Nine Eleven in New York

Iedereen die het heeft meegemaakt, weet nog precies waar hij was op 11 september 2001.

* Die morgen vloog een passagiersvliegtuig een kantoorgebouw van het World Trade Center in New York binnen. Eén van de hoogste en bekendste gebouwen in de stad.

* Eerst leek het een ongeluk, maar al snel bleek dat er meer aan de hand was. Op het moment dat nieuwsprogramma’s over de hele wereld livebeelden uit New York uitzonden, vloog een tweede vliegtuig de andere toren in. Dan was het duidelijk. Er werden aanslagen gepleegd.

** Hoe waren de reacties op de aanslagen?

Twee vliegtuigen crashten in New York, een derde stortte neer op het Pentagon in Washington en een vierde boorde zich voortijdig in de klei van Pennsylvania.

* Lang bleef onduidelijk of er nog meer toestellen waren gekaapt of nog gekaapt zouden worden. De Amerikaanse overheid legde alle vliegverkeer in de Verenigde Staten stil. De vlammen sloegen uit de torens , wanhopige mensen gooiden zich naar buiten en de torens stortten allebei in. Die elfde september stond de wereld in rep en roer. Mensen reageerden geschokt. Ook de Belgische politici waren met stomheid geslagen.

** Hoe reageerde Amerika?

* In de weken na 9/11 2001 bleven de grote woorden komen. Pas op 20 september hield de Amerikaanse president Bush een toespraak waarin hij de wereld in twee kampen verdeelde. Hij zei: “Either you’re with us, or you are with the terrorists“: “Wie niet voor ons is, is tegen ons.”

* Bush zette de islamitische beweging Taliban onder druk. De Taliban waren aan de macht in Afghanistan en zij boden onderdak aan het Al-Qaida van Osama bin Laden, dat verantwoordelijk werd gehouden voor de aanslagen.

** Wie zijn de Taliban?

* De Taliban zijn een extreem conservatieve Islamitische beweging die in 1994 in Afghanistan is ontstaan. Wil je meer weten over de Taliban? Bekijk dan deze story.

* President Bush wou dat de Taliban Osama bin Laden uitleveren, en wel zo snel mogelijk.

* De Taliban lachten Bush weg. Logisch gevolg daarvan was dat na de grote woorden de grote daden kwamen. Amerika begon een oorlog tegen terreur. En de eerste stap was een aanval op de Taliban in Afghanistan. Die aanval begon op 7 oktober 2001. Voorlopig zonder succes.

* Met de slogan “Wie niet voor ons is, is tegen ons” , probeerde George W. Bush de massa aan zijn kant te houden.

** Pas op 2 mei 2011 , tien jaar na 09/11 tussen 1 en 2 uur lokale tijd (20:00 en 21:00 UTC) werd Osama bin Laden doodgeschoten tijdens een operatie met Navy SEALs in het zwaarbeveiligde huis waar hij op dat moment verbleef. Op het thuisfront slaakten president Obama en intimi een zucht van verlichting.

* Naast Bin Laden kwamen nog vier andere aanwezigen in de compound om het leven bij de aanval. Aan Amerikaanse zijde werd niemand gewond. Maar met de Taliban was Amerika nog lang niet klaar. Stof voor een volgende keer. (rood voor meer)