RAMPEN OVER EUROPA

Een van de ergste natuurrampen van het al een tijdje voorbije ‘millennium’ was zonder twijfel de ‘Magdalenavloed’ van 22 juli 1342 , de kalenderdag van Sint-Magdalena.

* Vooral de Duitssprekende landen hadden er zwaar onder te lijden. Bronnen maakten melding van duizenden slachtoffers.

* Vlaanderen had reeds in 1334  ‘de Clemensvloed’ op bezoek gekregen. Die overspoelde de Zeeuwse eilanden Walcheren en Wulpen. Ook de kust van Engeland en vooral de monding van de Theems werden getroffen.

* Oorzaken van al die rampen waren de enorme weersveranderingen in Europa waarin de zomers geweldig afkoelden. De Kleine IJstijd (tussen 1275 en 1300) werd een feit.

* Daardoor kreeg het Europese continent te kampen met dramatische misoogsten en hongersnoden. Bijzonder was die van 1315-17. De sprinkhanenplaag in 1338 was minstens even sterk.

* De winter van 1341/42 was ijskoud met pakken sneeuw. Plotse dooi leidde tot enorme overstromingen. Het koud en nat voorjaar werd afgerond met … een hittegolf die de grond binnen de kortste keren uitdroogde.

* De mensen baden om regen in de hoop minstens een deel van de oogst te kunnen redden. Met resultaat … Van 19 tot 22 juli werd de oogst …gewoon weggespoeld.

* Bij onze oosterburen werden huizen en bruggen langs de grote rivieren Donau en Rijn verwoest. Op de brede boorden van de Donau lieten meer dan 6 000 mensen het leven.

* Voor de landbouw waren de gevolgen nog erger. Binnen een paar uur ging enorm veel vruchtbare landbouwgrond verloren.

* Door de massale hongersnoden werd het al verzwakte volk nog meer vatbaar voor ziekten. Wellicht hebben de overstromingen ook de pestepidemies van 1346 tot 1353 in de hand gewerkt. Ruim 30%  van de toenmalige bevolking werd weggevaagd.

*** Oeffff , wat een ellende moesten onze voorouders slikken. En wij? Wij klagen al voor minder, veel minder…

bronnen : diverse media w.o. Wikimedia/Historiek/AbsoluteFigures