Geboortedag Neil Armstrong

Neil Armstrong werd op 5 augustus 1930 geboren in Wapakoneta in Ohio. Hij was de eerste mens die een stap op de maan maakte. Op de voet gevolgd door Buzz Aldrin, co-piloot van de lander.

Neil Armstrong op de maan

Foto NASA: Neil Armstrong naast de maanlander (Absolute Figures)

“Armstrong inspireerde een generatie om naar de sterren te reiken,” zei Barack Obama na de dood van de eerste mens op de maan.

** Neil Armstrong werd op 5 augustus 1930 geboren in Wapakoneta Ohio, en overleed op 25 augustus 2012 op zijn 82ste in Cincinnati.

* Armstrong diende tijdens de Korea Oorlog als gevechtspiloot bij de marine. Na de K-oorlog ging hij naar de Perdue Universiteit in West Lafayette. Armstrong studeerde in 1955 af als luchtvaartkundig ingenieur. Hij werd testpiloot.

** Armstrong vloog o.m. in een X-15 die snelheidsrecords boekte en een hoogte van zeventig kilometer kon bereiken.

* Neil Armstrong werd in 1962 door de NASA geselecteerd als astronaut. Armstrong was commandant van de Gemini 8 waarmee in 1966 voor het eerst een koppeling tussen twee ruimtevaartuigen werd gemaakt. In 1969 was Armstrong de commandant van de Apollo 11.

* Voor het eerst zou een mens op de maan lopen.“De automatische piloot voerde ons recht naar een krater zo groot als een voetbalveld en gevuld met een massa rotsblokken en keien,” verklaarde Armstrong later.

* Hij stuurde de maanlander behendig naar een geschiktere plek. “De Adelaar is geland,” meldde Armstrong aan de thuisbasis.

* Enkele uren later stonden Armstrong en Aldrin naast de Adelaar op de maan. Er werd een vlag geplaatst en er werden grondmonsters genomen. Na 21 uur op de maan steeg de maanlander op…