gospelzangeres Mahalia Jackson

Mahalia Jackson Amerikaanse gospelzangeres

De Amerikaanse zangeres Mahalia Jackson werd op 26 oktober 1911 geboren in New Orleans. Vanaf haar vijfde jaar zong Mahalia in het plaatselijke kerkkoor. Van de baptisten gemeente, waar haar familie kerkgangers waren

… gaat het verhaaltje verder, maar die baptisten kregen we er in het oer-christelijk seminarie van Hoogstraten niet bij. Mahalia Jackson werd niet alleen beroemd met haar gospels, maar ook door haar liederen met een religieus karakter.

* Mahalia Jackson trad op in alle belangrijke concertzalen van de USA en zong in alle veel bekeken televisieshows. Ze soleerde ook in films als ‘St. Louis blues’ en was een topattractie op het  ‘Jazz festival in Newport’. In 1959 gaf ze , als gekleurde medemens, zelfs een exclusief concert voor de president in het Witte Huis. De wereld had er weet van.

* In 1961 maakte Mahalia Jackson haar tweede succesvolle tournee door Europa. Zij werd ook in audiëntie ontvangen door paus Johannes XXIII. Haar verlammende vliegangst belette Mahalia echter om nog meer continenten en landen te bezoeken.

* Haar optreden voor 200.000 mensen bij het Lincoln Monument in Washington – tijdens de grote demonstratie tegen discriminatie- op 20 augustus 1963 beschouwde Mahalia als haar grootste triomf. Tijdens dit concert zong Mahalia Jackson, en de duizenden met haar ‘We shall overcome’.

* Hoewel haar optredens werden gekenmerkt door een grote mate van perfectie vond Mahalia Jackson de religieuze boodschap belangrijker dan het muzikale aspect. Zij bezat een sterk geloof had. Mahalia Jackson overleed op 27 januari 1972 in Evergreen Park, Illinois.

Tekst:  Ruud van Capelleveen – bewerkt