The 4th of July

 ‘Independence Day’ (Onafhankelijkheidsdag –  The 4th of July) is in de Verenigde Staten van Amerika een nationale feestdag . Eén , jawel , want de Amerikanen hebben op geregelde tijden nog wat te vieren. De lijst is lang. Maar …The 4th of July is de voornaamste.

* Op 4 juli  herdenkt men de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli … 1776 .

* In deze verklaring werd de onafhankelijkheid van de VS tegenover het koninkrijk Groot-Brittannië bevestigd.

* De ‘Fourth of July’ wordt veelal geassocieerd met parades, barbecues, picknicks, honkbalspelletjes, vuurwerk en verschillende andere publieke – en privégelegenheden.

**  De Amerikanen vieren hun Onafhankelijkheidsdag op 4 juli, maar de stemming waarbij de Verenigde Staten zich losmaakten van Engeland vond plaats op 2 juli 1776.

* Achter de keuze voor 4 juli ligt de rivaliteit van John Adams, de man die de stemming zodanig wist te organiseren dat de onafhankelijkheid een meerderheid kreeg, en Thomas Jefferson, die het document opstelde dat er voorgoed mee verbonden is. De variant van Jefferson haalde het van Adams.

* Overigens werd dat onderstreept door zowel Jefferson als Adams die , je kan het nauwelijks verzinnen,  op 4 juli 1826, precies vijftig jaar na de Onafhankelijkheid, samen hun laatste adem uitbliezen …

* Pas in 1800 begon men de vierde juli te vieren, en ook dat was onderdeel van de partijpolitieke strijd die toen vorm begon te krijgen. Het waren namelijk de volgelingen van Jefferson, de Republicans (niet te verwarren met de latere Republikeinen van Lincoln) die hun tegenstanders, de Federalisten, voortdurend om de oren sloegen met de Onafhankelijkheidsverklaring.

* De Federalisten stonden een sterke federale staat voor, Jefferson en zijn volgelingen zagen meer in sterke staten in een los federaal verband. Bij dit laatste paste een verheerlijking van de Onafhankelijkheidsverklaring, waarbij en passant de rol van Jefferson als opsteller danig werd overdreven.

* De Republikanen lazen op 4 juli ceremonieel de tekst van de Onafhankelijkheidsverklaring voor . Toen Jefferson in 1801 president werd, werd de ‘Fourth of July’ algemeen .

Alhoewel 4 juli bijna iconisch is voor de Amerikanen, claimen sommigen dat de datum zelf een beetje arbitrair is.

* New Englanders hebben de Britten bevochten sinds april 1775. De eerste motie in het Amerikaans Congres voor onafhankelijkheid werd gemaakt op 8 juni. Op 2 juli, na een zwaar debat, stemde het congres unaniem (12-0) maar in het geheim, vóór de onafhankelijkheid ten opzichte van het Koninkrijk Groot-Brittannië.

* Het Congres herwerkte de verklaring tot kort na 11 uur op 4 juli, toen dertien kolonies stemden vóór aanname, en een ongetekende kopie aan de pers vrijgaven (New York onthield zich van beide stemmen).

* Philadelphia vierde de verklaring met publieke lezingen en vreugdevuren op 8 juli. Pas op 2 augustus werd een afdruk getekend door de leden van het congres, maar zelfs die werd geheim gehouden om de leden te beschermen tegen Britse represaillemaatregelen.

* Tegenwoordig is ‘Fourth of July’ een gezellige familiedag, goed voor barbecue, concerten in het park en vuurwerk als toetje. De ‘Fourth of July’ heeft tegenwoordig een hoog braderie-gevoel…aangepast aan de corona-verordeningen.

* Tussen Flag Day (14 juni) en Independence Day (4 juli) vinden de Honor America Days plaats.