Begin Tweede Wereldoorlog

Op 1 september 1939 viel het Duitse leger Polen binnen.  Daarmee begon de Tweede Wereldoorlog. Toen Duitse troepen de grens met Polen overschreden, werd een slagboom symbolisch in stukken gehakt.

Twee dagen later verklaarden Groot-Brittannië en Frankrijk Duitsland de oorlog. Daadwerkelijke hulp hoefden de Polen echter van Engeland en Frankrijk niet te verwachten.

Blitzkrieg

Net als de vernietiging van de slagboom was deze oorlogsverklaring vooral symboliek. De Polen stonden er alleen voor.

Met de inval in Polen introduceerde Adolf Hitler de ‘Blitzkrieg’, een oorlog die bestaat uit een bliksemsnelle onverhoedse aanval van gecombineerde lucht- en landaanvallen.

Het leger had van Adolf Hitler opdracht gekregen om meedogenloos op te treden. De legerleiding volgde deze instructie nauwgezet op. Een groot aantal Poolse krijgsgevangenen werd doodgeschoten. Ook de burgers werden zeer hard aangepakt.

Na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland vele gebieden afstaan, ook in Polen. Veel Duitsers vestigden zich daar. Deze Volksduitsers keken evenwel neer op hun nieuwe landgenoten. Zij vonden de Polen maar niks, een minderwaardig volkje. Ze deden nu dapper mee aan de executies.  (uit Absolute Facts)