De Slag bij Austerlitz

 

     ***  prent : Louis-François Lejeune: Aan de vooravond van de Slag bij Austerlitz

De Slag bij Austerlitz vond plaats op 2 december 1805. Napoleon Bonaparte versloeg bij Austerlitz in Moravië (het huidige Tsjechië) een gecombineerd leger van Rusland en Oostenrijk. Dat werd geleid door tsaar Alexander en Frans II van Oostenrijk.

* 75.000 Franse soldaten moesten het opnemen tegen 90.000 tegenstanders. Bij Austerlitz bleek weer hoe kundig Napoleon Bonaparte was als strateeg. Hij stelde zijn leger op in het dal en lokte de Oostenrijkers naar een minder verdedigde flank. Napoleon wachtte geduldig tot de hoofdmacht van zijn tegenstander voldoende was uitgedund en sloeg dan toe.

* Napoleon Bonaparte liet 17.000 man de hoogte bezetten en splitste zo de troepen van de tegenstander in twee delen die vervolgens vanaf de heuvels werden aangevallen. Tsaar Alexander stuurde zijn keizerlijke garde nog in de strijd, maar hij was te laat.

* Het elitekorps richtte grote schade aan, maar de Fransen konden standhouden. Oostenrijk tekende op 26 december 1805 de Vrede van Presburg.

* Het belangrijkste gevolg daarvan was dat de Oostenrijkse keizer Frans II afstand moest doen van zijn soevereiniteit in Duitsland. Daarmee kwam er ook een einde aan het Heilige Roomse Rijk.

(met dank aan  Ruud van Capelleveen in Absolute Facts.nl)