KINDEREN VOOR SOBIBOR

Eerste transport van kinderen vanuit Kamp Vught (NL) naar Sobibór (1943)

.

Op 6 juni 1943 – Twee maanden na mijn (LV) geboorte en precies een jaar voor de geallieerde landing in Normandië – vertrok vanuit Kamp Vught-Nederland het eerste transport van kinderen naar Sobibór.

.

Kindermonument Kamp Vught - cc
Kindermonument Kamp Vught – cc

In Kamp Vught hadden de kinderen het al zwaar gehad. Kinderen ouder dan vier werden in aparte barakken geplaatst en zagen hun ouders zelden of helemaal niet meer. Voor de kinderen was dat enorm zwaar. Sommige kinderen werden baldadig, anderen zeer ziek. In de barakken heersten verscheidene besmettelijke ziekten..

Begin juni gingen er geruchten rond dat alle kinderen het kamp zouden verlaten. De leiding van kamp Vught maakte op 5 juni 1943 inderdaad bekend dat bijna 1 300 Joodse kinderen het kamp moesten verlaten.

“Op hoog bevel van elders moeten alle kinderen van 0 tot circa 16 jaar het kamp verlaten….”

Proclamatie Kindertransport Kamp Vught (Bron: joodsekindereninkampvught.nl)
Proclamatie Kindertransport Kamp Vught (Bron: joodsekindereninkampvught.nl)
°
Een dag later werden alle kinderen in de leeftijd van nul tot drie jaar, samen met hun moeder, al op transport gezet. De dag hierna verlieten de oudere kinderen het kamp.
Hoewel gezegd was dat de kinderen overgebracht zouden worden naar een speciaal Kinderlager, belandden de kinderen in doorgangskamp Westerbork.

° Vanaf daar werden de Joodse kinderen uit kamp Vught gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor. De tocht naar de dood duurde drie dagen.

° Op 11 juni kwamen de kinderen met hun begeleiders aan. Vrijwel onmiddellijk na aankomst werden de kinderen, de vrouwen en de mannen om het leven gebracht.

Verder op 6 juni:
  • 1944Tweede Wereldoorlog: D-Day in Normandië.
  • 1990 – De eerste foto’s – genomen van buiten ons zonnestelsel – worden door de ruimtesonde Voyager 1 naar de aarde doorgestuurd. Op de foto’s zijn zes planeten te zien, waaronder de aarde, vanop een afstand van zes miljard kilometer.