verzetsheld louis boeckmans overleden

Toen Louis Boeckmans aan het eind van de oorlog bevrijd werd door het Rode Kruis woog hij nog 38 kilo. Liefst 3 verschillende concentratiekampen overleefde hij. De ex-Looienaar uit Klein-Vorst kwam uit een taaie familie. Eergisteren zondagnamiddag overleed hij, een maand na zijn 98ste verjaardag.

Na de 18-daagse veldtocht en capitulatie van het Belgische leger sloot Louis Boeckmans zich aan bij het verzet. Dat was veel, veel gevaarlijker dan een paar dagen soldaatje spelen en voor eeuwig bedankt worden.

Louis werd verklikt, overgebracht en zwaar mishandeld in het beruchte kamp van Breendonk, waar zwaar gestoorde SS’ers de plak zwaaiden.

Breendonk was erg. Veel gevangenen geraakten niet verder na de onmenselijke behandelingen door geflipte on-mensen. Louis overleefde Breendonk en werd doorgesluisd naar nog meer beruchte concentratiekampen als Buchenwald en Dora . Dag na dag maakte hij overlijdens bij de vleet mee. De kampen waren moordfabrieken.

Toen het SS’rijk van Hitler en Co op instorten stond, werden de kampen ontruimd om alle bewijzen van de onmenselijke behandelingen uit te vegen. Maar nog kwam er aan de miserie geen einde.

Tijdens de dodenmarsen werden de zwaksten die het tempo niet konden volgen gewoon afgemaakt met een pistoolschot en in een gracht gedeponeerd. Ook die zware beproeving overleefde Louis.

Van de duizenden mannen en vrouwen die via Breendonk naar andere concentratiekampen werden gedeporteerd, was hij in onze gewesten zowat de enige die nog over zijn ervaringen kon getuigen.

Louis deed dat tijdens ontelbare lezingen in scholen en voor verenigingen, waar hij steeds een boodschap bracht tegen oorlog en haat.

‘Ik wil dat iedereen weet wat vrijheid echt betekent”, herhaalde hij steeds.

Tot de laatste dagen van zijn leven bleef Louis vertellen over de verschrikkingen die hij had meegemaakt. Voor zijn verdienste voor het vaderland werd Louis Boeckmans in 2019 gehuldigd als ereburger van Laakdal.

(eigen foto’s LV – Louis en Sam – ltst foto zoon Herman vervangt vader op jaarlijkse grenadiersparade in Vorst)