Edward II (1284-1327)

ooit nog koning van Engeland, had iets met het getal 25. Lees maar…

– vrij naar Ben Hendriks (Absolute Facts Nl) –

In Caernarfon Wales, werd op 25 april 1284 de latere koning Edward II geboren, aanvankelijk nog met de titel Prins van Wales.

* Edward II trouwde op 25 januari 1308 in Boulogne met Isabella, een dochter van koning Filip IV ‘de Schone’ van Frankrijk. Zij kregen vier kinderen.

* Op 7 juli 1307 volgde Edward zijn pas overleden vader op als koning van Engeland, Wales en Schotland. Hij werd gekroond in de Westminster Abbey op 25 februari 1308 , exact 1 maand na zijn huwelijk.(foto r)

… en zitten we al aan 3 x 25

* Tijdens zijn regering joeg Edward II machtige leden van de hoge adel tegen zich in het harnas. De  adviseurs van zijn vader hielp hij vertrekken en zelf omringde hij zich met een eigen kring van vrienden. Door die vrienden speciale rechten te verlenen , kreeg hij ook veel tegenstanders.

* Edward was niet alleen een fervente gokker, die van luxe hield, maar ook beoefende hij allerlei soorten sporten, eigen aan die tijden. Mede daardoor verwaarloosde hij zijn koninklijke verplichtingen en rezen er grote internationale problemen.

* En wat niet kon uitblijven, gebeurde…In Aquitanië, in het zuidwesten van Frankrijk, werden zijn troepen door de plaatselijke hertog van Aquitanië danig in de pan gehakt.

*** In 1320 erkende de paus ‘Robert de Bruce’ als de leider van het Schotse verzet, dat naar onafhankelijk streefde.

* De legers van Robert de Bruce hadden al in 1314 , 6 jaar eerder, de Engelse troepen van Edward II in de slag van Bannockburn verslagen en hadden daarmee de onafhankelijkheid van Schotland verzekerd. Bij de slag van Byland in 1323 herhaalde ‘de Bruce’ zijn kunstje.

* Tot overmaat van ramp ontscheepte in 1326 Roger Mortimer, de door Edward II verbannen Franse tegenstander, op de Engelse kust met een leger en … met Edwards’ geliefde Isabella, die de Wolvin werd genoemd.

* Isabella was dus de vrouw van  Edward II. De nieuwkomers stootten Edward II van de troon en kroonden diens zoon tot de nieuwe koning van Engeland, maar in feite kwam de macht in handen van Roger Mortimer en … zijn geliefde wolvin Isabella.

* Edward II werd gevangen gezet en ijzingwekkend hard gemarteld in het kasteel van Berkely, Hij overleed er op 21 september 1327.