voor bijna-tachtigers

Helden van onze late jeugd. In 1968 organiseerden de jongens van motorclub AMC Veerle in Westerlo een kleinkunstavond met de artiesten van toen. Boudewijn de Groot was de man van de avond, maar naast hem deden ook Wannes Van de Velde, Miel Cools, Elly Nieman e.a. Hugo Raspoet hun stinkende best om er een onvergetelijke avond van te maken. Waarin ze ook slaagden, want wij spreken er nog altijd van.

* Vandaag stuitte ik als bij toeval op Lennart Nijgh, de tekstdichter van Boudewijn en stille kracht op de achtergrond, die er ook bij was in Westerlo. Even later in datzelfde 1968 was er een tijdelijke breuk tussen beiden, maar in 1973 kwam er weer intensieve samenwerking op gang. Wat volgt vond ik op Wikipedia

Lennaert Herman Nijgh (Haarlem, 29 januari 1945 – aldaar, 28 november 2002) was een Nederlandse tekstdichter. Nijgh maakte vooral naam als tekstdichter voor de zanger Boudewijn de Groot.

* Nijgh bezocht het Coornhert Lyceum in Haarlem, samen met zijn jeugdvriend Boudewijn de Groot. Na twee jaar verliet Nijgh het gymnasium, hij werd er volgens eigen zeggen afgegooid. Hij bleef bevriend met De Groot.

* De doorbraak van Nijgh begon toen platenmaatschappij Philips de single Een meisje van 16 uitbracht, een bewerking van Charles Aznavours ballade Une enfant (de seize ans), gezongen door Boudewijn de Groot. Hij kreeg daarbij raad van Ernst van Altena, die werk van Jacques Brel vertaalde en als een soort mentor functioneerde.

* Dat De Groot in de jaren zestig kon uitgroeien tot protestzanger en troubadour van de flowerpower had hij mede te danken aan de teksten van Nijgh. Hun eerste hit was Een meisje van 16. De tweede, Welterusten, meneer de president, vestigde de naam van De Groot als protestzanger.

* De teksten die Nijgh schreef, ervoer De Groot eind jaren zestig als steeds minder passend bij zijn imago. Voordat het in 1968 tot een breuk kwam, maakten ze nog grote hits als Het Land van Maas en Waal (met als B-kant Testament) en Prikkebeen. In 1973 werd de samenwerking hervat met de lp Hoe sterk is de eenzame fietser. Het album werd een groot succes.

* Begin jaren negentig woonden Nijgh en De Groot enige tijd samen. De Groot trouwde in 1995 met Nijghs tweede echtgenote. Nijgh schreef ook voor de zoon van Boudewijn – Marcel de Groot (onlangs nog op Veerle-Heide) – liedteksten. Lennart, die moeite had met het leven, overleed op 28 november 2002, Haarlem, Nederland