Giuseppe Zangara schiet op Roosevelt

Giuseppe Zangara pleegt een aanslag op Franklin Delano Roosevelt (1933)

 

Mugshot van Giuseppe Zangara

* Op 15 februari 1933 wordt er een aanslag gepleegd op de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. De president ontsnapt ternauwernood. Kort voordat de aanslag wordt gepleegd is Roosevelt gekozen tot president. Op het moment van de aanslag is hij echter nog niet geïnaugureerd.

* Op de 15de februari 1933 geeft Roosevelt in Miami vanuit een open auto een toespraak. Die toespraak wordt ook bijgewoond door de Italiaanse immigrant Giuseppe Zangara. De man heeft een pistool bij zich en vuurt richting de president. Roosevelt raakt hierbij niet gewond.

* De burgemeester van Chicago, Anton Cermak, die zich vlakbij de president bevindt wordt wel dodelijk getroffen. Ook verschillende omstanders raken gewond.

* Zangara wordt opgepakt en bekent schuld. Zangara wordt veroordeeld tot de elektrische stoel. Op 20 maart 1933 wordt het vonnis voltrokken in Florida State Prison.

* Over het motief van de aanslagpleger bestaat onduidelijkheid. Volgens sommige berichten werd hij ingehuurd door de georganiseerde misdaad in Chicago.

Lees ook: Franklin Delano Roosevelt (1882-1945) – 32e president van de Verenigde Staten

– andermaal met dank aan Historiek