Boudewijn de Groot

Boudewijn de GrootBoudewijn de Groot (1944)
… wordt geboren in een Jappenkamp in Djakarta, waar zijn moeder in 1945 overlijdt. Vandaag 20 mei wordt hij 78.

* De kinderen worden in Nederland onderverdeeld bij verschillende gezinnen en Boudewijn komt bij zij tante terecht.

* Totdat zijn vader in 1952 hertrouwt en de kinderen worden herenigd. Ze gaan in Heemstede wonen.

* Tijdens zijn middelbare schooltijd leert De Groot gitaar spelen. Hij leert Lennaert Nijgh kennen en de 2 maken in 1962 een 8 mm film waarin Boudewijn 2 nummers speelt. Ze worden allebei toegelaten tot de filmacademie.

* De film wordt gezien door nieuwslezer Ed Lautenslager die contact heeft bij Phonogram. Hij spoort het tweetal aan meer nummers te schrijven. Dit resulteert in de opname van een aantal nummers. Die leveren geen succes op, maar zorgen er wel voor dat Boudewijn zijn eerste tv-optreden heeft. Het eerste succes komt in 1966 met Een Meisje Van Zestien.

* Vele succesvolle platen verschijnen in de komende jaren, zoals Welterusten Meneer De President en Testament. Later volgen nummers als Land Van Maas En Waal. De hippieperiode is aangebroken en Boudewijn neemt Meester Prikkebeen op (met Elly Nieman) en Als De Rook Om Je Hoofd Is Verdwenen.

*** In mei 1968 komen hij, Lennaert Nijgh (+), Ellie Nieman, Wannes van de Velde (+) en Miel Cools (+) optreden in Westerlo. Een organisatie van auto-motorclub AMC Veerle. Ludo Stijnen (+), die de contacten legde, overleed eind september 1967 in Veerle na een crash met zijn Fouga Magister. Uit eerbied voor de jonge jachtpiloot stellen Boudewijn en alle andere artiesten voor om gratis te komen optreden en hun normale gages aan een goed werk te schenken. De som werd integraal overgemaakt aan het nog prille Tongelsbos. Formidabel !!!   nb (+) intussen overleden

* In die tijd gaat Boudewijn ook componeren voor andere artiesten, onder wie Liesbeth List en Adèle Bloemendaal. Boudewijn wordt zijn rondtrekkende bestaan echter beu. Hij besluit het roer om te gooien. Hij onderneemt een afscheidstournee en de platenmaatschappij brengt de eerste platen van Boudewijn weer uit. Daarom wordt Als De Rook Om Je Hoofd Is Verdwenen pas in 1972 een hit.

* Toch is zijn vertrek niet van lange duur, getuige het uit 1973 stammende Jimmy (De Eenzame Fietser) dat is geschreven voor zijn jongste zoon Jimmy. Ook schrijft hij met Lennaert Nijgh Malle Babbe en Jan Klaassen De Trompetter voor Rob de Nijs.

* Tot 1982 vertoeft hij regelmatig in de VS. Na het mislukken van een project keert Boudewijn de popmuziek de rug toe en gaat hij onder meer boeken vertalen.

* In de jaren 90 ontdekt een nieuwe generatie Boudewijn de Groot. In 1997 neemt hij Avond op, dat in 2005 de eerste plaats haalt in de top 2000.

* In 2002 overlijdt Lennaert Nijgh. In 2005 speelt Boudewijn een 6 uur durende hommage aan zijn vriend door alle nummers van de 2 achter elkaar te spelen.

* Boudewijn besluit in 2008 een jaar rust te nemen. In 2009 verschijnt een box met 12 cd’s, getiteld Boudewijn de Groot – Complete Studioalbums & Curiosa.

* Boudewijn de Groot onderneemt in mei 2013 zijn laatste grote tournee. Hij zal daarna, naar eigen zeggen, de optredens drastisch beperken. “Het is heel mooi geweest”, aldus de muzikant en componist op zijn eigen website.

* Wegens succes verlengt hij de toer tot 14 mei 2014, precies 50 jaar na zijn eerste plaatopname. In januari 2014 wordt hij geëerd door een groot aantal artiesten. Hij zingt enkele nummers met zijn zoon Marcel en zijn kleindochter Aysha. Achter Glas heet de plaat die in 2015 van Boudewijn de Groot verschijnt.

**  In april 2021 maakt Boudewijn de Groot bekend dat hij stopt met optreden. Aanvankelijk zou hij met Henny Vrienten en George Kooymans een afscheidstournee doen met hun gelegenheidstrio Vreemde Kostgangers. Deze tournee zou, vanwege de coronacrisis, plaatsvinden in 2022. Tot bekend werd dat George Kooymans lijdt aan de ziekte ALS, waardoor de concerten niet kunnen doorgaan. Henny Vrienten overleed kort nadien.

* Meester Prikkebeen ?… Wil je ‘t nog eens horen ?  Boudewijn en Ellie Nieman (de overlevenden van onze kk-avond ’68) zingen het. Even drukken …