21 juli Nationale Feestdag

Koning Filip werd geboren op 15 april 1960  als oudste zoon van Koning Albert II en Koningin Paola.

* Als goede Belg ging hij eerst naar een Franstalige Brusselse lagere school. Zijn middelbare studies volgde hij in het Nederlands in Loppem. Daarna studeerde de koning, toen nog prins , aan de Koninklijke Militaire School.

* Koning Filip werd officier in het leger, paracommando, piloot van militaire vliegtuigen en helikopterpiloot. Als koning is hij vandaag Generaal van het Belgisch leger (de lucht- en landmacht).

* Prins Filip studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Oxford (Groot-Brittannië) en aan de Universiteit van Stanford (Verenigde Staten). Het land is veilig!

* Vooraleer hij koning werd, maakte hij ook al promotie voor Belgische bedrijven in andere landen. Heel belangrijk voor België. Een bedrijf dat goede klanten heeft in het buitenland, schept immers banen in ons land.

* De koning is ook erevoorzitter van het Prins Filipfonds. Deze organisatie wil de verschillende taalgemeenschappen dichter bij elkaar brengen.

* Het project ‘Klavertje 3’ geeft leerlingen van het 5e of 6e leerjaar van de lagere school de kans om een week  school te lopen in een andere taalgemeenschap.

** Prins Filip volgde op 21 juli 2013 zijn vader koning Albert op.

* Filip en Mathilde traden in 1999 in het huwelijk en hebben 4 kinderen: Prinses Elisabeth, hertogin van Brabant, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore.

* Mathilde d’Udekem d’Acoz is geboren op 20 januari 1973. Ze liep school in Bastogne en in Brussel. Ze studeerde logopedie en oefende dit beroep uit tot ze prinses werd. Koningin Mathilde studeerde ook psychologie. Ze heeft veel aandacht voor problemen rond opvoeding en onderwijs en ze zet zich in voor tal van verenigingen.

* Bij hun huwelijk wilden Prins Filip en Prinses Mathilde geen geschenken. Liever zagen ze dat de mensen vrijblijvend geld storten ten voordele van de zwaksten in onze samenleving.

* Zo werd het Prinses Mathildefonds opgericht (vandaag Koningin Mathildefonds ). Deze vereniging zet zich in voor kwetsbare mensen en vooral voor armere kinderen die minder kansen krijgen dan anderen.

​Prinses Elisabeth, hertogin van Brabant

* Prinses Elisabeth, hertogin van Brabant,  geboren op 25 oktober 2001, is de oudste dochter van het koningspaar. Ze speelt piano en volgt dansles. Sportief is ze ook. Tennissen, zwemmen, skiën en zeilen zijn haar favoriete sporten.

* Elisabeth gaat naar een Nederlandstalige middelbare school. Elisabeth is de kroonprinses. Bij leven en welzijn zal ze haar vader opvolgen. Als Hertogin van Brabant bereidt ze haar toekomstige beroep voor..

* Vroeger konden enkel jongens koning worden. In 1991 werd de Grondwet gewijzigd. Ook prinsessen kunnen voortaan de troon bestijgen en koningin worden.

 

 

* Prinses Elisabeth, de oudste van de 4 kinderen van Koning Filip, is dus de troonopvolgster van de Belgische monarchie. Als ze ooit vader Filip opvolgt, wordt ze  het eerste vrouwelijke staatshoofd van België.

 

* foto bovenhet koningspaar bezocht in november vorig jaar de abdij van Averbode – abt Fierens gidste het koninklijk paar magistraal  door 900 jaar abdijgeschiedenis