Rosa Parks (1913-2005) weigerde …

De Amerikaanse president Barack Obama in de historische bus, op de plek van Rosa Parks, 2012 (Publiek Domein - Pete Souza - The White House)
De Amerikaanse president Barack Obama in de historische bus, op de stoel van Rosa Parks, 2012 (Publiek Domein – Pete Souza – The White House)

De zwarte Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks werd in 1955 wereldnieuws nadat ze in de bus weigerde haar plaats af te staan aan een blanke medepassagier.

Rosa Parks in 1955
Rosa Parks in 1955

* Rosa Parks werd als naaister in de jaren vijftig van de twintigste eeuw een beetje ongewild betrokken bij de burgerrechtenbeweging in Amerika.

* Parks verzette zich nl. tegen rassenscheiding en discriminatie van zwarte burgers.

Verzet …

* In Amerika is de naam Rosa Parks nog steeds beroemd. Beroemd omwille van een op het oog klein, maar toch veelbetekenend voorval op de avond van 1 december 1955, vandaag 68 jaar geleden.

* Na het werk nam de toen 42-jarige Rosa Parks  zoals steeds de bus en ging zitten op een vrije stoel, die echter gereserveerd was voor blanke reizigers.

* Parks was moe en blij dat ze even kon uitrusten. De bus raakte echter steeds voller en na enige tijd waren alle stoelen bezet.

* Daarop verzocht een medepassagier of ze haar haar stoel wou afstaan aan de blanke reiziger, die hij was. In Montgomery waren zwarten in die tijd nl. verplicht hun plaats af te staan aan blanke medeburgers.

* Rosa Parks weigerde echter. Ze bleef zitten waar ze zat. Parks was van mening dat ze net zoveel rechten had om op die stoel te zitten als de blanke passagier.

* Voor de wet lag dat echter anders…

De bus waarin Rosa Parks weigerde haar zitplaats op te geven (CC BY-SA 3.0 - Rmhermen - wiki)
De bus waarin Rosa Parks weigerde haar zitplaats op te geven (CC BY-SA 3.0 – Rmhermen – wiki)
kort na de arrestatie van Rosa Parks

* Parks werd prompt gearresteerd. De naaister kreeg meteen een boete van tien dollar, plus proceskosten.

* Zwarte activisten in Montgomery, onder leiding van de jonge dominee Martin Luther King, besloten om meteen een grootscheepse boycot-actie te starten.
* Andere zwarte inwoners haakten daar graag op in en besloten… geen gebruik meer te maken van het busvervoer.
* Zo gaven ze duidelijk aan dat ze tegen rassenscheiding in het openbaar vervoer waren.
* De actievoerders hadden een bijzonder lange adem. Ze meenden het! En… Hun actie kende dag na dag meer bijval…
* Tot liefst 382 dagen na de veroordeling van Parks weigerden de burgerrechtenactivisten nog gebruik te maken van de busdiensten in Montgomery.

* Ook de media stonden weldra vol van deze zaak en werd de busmaatschappij erg verlieslatend, zelfs nadat ze de dienstregeling fel verlaagd had.

* Eén jaar later, november 1956 gaf het Supreme Court toe dat rassenscheiding in het openbaar vervoer in strijd was met … de Amerikaanse grondwet.

* Nog een maand later reden de bussen in Montgomery weer als voorheen, met één belangrijk verschil: zwarten mochten voortaan zitten waar ze wilden en hoefden geen plaats meer te maken voor hun blanke medereizigers.

* Het was voor het eerst dat een massale actie van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging een concreet resultaat opleverde.

* Door deze geschiedenis wordt Rosa Parks nog steeds gezien als één van de belangrijkste pioniers van de burgerrechtenbeweging.