Kapellen en Kapelletjes in Veerle en Blauberg.

Vrijdagavond 2 april mochten wij in de kerk van Veerle aanwezig zijn bij de plechtige opening van de tentoonstelling over Kapellen en Kapelletjes in Veerle en Blauberg.
.
* Het voorwerp van de tentoonstelling was het huzarenstuk van twee jonge heemkundigen  , Glenn van Meeuwen uit Veerle en Steffie Peetermans uit Herselt die samen 110 kapelletjes inventariseerden in hun beide dorpen.
.
* De tentoonstelling geeft heel veel informatie over die kapelletjes en is te bekijken de hele zomer door , van 3 juni tot 17 september . Hij is gekoppeld aan een prettige zomerzoektocht.
.
* Op 4 juni is hij  nog te bekijken in de kerk van Veerle en tijdens het sluitweekeinde van 17 september eindigt  hij in de kerk van Blauberg, maar……..
.
* Voor de rest van de periode , langer dan drie maanden, staat deze expositie in de kerk van Veerle ~ Heide.
Het is een initiatief dat doet verademen. In Laakdals verband zijn de Veerlese buren meestal Vorst of Eindhout  . Wat kerkelijke samenwerking betreft komt Meerhout daar vaak nog bij .
.
* Wij waren bijna vergeten dat wij buiten dat allemaal nog buren hebben , naaste buren , die mensen van de Blauberg. Daarom komt dit zo fris over.
.
* Wij waren Blauberg en Herselt wel niet helemaal kwijt geraakt. Daar hebben wij het Merodegebied nog voor.
Het was daarom tijdens de opening even naar adem happen , toen er  werd aangehaald hoe in 2004 het Merodegebied werd aangekocht door de Belgische Staat.
.
* Ook heemkundigen kunnen blijkbaar die Belgische staatshervormingen niet meer volgen. Maar wees gerust , er zijn nog mensen in ons midden die die verkoop niet vanop de eerste rij , maar zelfs van aan de onderhandelingstafel hebben meegemaakt.
.
* Tenslotte werd er tijdens de opening ook een beroep gedaan op de aanwezigen  met de vraag dat , indien ze over een of meerdere kapelletjes nog meer wisten , ze dat aan Glenn of Steffie mochten overmaken.Doen , zouden wij zeggen,
.
Louis Vuren