MAMMOETBOOM

MAMMOETBOOM IN GEMEENTEPARK VEERLE
.
In Veerle staat een boom. Niet zo maar de eerste de beste want hij oogt groot en fors. De boom werd omstreeks 1950 geplant toen het huidige gemeentepark werd aangelegd.
.
.
Iedereen kent hem als een flink uit de kluiten gewassen soort den, maar weinige wisten /weten dat hij tot de familie van de mammoetbomen of sequoia’s behoort. Een boom waarvan wij dachten dat die alleen in Amerika voorkomt.
.
De Veerlese sequoia is in feite nog een tiener in zijn soort. Hij heeft nog vele jaren voor de boeg om de voetsporen van zijn oudere familiegenoten te drukken. Zijn basisomtrek bedraagt ‘nog maar’ 4,40 m en 18 m is nog verre van indrukwekkend hoog .
We hebben daarom even wat bijkomende info opgesnord omtrent de mammoet onder de bomen.
.
CIPRES
.
De mammoetboom of reuzensequoia (Sequoiadendron giganteum) behoort tot de cipresfamilie (Cupressaceae). Het is de zwaarste boom ter wereld. De soort komt vooral voor in Californië. De grootste daar heeft een hoogte van ruim 83 en een bodemomtrek van 31 m. De leeftijd van de oudste reuzensequoia in de wereld wordt op 3 200 jaar geschat … Schatters durven wel eens overdrijven, maar toch.
.
Als sierboom werden mammoetbomen in Europa pas na 1850 aangeplant. Daardoor zijn ze voorlopig nog aanmerkelijk kleiner dan die in Californië. De dikste mammoetboom in België vind je in het Waalse Esneux. Hij heeft al een stamomtrek van 9,15 m.
.
De mammoetboom heeft een zeer dikke bast en een hoge kruin, zodat bij een bosbrand het vuur de belangrijkste delen van de boom niet kan aantasten.
.
Het te snel blussen en voorkomen van bosbranden in het verspreidingsgebied, waarbij de zaden worden aangetast, schijnt evenwel de oorzaak te zijn dat er vrijwel geen nieuwe sequoia’s meer groeien. Ook kunnen de zeer sterke bosbranden de oude exemplaren dodelijk beschadigen.
.
De mammoetboom levert zacht en duurzaam hout. Het is echter te zacht om als constructiemateriaal gebruikt te worden. Het oog mag echter ook wat hebben.
.
ESNEUX
.
De mammoetboom van Esneux (le séquoia géant d’Esneux – zie laatste 3 foto’s -) is de dikste van België (9,15 m) en groeit op een bebost plateau nabij de Ourthe in het Luikse Esneux. Sequoia’s hebben een (veel) grotere groeisnelheid dan andere soorten.
Deze boom zou in 1891 geplant zijn, 60 jaar voor de onze, wat betekent dat zijn stamomtrek jaarlijks met zo’n 8 cm is toegenomen.
Het volume wordt geschat op ongeveer 96 m³. Als dat correct is, is deze boom met ruime voorsprong al de meest volumineuze van de Benelux.