het proces Eichmann

Adolf Eichmann tijdens het proces in Jeruzalem (foto Historiek)

Op 11 april 1961 begon in Jeruzalem het proces tegen nazi-kopstuk Adolf Eichmann. Ruim een half jaar later wordt ‘de architect van de Holocaust’ ter dood veroordeeld.

* Adolf Eichmann was vanaf 1942 verantwoordelijk voor de transporten naar de concentratie- en vernietigingskampen. Zodoende heeft hij miljoenen doden op zijn geweten. Na de oorlog werd hij gearresteerd, maar wist hij te ontsnappen. Vijf jaar lang hield hij zich schuil in Duitsland.

* In 1950 vluchtte Eichmann naar Argentinië. Met de hulp van vele andere Duitse oorlogsmisdadigers die er een min of meer normaal leven leidden. Nazi-jager Simon Wiesenthal ontmaskerde er evenwel vele Duitsers met een beladen verleden.

* Ook Eichmann, de grootste boosdoener van allemaal, kon niet ontkomen aan de ijverige nazi-jager. In 1960 werd Eichmann opgepakt door Wiesenthal. De vrije wereld slaakte een zucht van verlichting. Leden van de Israëlische geheime diensten Mossad en Shin Bet namen hem gevangen en brachten hem over naar de nieuwe staat Israël.

* In Israël begon op 11 april 1961 het proces tegen de oud SS’er. In december was zijn proces rond en werd Eichmann ter dood veroordeeld. Het doodvonnis werd op 1 juni 1962 voltrokken.

Lees ook: Adolf Eichmann (1906-1962) – Architect van de Holocaust  (mmv Historiek)