AANVAL OP DEPORTATIETREIN

– Eigenlijk komen we enkele weken te laat met dit stukje , maar we vonden dat we het onze lezers toch niet konden onthouden (ook op 8 juni van de scheurkalender) –

*** Mendelis Goldsteinas en Hinda Vistinezki, Litouwse Joden, immigreerden in 1924 respectievelijk 1925 naar België. Ze woonden in Vorst. Hij doctor in de scheikunde, zij kantoorbediende.

* In februari 1943 werden ze samen aangehouden en afgeleverd in de Mechelse Dossinkazerne.

* Op 19 april (ik was toen 11 dagen oud) werden ze gedeporteerd met transport 20. En met hen nog 1 631 Joodse gevangenen. Bestemming Auschwitz. Het was het eerste transport met goederenwagens.

* Tussen Boortmeerbeek en Wespelaar, op 13 kilometer van Mechelen, slaagden de 20-jarigen Youra Livschitz en zijn twee metgezellen, Robert Maistriau en Jean Franklemon erin om de trein te doen stoppen door te zwaaien met een stormlamp..

* Eén wagon konden ze ook openbreken waardoor 17 gedeporteerden konden ontsnappen. Nog 219 anderen vluchtten op eigen kracht uit de stilstaande trein. Onder een kogelregen van de bewakers werden 26 gevangenen tijdens die vluchtpoging afgeknald.

* Voor de blijvers was het jammer genoeg uitstel van executie. Zij werden even na aankomst in Auschwitchz vergast en in een massagraf gegooid.

* Nog geen jaar later werd ook Youra Livschitz in Brussel gearresteerd en meteen gefusilleerd. Zijn twee kompanen werden eveneens aangehouden maar overleefden de kampen.

** De reddingsactie in Boortmeerbeek was uniek in de geschiedenis van de Holocaust. In geen enkel ander Europees land werd ooit een poging ondernomen om een deportatietrein aan te vallen.