verzetsheld louis boeckmans

De Vorstse verzetheld Louis Boeckmans overleed vorig jaar. Even recapituleren wat we toen over hem vertelden.

Toen Louis aan het eind van de oorlog bevrijd werd door het Rode Kruis woog hij nog 38 kilo.

Liefst 3 verschillende concentratiekampen overleefde hij. De ex-Looienaar kwam uit een taaie familie

* 18 juli 2021 overleed Louis, een maand na zijn 98ste verjaardag. Een gezegende ouderdom voor een oorlogsheld die vreselijke dingen meemaakte. Felix Van Bel schreef er een boek over. (nog steeds verkrijgbaar)

* Na de 18-daagse veldtocht en capitulatie van het Belgische leger sloot Louis Boeckmans zich aan bij het verzet. Dat was veel, veel gevaarlijker dan amper 18 dagen lang soldaatje spelen en daarvoor eeuwig bedankt worden.

* In het verzet onder burgers, werd Louis verklikt door het lief van haar Duitse vriend, overgebracht en zwaar mishandeld in het beruchte kamp van Breendonk, waar ‘zwaar gestoorde’ SS’ers de plak zwaaiden. Met alle gevolgen van dien.

* Breendonk was erg. Veel gevangenen geraakten niet verder na de onmenselijke behandelingen door geflipte on-mensen. Louis overleefde Breendonk wel maar werd doorgesluisd naar andere beruchte concentratiekampen als Buchenwald en Dora. Dag na dag maakte hij overlijdens bij de vleet mee. Die kampen waren gewoon moordfabrieken.

* Toen het SS-rijk van Hitler en Co op instorten stond, werden de kampen ontruimd om alle bewijzen van de onmenselijke behandelingen uit te vegen. Maar nog kwam er aan de miserie geen einde.

* Omdat de belagers van Duitsland meer en meer succes boekten, wilden de kampenbouwers de sporen van alle gruwelen die daar hadden plaatsgevonden, uitwissen . Met de nog levende gevangenen werden kolonnes gevormd voor de zgn. dodenmarsen.

* Tijdens de dodenmarsen werden de zwaksten die het tempo niet konden volgen gewoon afgemaakt met een pistoolschot en in een gracht geschopt. Ook die zware beproeving overleefde Louis.

* Van de duizenden mannen en vrouwen die via Breendonk naar andere concentratiekampen werden gedeporteerd, was hij in onze gewesten zowat de enige die nog over zijn ervaringen kon getuigen.

* Louis deed dat tijdens ontelbare lezingen in scholen en voor verenigingen, waar hij steeds een boodschap bracht tegen oorlog en haat.

‘Ik wil dat iedereen weet wat vrijheid echt betekent”, herhaalde hij steeds.

* Tot de laatste dagen van zijn leven bleef Louis vertellen over de verschrikkingen die hij had meegemaakt. Voor zijn verdienste voor het vaderland werd Louis Boeckmans in 2019 gehuldigd als ereburger van Laakdal.

(eigen foto’s LV – Louis en Sammeke Mondelaers – op de ltst foto: zoon Herman vervangt vader op jaarlijkse grenadiersparade in Vorst)