11 september 2001

11 september 2001  –   De zon scheen. Kinderen waren op weg naar school. Hun ouders naar hun werk.  Het was best een mooie dag. De Amerikaanse president Bush was op een school, waar hij voorlas aan een groep kinderen. Die mooie dag verandert snel in een verschrikking met enorme gevolgen.

*  Om kwart voor 9 vliegt een vliegtuig over New York en crasht in één van de twee hoogste gebouwen van de stad, het World Trade Center. Een ongeluk, denkt vrijwel iedereen.

 *  Iets over 9 boort een ander vliegtuig zich in de tweede toren van het WTC . Dit is geen ongeluk… maar … een regelrechte aanslag.

 *  Snel blijkt dat fanatieke Allah-gelovigen denken de goede zaak te dienen door hun gekaapte toestellen in de torens te sturen en zodoende moord en zelfmoord te plegen voor … de goede zaak.

*  Mensen op straat raken in paniek. Miljoenen anderen over de hele wereld zien het live gebeuren op tv. De mensen die in de gebouwen werken, proberen zo snel mogelijk naar buiten te komen. Enkelingen springen door ramen hun dood tegemoet…

 *  Een uur later storten de beide torens in. 2 753 mensen komen die dag om.

 *  Maar het is nog niet voorbij. Om kwart voor 10 vliegt een derde vliegtuig het Pentagon in, het enorme gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie , in Washington. Ook hier laten mensen het leven.

 *  Al snel blijkt dat de vliegtuigen zijn gekaapt door aanhangers van Al Qaida. De groep, waarvan Osama Bin Laden de leider is, haat de Verenigde Staten omdat de VS teveel de baas wilt spelen in de wereld en omdat Amerikanen geen moslims zijn. Daarom willen ze de VS straffen.

*   De kapers laten de vliegtuigen dus moedwillig neerstorten, goed wetend dat ook zijzelf zullen gedood worden in de crashes. Dat mislukt met het vierde vliegtuig. Het stort neer in een weiland in de staat Pennsylvania.

 *  Bijna 3 000 doden, grote chaos en paniek. ‘Dit wordt oorlog’, zegt president Bush. Een oorlog tegen het terrorisme. Bin Laden moet gestraft worden en daarom vallen de Amerikanen Afghanistan aan. De terroristenleider zou daar verstopt zitten. Het wordt een lange oorlog waar veel landen aan meedoen.

(met dank voor -bewerkte tekst- en foto’s Wikipedia)