GAZET VAN LAAKDAL

Hubble doet het weer

De bejaarde ruimtetelescoop Hubble is gerepareerd. Vier wetenschappelijke meetinstrumenten aan boord doen het weer na een ingreep op afstand, zo laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weten.  – Bron : ANP –

Ruimtetelescoop Hubble doet het weer
– De Hubble telescoop –

 De Hubble kreeg eind oktober te maken met een storing. Alle instrumenten werden in een zogeheten safe mode gezet en het wetenschappelijk onderzoek werd stilgelegd. In juni kampte de ruimtetelescoop met problemen aan de stroomvoorziening. Het duurde toen een maand om die te verhelpen.

 De Hubble werd in april 1990 gelanceerd en draait dus al meer dan 31 jaar in een baan rond de aarde, op een hoogte van ruim 500 kilometer.

De ruimtetelescoop onderzocht onder meer afgelegen sterrenstelsels, waardoor wetenschappers een beter beeld kregen van het ontstaan van het heelal. Ook maakte de Hubble (voor ons bekende) foto’s van verre nevels.

Het toestel kreeg in 2009 zijn laatste onderhoudsbeurt. Hoelang de instrumenten het nog volhouden, is niet bekend. Als de NASA de ruimtetelescoop aan zijn lot overlaat, kan hij ergens in de komende tien jaar langzaam uit zijn baan om de aarde zakken en uiteindelijk verbranden in de dampkring.

 Nog deze maand december gaat de opvolger van de Hubble naar de ruimte. De ruimtetelescoop James Webb werd door de Verenigde Staten, Europa en Canada samen gebouwd. De James Webb gebruikt infraroodtechnologie en kan nog verder en nog scherper zien dan de Hubble. Wahw, we kijken er al naar uit.