Dirk Frimout , onze astronaut

Dirk Frimout werd op 21 maart 1941 geboren in Poperinge. In 1963 studeert hij af als ingenieur elektronica en zeven jaar later haalt hij een doctoraat in toegepaste fysica aan de Universiteit van Gent.

* De astronauten-carrière van Frimout begint in 1977. Hij stelt zich dan kandidaat voor een ruimtereis en van van 1978 tot 1984 coördinator van de bemanning voor Spacelab-1 in het European Space Agency (ESA).

* In 1992 wordt Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte. Van 24 maart tot 2 april cirkelt de Belg ,samen met zes andere astronauten, in de Space Shuttle Atlantis om de aarde.

* Frimout is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke proeven die worden uitgevoerd. Hetzelfde jaar nog krijgt de astronaut een eredoctoraat aan de Universiteit van Gent .. Andere onderscheidingen volgen. Zo ontvangt hij onder meer de graad van Groot Officier in de Leopoldsorde en de titel ‘burggraaf’.      (Dirk Frimout (Foto: NASA).

Suske en Wiske

* Hierna werkte Frimout enkele jaren bij de Belgische Telecom-operator Belgacom en werd in 1994 voorzitter van de Euro Space Foundation, een organisatie die wetenschappelijk-technische studies onder de jeugd wil bevorderen.

* Hoewel Frimout in 2005 buiten de lijst van ‘De Grootse Belg’-verkiezing viel, is de astronaut in België erg beroemd…

* In het Suske en Wiskealbum De stervende ster speelt hij een rol. In dat stripverhaal wordt verteld dat Frimout en professor Barabas bij elkaar op school hebben gezeten. In het geboortehuis van Frimout is momenteel het Nationaal Hopmuseum gevestigd.