GAZET VAN LAAKDAL

Hubble doet het weer

De bejaarde ruimtetelescoop Hubble werd vorig jaar voor het eerst gerepareerd in de ruimte. Vier wetenschappelijke meetinstrumenten aan boord deden het weer na een ingreep op afstand, zo liet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA toen weten.  – Bron : ANP –

Ruimtetelescoop Hubble doet het weer
– De Hubble telescoop –

* De Hubble kreeg eind oktober 2020 te maken met een storing. Alle instrumenten werden in een zogeheten safe mode gezet en het wetenschappelijk onderzoek werd stilgelegd.

* In juni kampte de ruimtetelescoop met problemen aan de stroomvoorziening. Het duurde toen een maand om die te verhelpen.

* De Hubble werd in april 1990 gelanceerd en draait dus al meer dan 32 jaar in een baan rond de aarde, op een hoogte van ruim 500 kilometer.

* De ruimtetelescoop onderzocht onder meer afgelegen sterrenstelsels, waardoor wetenschappers een beter beeld kregen van het ontstaan van het heelal. Ook maakte de Hubble (de voor ons nu bekende) foto’s van verre nevels.

* Het toestel kreeg in 2009 zijn voorlaatste onderhoudsbeurt. Hoelang de instrumenten het nog volhouden, is niet bekend. Dus af te wachten.

* Als de NASA de ruimtetelescoop aan zijn lot overlaat, kan hij ergens in de komende tien jaar langzaam uit zijn baan om de aarde zakken en uiteindelijk verbranden in de dampkring.

 * Op kerstdag van december 2021 ging de opvolger van de Hubble naar de ruimte. De ruimtetelescoop James Webb werd samen door de Verenigde Staten, Europa en Canada gebouwd.

* De James Webb gebruikt infraroodtechnologie en kan nog veel verder en nog scherper kijken dan de Hubble. Wat hij ondertussen al voorbeeldig voor elkaar bracht. Juweeltjes zijn zijn resultaten.

James Webb zal nooit terugkeren naar de aarde. Hij hangt geposteerd in vaste Lagrangepunten, te ver voor een terugkeer. In principe kan hij eindeloos beelden blijven doorsturen. Misschien nog langer dan de laatste mensheid op aarde … Eng, hé.