Amerigo (Amerika) Vespucci

      Amerigo Vespucci (1454-1512)

De Italiaanse bankier, diplomaat en ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci verkende in Spaanse en Portugese dienst verschillende delen van het continent Amerika. Het continent werd naar hem vernoemd. De beschrijvingen van Vespucci maakten veel indruk in Europa.

Florence

* Amerigo Vespucci werd op 9 maart 1454 geboren in Florence. Vespucci leidde de bank van de familie De Medici in Lissabon.

* Het Florentijnse geslacht De Medici speelde een belangrijke rol in Florence tussen 1434 en 1737. De rijke familie bestuurde het land en beschermde kunsten en wetenschappen.

* Rond 1500 groeide Florence door toedoen van het geslacht De Medici uit tot het culturele centrum van Europa.

Spaanse en Portugese opdrachtgevers

* Amerigo Vespucci ondernam tussen 1497 en 1504 verschillende belangrijke ontdekkingstochten in opdracht van Spaanse en Portugese opdrachtgevers. Eerst in dienst van Spaanse opdrachtgevers.

* In 1501 en 1502 maakte hij zijn eerste reis voor de Portugezen. Hierbij volgde hij de Braziliaanse kust zuidwaarts vanaf Cabo Sao Roque.

* Amerigo Vespucci bezocht Zuid- en Midden-Amerika, waarvan hij de kuststreken beschreef. Amerigo Vespucci ontdekte bijvoorbeeld de Amazonerivier en beschreef de door hem bezochte gebieden als een zelfstandig continent.

* De door Amerigo Vespucci vervaardigde kaarten en beschrijvingen maakten grote indruk in Europa. Naast de geografische gegevens boden de geschriften van Amerigo Vespucci ook inzicht in de bevolking, dieren en plantenwereld van de nieuwe wereld.

Amerika

* Op een door de Duitse cartograaf Martin Waldseemüller getekende kaart, verscheen in 1507 voor het eerst de naam ‘Amerika’ als benaming van het door Amerigo beschreven werelddeel.

* Vanaf 1538 werd de term ‘Amerika’ door de Nederlandse kaarttekenaar Gerard Mercator gebruikt voor het hele Amerikaanse continent.

* Amerigo Vespucci overleed op 22 februari 1512 in Sevilla (510 jaar geleden).

(AbsoluteFacts.nl)