Louis Blériot (1872-1936)

Franse luchtvaartpionier

De Franse luchtvaartpionier Louis Blériot (1872-1936) was de eerste mens, die per vliegtuig het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland overstak.

Op 25 juli 1909 steeg Louis Blériot op vanaf een weiland in de buurt van Calais. Het vliegtuigje (de Blériot XI) was gebouwd met stalen buizen, die met linnen waren bekleed.

* Toen de Engelse krijtrotsen bij Dover in zicht kwamen, bemerkte Blériot, tot zijn schrik, dat hij niet genoeg hoogte kon maken. Gelukkig zag hij tijdig een opening in de rotsmuur en, na een vlucht van zevenentwintig minuten, kon hij zijn vliegtuig op Engelse bodem zetten.

* Het verhaal gaat, dat Blériot na de landing door een douanier werd benaderd met de vraag of hij iets aan te geven had. “Alleen mijn blijdschap,” schijnt de gelukkige luchtpionier te hebben uitgeroepen.

* Louis Blériot werd door zijn prestatie op slag wereldberoemd. Ook in de jaren die volgden, bleef hij bezig als luchtvaartpionier.

* Zijn fabriek bouwde tijdens de Eerste Wereldoorlog ongeveer 10.000 vliegtuigen voor de geallieerde strijdkrachten. Met zijn fabriek legde Blériot de basis voor de Franse vliegtuigindustrie.

Na de Eerste Wereldoorlog richtte hij ook een eigen luchtvaartmaatschappij op.

(Tekst: Ruud van Capelleveen)