De West-Indische Compagnie

De West-Indische Compagnie wordt opgericht (1621)
Het West-Indisch Huis in Amsterdam, voormalige hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie – Foto: CC/S Sepp
/

* Op 3 juni 1621 , vandaag 402 jaar geleden, werd de West-Indische Compagnie (WIC) opgericht. Het octrooi gold voor de handel en scheepvaart op Afrika zuidelijk van de Kreeftskeerkring, op Amerika en op de eilanden in de Atlantische Oceaan, gelegen tussen de twee meridianen, getrokken over Kaap de Goede Hoop en het oostelijke uiteinde van Nieuw-Guinea…

* Kort gezegd de westkust van Afrika zuidelijk van de Kreeftskeerkring, de oostkust van het continent Amerika en de Caribische eilanden. En daarmee had de West-Indische Compagnie het monopolie in de Nederlanden op de trans-Atlantische slavenhandel.

WIC

* Het idee voor een West-Indische Compagnie speelde al langer. Maar de oprichting werd pas in 1621 na het Twaalfjarig Bestand met Spanje een feit.

* Het doel was winstgevende handel in het Atlantische gebied en de Spanjaarden beroven van hun voornaamste inkomensbron… slavenhandel.
* De West-Indische Compagnie had het recht een krijgsmacht te hebben, bondgenootschappen te sluiten en koloniën te stichten.
.
Lees zeker ook: West-Indische Compagnie
Nog op 3 juni:

  • 1856 – Lewis Carroll maakt voor het eerst foto’s van Alice Liddell en haar zusjes Edith en Lorina.
  • 1880Alexander Graham Bell gebruikt zijn fotofoon voor de eerste keer om een draadloos telefoongesprek te verzenden.
  • 1920 – Als uitvloeisel van het Verdrag van Versailles wordt in Duitsland de dienstplicht afgeschaft.
  • 1937 – De Engelse ex-koning Eduard VIII trouwt met zijn grote liefde Wallis Simpson en doet daarmee afstand van de troon.
  • 1973 – Tijdens een luchtvaartshow bij Parijs stort een Russische Toepolev Tu-144 neer. Er vallen vijftien doden, onder wie zes bemanningsleden.