Adolphe Sax en … de saxofoon

17 mei
Een naar Adolphe Sax genoemde saxofoon

De Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax ontving op 17 mei 1846 patent op zijn beroemdste uitvinding: de saxofoon. Het instrument werd ook naar de Belg vernoemd.

Adolphe Sax

Adolphe Sax  werd geboren op 6 november 1814 in Dinant. Het bouwen van instrumenten had hij van zijn vader, Charles-Joseph Sax. Als instrumentenbouwer onder meer bekend vanwege enkele belangrijke veranderingen die hij aanbracht aan de hoorn.

In Parijs vond Charles een dankbare afzetmarkt voor zijn creaties allerlei. Hij kon er de bestellingen nauwelijks bijhouden.

Niet te verwonderen dat zoon Adolphe  ook vrij jong  begon met het bouwen van instrumenten. Op zijn 15-de deed hij al mee aan een wedstrijd waarbij hij een fluit en een klarinet bouwde. De erg creatieve Adolphe Sax slaagde erin verschillende bestaande instrumenten te verbeteren.

In 1841 verhuisde de jonge Sax naar Parijs. Hij ontwierp er een reeks nieuwe instrumenten, o.m. de op de bugel gebaseerde saxhoorn. Zijn belangrijkste uitvinding , de saxofoon, deed hij ook in deze periode.

In 1842 schreef de bekende componist Hector Berlioz al lovend over de saxofoon, maar Sax vroeg pas in 1846 patent aan op het instrument dat naar hem werd vernoemd.

 

* Zie ook de lijst van uitvindingen

* Video over de uitvinding van de saxofoon
* Nog op 17 mei:
  • Jupiter
    Jupiter

    1630 – De Italiaanse astronoom Niccolò Zucchi ontdekt de ringen van de planeet Jupiter.

  • 1957 – Massabijeenkomst bij het Lincoln Memorial in Washington. Sprekers o.a. dr. Martin Luther King jr.
  • 1990 – De WHO schrapt homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten.