de naam van de roos

Wanneer een kweker erin slaagt een nieuwe soort roos te creëren door de kruising van twee andere , zegt de traditie dat die roos officieel moet gedoopt worden en een naam krijgt.

Een rozenkweker uit Heist-op-den-Berg die , toeval of niet ,  Jozef Wijns heet  ( met lange ij),  was zo erg onder de indruk van de mooie rozen in het openluchtmuseum van Bokrijk dat hij als dank daarvoor een nieuwe speciale roos wou kweken.

Toen hij bij de ingang van het domein nabij de molen het borstbeeld zag staan van de eerste conservator en ontwerper van het domein , dr Jozef Weyns , besloot hij zijn nieuwe roos naar hem te noemen .

En zo gebeurde het dat die officiële doop  plaats vond bij het woonhuis van dr Weyns , TerSpeelbergen , tijdens een oogstfeest drie weken geleden.

*** Katelijne , de jongste dochter van dr.Jozef Weyns werd de meter ervan en Ludo Helsen mocht de peter zijn , als voorzitter van de vzw “Ter Speelbergen-dr.Jozef Weyns.“

Ludo , de fiere peter

 

*** I.v.m. dr Weyns, nog volgende anekdote … Dr Weyns kwam in de loop van 1956 bij ons thuis met de vraag of de molen te koop was voor … Bokrijk. Ons vader was meteen enthousiast, mijn oom Jef, die thuis inwoonde wegens niet-getrouwd, was gloeiend tegen. Als 12-jarige moest hij de molen, na het schielijk overlijden van vader, draaiende houden. De enige broodwinning voor het gezin. Alhoewel de molen in 1953 werd stilgelegd en vervangen door een ‘toen’ moderne maalderij, kon Jef er geen mentale afstand van doen. Geen Bokrijk dus. Jef overleed in 1960. Jos wou nog altijd verkopen, maar dr. Weyns had al een ander exemplaar gevonden. En dat staat nog steeds in Bokrijk.  Doemmetoch…