HET GRAF VAN TOETANCHAMON

                  . Howard Carter opent het graf van farao Toetanchamon (1923)
Replica van de grafkamer van Toetanchamon – Foto: A.-M. v. Sarosdy

Op 16 februari 1923 opent de Britse egyptoloog en archeoloog Howard Carter het graf van Toetanchamon.

Howard Carter bij de tombe van Toetanchamon
Howard Carter bij de tombe van Toetanchamon

.

.

* De egyptoloog – die financieel gesteund wordt door Lord Carnarvon (1866-1923) – heeft in het Dal der Koningen al tien jaar gezocht naar het graf van de jonge farao Toetanchamon.

* Op 4 november 1922 vindt hij de eerste sporen van dit graf onder het puin van het graf van Ramses VI. Drie dagen later vindt de egyptoloog ook de toegang tot het graf.

* Pas op 16 februari 1923 , vandaag 99 jaar geleden, wordt het graf uiteindelijk geopend.

* Gelukkig is het graf van Toetanchamon nog niet bezocht door grafschenders. In de vier grafkamers worden maar liefst vijfduizend objecten gevonden, waarvan er veel voorzien zijn van een goudlaag.

* De talloze artefacten, cultusvoorwerpen, juwelen, muziekinstrumenten, meubilair en machtssymbolen zijn objecten die de overleden farao moesten vergezellen op zijn tocht naar het dodenrijk. Het beroemdste object dat in het graf gevonden wordt, is het dodenmasker van Toetanchamon (foto L).

* Howard Carter doet er ongeveer tien jaar over om de graftombe leeg te halen. Ieder voorwerp wordt geïnventariseerd en onder verschillende hoeken gefotografeerd.

* Die foto’s worden bewaard in het ‘Griffith Institute’ in Oxford. De ongeveer vijfduizend originele artefacten en andere voorwerpen zijn grotendeels te bezichtigen in het Egyptisch museum in Caïro. (vrije gratis foto’s – diverse media)

Lees ook: Toetanchamon en Nefertiti