japan capituleert

Met de capitulatie van Japan kwam er op 15 augustus 1945 officieel een eind aan W.O.II Begin augustus hadden de Amerikanen de Japanners op de knieën gekregen door de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

* Meer dan honderdduizend mensen kwamen hierbij om het leven. De Japanners beseften dat ze tegen de atoombom niet konden vechten en capituleerden.

* De onvoorwaardelijke overgave werd op 2 september 1945 officieel.  Namens de geallieerden werd de overgave ondertekend door generaal  Douglas Mac Arthur. De generaal hield aan boord van het schip ook een toespraak.

* Na de ondertekening van de overgave liet MacA zich fotograferen met de Japanse keizer Hirohito. De Amerikaan was een flink stuk groter dan Hirohito.

* De foto schokte de Japanners, maar alle kranten moesten de foto verplicht afdrukken. Want alle Japanners moesten weten dat de keizer verslagen was.

* Mac Arthur wou overigens dat Hirohito aan zou blijven als keizer en om niet ter verantwoording te worden geroepen voor de rechtbank. Volgens de Amerikaanse generaal zou dat het land immers destabiliseren en voer vormen voor de communisten in China en Rusland.

* Verscheidene Japanse legerleiders werden wel veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, soms tot de doodstraf. Hirohito bleef dit lot bespaard.   (gelezen en bewerkt bij Historiek – foto vrij en gratis)