TOM SIMPSON … DOOD OP de VENTOUX

Tom Simpson overleed op 13 juli 1967 , vandaag  55 jaar geleden ,  tijdens de Ronde van Frankrijk bij de beklimming van de Mont Ventoux.

* Dezelfde berg die de renners in 2021 tweemaal in één rit beklommen en waarop onze Wout Van Aert geschiedenis schreef door iedereen  (ruim) achter zich te laten.

* Bij de passage van het monument Simpson reden veel renners en volgers van anno 2021 er achteloos voorbij. Amper op de hoogte van wat zich hier afspeelde, meer dan een halve eeuw gelden.

* Alleen rasspurter  Cavendish nam zijn koershelm af om een groet te brengen aan zijn onfortuinlijke landgenoot. Het kostte hem (bijna) een fikse  boete, want koersen moet steeds gebeuren met de helm op.

* Tijdens de zeer warme 13 juli 1967 , in een temperatuur die tot 42 °C opliep, viel Simpson 1,4 km voor de top van de berg van zijn fiets.

* Zijn sportbestuurder zette hem er weer op, maar Simpson viel opnieuw. Hij raakte bewusteloos, werd met een helikopter naar het ziekenhuis in Avignon gevlogen, maar overleed onderweg.

* Toenmalig Tourdirecteur Félix Lévitan werd meteen bekritiseerd wegens het uitzetten van een te zwaar parcours. Later werden echter vier niet gebruikte ampullen in het shirt van Simpson gevonden, waarvan er één amfetamine bevatte. Simpson zou evenwel zijn overleden aan een combinatie van hitte en uitputting.

* Niet alleen het gebruik van doping was oorzaak van zijn dood. Wel de combinatie van grote hitte, uitdroging, zijn karaktertrek van het nooit willen opgeven, alcohol en het gebruik van amfetamine, waar men roekeloos van kan worden, die hem fataal werd.

** De dood van Simpson was de aanleiding voor aangescherpte dopingcontroles tijdens de Ronde van Frankrijk.

* Simpson ,van beroep technisch tekenaar, kwam destijds zoals zovele Britse en Australische wielrenners (Barry Hoban, Vic Denson, Graeme Gilmore, e.a.), naar Vlaanderen om het wielervak te leren. Hij nestelde zich in Gent en huwde later met Helen, een Engelse au pair, Zij kregen twee dochters: Jane en Joanne.

*** Simpson won de Ronde van Vlaanderen in 1961, Milaan-San Remo in 1964, de Ronde van Lombardije in 1965 en Parijs-Nice in 1967.

*** In 1965 werd hij in Lasarte (Spanje) wereldkampioen. Hij reed de Tour de France driemaal uit.

* In 1962 behaalde hij zijn beste klassering in de Tour: de zesde plaats. In deze ronde droeg hij, als eerste Brit ooit, na de 12e etappe de gele trui.

(deels gelezen op Wikipedia) – rood drukken voor meer …