DE GREET HOFMANS-AFFAIRE

 Vandaag in de geschiedenis

 

 Op 13 juni 1956 verscheen in het Duitse weekblad Der Spiegel een artikel waarin werd gemeld dat de Nederlandse koningin Juliana onder invloed van een zekere Greet Hofmans zou staan. De titel van het artikel : Zwischen Königin und Rasputin.

Door deze publicatie werd De  Greet Hofmans-affaire aan het rollen gebracht. De redactie van het Duitse blad was getipt, naar later blijkt door prins Bernhard, over de aanwezigheid van één van de aanwezige vrouwelijke gebedsgenezers aan het Nederlandse hof.

Als een soort Raspoetin zou die madam koningin Juliana onder haar invloed hebben gebracht met haar extreme pacifistische ideeën die op het hoogtepunt van de Koude Oorlog erg omstreden waren.

Door historici werd de affaire afgedaan als een ‘Soestdijk-affaire’ .

** Lees hier een artikel over de Greet Hofmans-affaire

Verder op 13 juni:

  • Maarten Luther
    Maarten Luther

    1525 – Huwelijk van Maarten Luther en de voormalige non Katharina von Bora in Wittenberg.

  • 1844 – Linus Yale verkrijgt octrooi op het deurslot.
  • 1927 – Op Fifth Avenue wordt een ticker-tape parade gehouden ter ere van Charles Lindbergh die enkele weken eerder de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan had uitgevoerd.
  • 1941 – De Vichy-regering gebiedt alle (niet-Franse) joodse burgers in het niet-bezette deel van Frankrijk te interneren. De anti-joodse maatregel was een eigen initiatief van de Vichy-regering, zo bleek later.
  • 1944Begin van de Duitse V1-bombardementen op Engeland
  • 1996België schaft als laatste Europese land de doodstraf af.