Salah Abdeslam kreeg levenslang

Salah Abdeslam werd veroordeeld tot een levenslange celstraf zonder de mogelijkheid om ooit nog vrij te komen, voor zijn aandeel in de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 , 7 jaar geleden en bij vele lezers wellicht ook vergeten. Toch even het geheugen opfrissen…

* Tot dat strenge oordeel kwamen de rechters van het assisenhof in de Franse hoofdstad na een proces dat zo’n 10 maanden duurde. Met Abdeslam stonden nog 19 anderen terecht, die ook schuldig werden bevonden.

* Salah Abdeslam was een hoofdbeschuldigde op het terrorismeproces in Parijs. Hij was de enige van de 10 terroristen die de aanslag van 13 november overleefde.

* Zelf had hij tijdens het proces verklaard dat hij niemand gedood of verwond heeft. Zijn bommengordel was ook niet afgegaan. Naar eigen zeggen had hij zich op het laatste moment bedacht, maar experts hebben aangetoond dat de bommengordel defect was.

* Abdeslam ontkende dat hij een moordenaar was, maar volgens de rechters maakte hij wel degelijk deel uit van het konvooi van de dood, dat op 13 november 2015 een bloedbad heeft aangericht in Parijs, hoewel zijn doelwit niet met zekerheid kon worden bepaald.

* Abdeslam kreeg als mededader de zwaarst mogelijke straf, zoals die was gevraagd door de aanklager: levenslang zonder de mogelijkheid om nog vrij te komen.

* De zwaarste straf werd ook uitgesproken voor 5 beschuldigden die niet aanwezig waren op het proces, wellicht kwamen ze om op het terrein in Syrië.

* “Vrij uitzonderlijke straffen, maar het waren de zwaarste terreuraanslagen die Frankrijk ooit heeft gekend”, vertelde VRT-journaliste Caroline Van den Berghe vanuit Parijs.

* Ook Mohamed Abrini, bekend als “de man met het hoedje” van de aanslag in Brussel, is schuldig bevonden voor onder meer lidmaatschap aan een terreurgroep en medeplichtigheid aan doodslag en poging tot doodslag.

* Abrini was betrokken bij de voorbereiding van de aanslag in Parijs, reed samen met de terroristen mee naar de Franse hoofdstad en haalde wapens op. Abrini kreeg ook levenslang, waarvan hij minstens 22 jaar moet uitzitten.

* De meeste veroordeelden mogen ook nooit meer een voet in Frankrijk zetten.

* Mohamed Bakkali, die zorgde voor onderduikadressen voor de terroristen, kreeg 30 jaar cel opgelegd. Daarvan moet hij zeker twee derde uitzitten. Ook Osama Krayem en Sofien Ayari kregen die straf.

* Hamza Attou, een vriend van Salah Abdeslam, kreeg 4 jaar cel. Hij reed in de nacht na de aanslagen samen met Mohammed Amri naar Parijs om Abdeslam op te halen en terug naar ons land te brengen. Amri zelf werd veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar.

* De meeste veroordeelden mogen ook nooit meer een voet in Frankrijk zetten.

* Van een beschuldigde, Faris Kharkhach, de Marokkaan die opgroeide in het Brusselse, oordeelden de rechters dat er geen sprake is van een terroristisch karakter. Hij is wel veroordeeld tot 2 jaar cel voor misdadige bendevorming.

* De Marokkaan bezorgde valse Belgische identiteitsdocumenten aan de terroristen. Drie mannen die werden veroordeeld tot een celstraf, waren eerder al vrijgelaten uit hun voorlopige hechtenis en moeten niet meer terug naar de cel.

* Het proces in Parijs duurde zo’n 10 maanden, maar met de uitspraak viel niet per se definitief het doek. Er is namelijk nog beroep mogelijk en de kans is groot dat er iemand van de vele partijen wel degelijk beroep zal aantekenen.