mysterie nooit opgelost.

Sinds 1934 circuleren er veel verhalen en complottheorieën over de dood van Albert I. De derde Belgische koning kwam op 17 februari 1934 na een val van de rotsen in Marche-les-Dames bij Namen om het leven.

In de zomer van 2016 liet journalist Reinout Goddyn enkele bladeren met bloedspatten analyseren. Wetenschappers konden aantonen dat die bloedspatten wel degelijk van de overleden koning waren.

* Een bewoner van Marche-les-Dames raapte na het ongeluk van koning Albert I enkele bladeren met bloedspatten op de rampplek op. Het relikwie werd later te koop aangeboden en gekocht door Reinout Goddyn, een journalist die werkt voor het royaltyprogramma van de televisiezender VTM. In 2014 vond een onderzoek plaats aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

* Een eerste analyse toonde aan dat het wel degelijk om menselijk bloed ging. Na het ongeluk ontstond grote belangstelling voor alles wat te maken had met het ongeluk van de populaire koning. Om er een centje aan te verdienen, verkochten omwonenden vervalsingen met dierenbloed.

* Nu vast stond dat het bloed afkomstig was van een mens, wilde Reinout Goddyn aantonen dat het koninklijk bloed was. Hij ging op zoek naar bloedverwanten van koning Albert die hun DNA wilden afstaan.

* Koning Simeon II van Saksen-Coburg en Gotha, de laatste tsaar en voormalige premier van Bulgarije en de Duitse barones Anna Maria von Haxthausen bleken hiertoe bereid. Zij leverden beiden een speekselstaal, dat door de wetenschappers kon worden gebruikt voor een DNA-onderzoek.

* Het lichaam van koning Albert werd in de nachtelijke uren van 17 op 18 februari 1934 gevonden op de plaats waar nu een monument staat.

* Omdat er geen getuigen waren, werd al direct gespeculeerd over de doodsoorzaak. Koning Albert was een bekwame klimmer. Daarom konden velen niet aannemen dat hij zijn evenwicht verloor en naar beneden was gestort.

* Sommigen beweren zelfs dat het lichaam van de koning nooit bij de rots in Marche-les-Dames heeft gelegen. De hele zaak zou in scène gezet zijn.

* Volgens een ander verhaal zou Albert vermoord zijn door een buitenlandse geheime dienst, omdat hij zou hebben geijverd voor het opzeggen van het militaire akkoord met Frankrijk.  Het mysterie is nooit opgelost. (tekst : Ruud van Capelleveen)