-verdediging maar grote kansen kwamen er eigenlijk nooit. De beste mogelijkheden waren zelfs nog voor Bayern.

* Kort voor het laatste fluitsignaal was Bayern-trainer Ottmar Hitzfeld dan ook al zo zeker van de zege dat hij besloot om zowel Lothar Matthäus als Mario Basler een publiekswissel te geven. Gedurfd, want in blessuretijd liep het echter nog helemaal mis voor zijn ploeg.

* Uit een hoekshop van David Beckman belandde de bal bij Ryan Giggs die uithaalde. Invaller Teddy Sheringham wist de bal te verlengen en zorgde onverwacht voor de 1-1– gelijkmaker.

* Amper dertig seconden later kreeg Manchester United opnieuw een hoekschop. Beckham bracht de bal weer voor doel en  Sheringham verlengde  met het hoofd tot bij invaller Ole Gunnar Solskjær die de bal in het dak van het doel deponeerde: 2-1. De eindstand. In zeer korte tijd had Manchester United voor de totale ommekeer gezorgd.

* De zege kwam zo onverwacht dat er al voorbereidingen waren getroffen voor de zege van … Bayern.  Zelfs aan de beker met de grote oren hingen al lintjes in de kleuren van … Bayern.