VAN ZWITSER TOT ZWETSER

VUREN IS VERONTWAARDIGD   213

     – VAN ZWITSER TOT ZWETSER –

Het werkwoord “zwetsen” bestaat in onze taal reeds lang. Er is een tekst van 1477 waarin het al voorkomt. De betekenis ervan is nooit veranderd.

Toen betekende het reeds wat het  nog steeds betekent : “onzin uitkramen , praten zonder na te denken over wat je zegt.”

Dat zonder nadenken was de heer Infantino , grote baas van de wereldvoetbalbond FIFA , twee dagen geleden aan het doen wanneer hij Europa en het Westen de les las …

 “Wij moesten maar beter onze mond houden dan met regenboogsymbolen in Qatar aan te komen” zei hij . “Wij zijn toch al drieduizend jaar lang de hele wereld in slavernij aan het dompelen.”

Wij , dat waren volgens hem Europa en bij uitbreiding het Westen…. Drieduizend jaar lang ! Dat is dus vanaf tweeduizend voor Christus!

Daarom weg met die regenboogrommel . Er was geen enkele reden om de sjeiks van Qatar en omgeving eens de les te lezen . Alles wat zij legaal deden , zoals slavenarbeid , deden wij Westerlingen immers illegaal

Tegen een voetballer met een regenboogband om de arm moest snel worden opgetreden. Zelfs truitjes in vele kleuren vond meneer Infantino beledigend voor Qatar!

Sommige voetballers beefden van angst en durfden zelfs  het woord “regenboog “ niet meer  in de mond  nemen!

Op dat moment dacht ik , ” Vanwaar komt die man , die Infantino? “

Tot ik vond vond dat hij een Zwitser was , en dat veel van wat hij uitkraamde hem van “ Zwitser tot Zwetser” maakte.

Ten eerste legde hij duidelijk zijn elementaire onkunde van enig geschiedkundig perspectief bloot. Over tweeduizend voor Christus is bijna alles nog gissen wat menselijke activiteiten betreft.

Wanneer wij toch iets vinden over slavernij komen wij in de buurt van amper duizend voor Christus terecht en nog eerder dicht bij Egypte … dat volgens mij nooit tot Europa of het Westen behoord heeft. Ook wat opgetekend werd in  Sanskriet – geschriften speelt zich ver van Europa af!

Infantino slaat de bal niet alleen mis , hij trapt hem ook opzettelijk ver weg. Voor zulke daad zou een voetballer terecht een RODE KAART krijgen. Neen , Infantino had beslist een heel andere rol kunnen spelen …

In plaats van heel Europa in een knieval mee te slepen, zou hij zijn invloed beter gebruikt hebben om aan Qatar en omgeving duidelijk te maken dat verdraagzaamheid een grootmenselijke eigenschap is . En dat zijn wereldvoetbalbond graag wou bijdragen om ook rijke Emiraten daarvan te overtuigen!

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat tijdens deze voetbalmaand in Qatar een of andere instantie zou opstaan om Infantino èn Qatar eens flink in hun hemd te zetten. Ik kijk er reikhalzend naar uit!

Louis VUREN