DE GROOTSTE OOIT …

De Duitse barokcomponist en organist Johann Sebastian Bach wordt door velen beschouwd als de grootste aller tijden. Bach was de meester van de contrapunt-techniek. Zijn muziek behoort tot het hoogtepunt van de polifonische stijl van de barok. Vandaag is het zijn geboortedag, vernamen we zonet op Klara. Dus snel een overzicht …

* Johann Sebastian Bach werd op 21 maart 1685 geboren in Eisenach. Op 23 maart werd hij gedoopt in de Sankt Georgenkirche in Eisenach.

* Johann Sebastian was een telg uit een muzikaal geslacht. In zeven generaties bracht deze familie 120 musici en componisten voort.

* De jongen kreeg al op vroege leeftijd vioolles van zijn vader Johann Ambrosius Bach. Na diens dood studeerde Bach bij zijn oudere broer, Johann Christoph, die organist was in Ohrdruf.

  • Op zijn vijftiende werd Johann Sebastian Bach koorzanger in Luneburg en op zijn negentiende werd hij organist te Arnstadt.

* Bach bracht een groot deel van zijn werkzame leven door in een betrekking bij de Lutherse kerk in Leipzig. Niet alleen als organist, maar ook als muzikaal directeur. Veel van zijn composities hebben dan ook een religieuze achtergrond.

* Regelmatig ging Bach op tournee en vestigde hiermee zijn reputatie als beste organist van zijn tijd. Hij was in staat om elke muzieksoort en elke muzikale truc, die beschikbaar was in de Barok, te doorgronden en toe te passen binnen zijn composities.

* Johann Sebastian Bach trouwde twee keer en kreeg 21 kinderen, waarvan er tien op jonge leeftijd stierven. In 1707 trouwde hij met zijn eerste vrouw Maria Barbara Bach. Zij was een achternicht. Maria stierf in 1720 en twee jaar later huwde hij de sopraan Anna Magdalena Wilkens. De Duitse componist Johann Christian Bach (1735-1782) was de jongste zoon van Johann Sebastiaan Bach en Anna Magdalena.

* Aan het einde van zijn leven kreeg Johann Sebastian Bach last van blindheid. Een gevolg van ouderdomsdiabetes. In de lente van 1749 kreeg hij een beroerte. Die zomer werd hij vrijwel blind. Hij liet zich opereren, maar deze oogoperatie mislukte. Bach werd helemaal blind.

* Op 18 juli 1750 kreeg hij totaal onverwacht zijn gezichtsvermogen weer terug, maar een paar uur later werd hij getroffen door een beroerte. Johann Sebastian Bach stierf op 28 juli 1750 aan de gevolgen van deze beroerte. Hij werd drie dagen later anoniem begraven op het kerkhof van de Johanneskerk van Leipzig.

* Johann Sebastian Bach liet meer dan 200 cantates na, de Paas- en Kerst-oratoria en de Matthäus- en Johannes- Passionen. Zijn orkestrale muziek bestaat onder meer uit zijn zes Brandenburgse concerten en werken voor piano en viool.  (met dank aan AbsoluteFigures.nl)